Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Η καλλιέργεια της κάνναβης μπορεί να μας οδηγήσει έξω από την κρίση;




Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Ενημέρωσης της Πελοποννήσου την Παρασκεύη 9 Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, από σκλήρυνση κατά πλάκας, από επιληψία, από την νόσο του Κρον και άλλες χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι έχουν ανάγκη την ιατρική κάνναβη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα σκευάσματά της αντιμετωπίζουν τα νοσήματα αυτά ή τα συμπτώματά τους, ή ανακουφίζουν τους ασθενείς από τους πόνους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. 


Οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν στην μαύρη αγορά για την προμήθεια κάνναβης, αγοράζοντας αμφίβολης ποιότητας ακριβά σκευάσματα με παραγγελίες μέσω του Διαδικτύου από συχνά άγνωστες πηγές και πηγαίνοντας στα τυφλά για τη δοσολογία τους.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να βασίζονται σε συμβουλές που θα τους παρέχει ο γιατρός τους για να εφαρμόσουν υγιή κλινική κρίση για τις ειδικές τους συνθήκες. Είτε χορηγείται μέσω καπνίσματος, μέσω ατμιστή ή με την κατανάλωση βρώσιμου ελαίου.


‘’Αίσθηση είχε προκαλέσει η αποκάλυψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. πως έδινε στην σύζυγό του, η οποία πέθανε από καρκίνο, «χασίσι με ιατρική συμβουλή», προσθέτοντας πως δεν το έκανε για να θεραπεύσει τον καρκίνο αλλά για να απαλύνει τους πόνους της συζύγου του.’’




Η κάνναβη, πλέον αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως φάρμακο, με συνταγογραφούμενες εφαρμογές για μια σειρά παθήσεις και ιατρικές καταστάσεις. Στις Η.Π.Α και στον Καναδά η κάνναβη παράγεται και συνταγογραφείται για αρκετές ασθένειες (επιληψία και κατασχέσεις, ινομυαλγία, γλαύκωμα, καρδιακή ασθένεια, HIV/AIDS, ασθένεια του Huntington, λευχαιμία, ηπατική νόσος, λούπας, ελονοσία, ημικρανίες, πολλαπλή σκλήρυνση, μυϊκή δυστροφία, ναυτία και έμετος, νευροπαθητικός πόνος, ευσαρκία, OCD, οστεοπόρωση, σύνδρομο οξείας κύστης, Πάρκινσον, PTSD, σχιζοφρένεια, διαταραχές ύπνου, τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, καρκίνος δέρματος, πνεύμονα, παγκρέατος, προστάτη).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ακόμα ένα ενιαίο πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την καλλιέργεια και χρήση της για ιατρικούς σκοπούς. 


Διεθνείς επενδυτές έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως η «χρυσή» ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς δεν πρέπει να χαθεί… Ο πρώτος γύρος επενδύσεων μπορεί να υπερβεί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στα επόμενα χρόνια η Ευρώπη προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά κάνναβης. Θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε βοηθητικούς κλάδους που εμπλέκονται στη βιομηχανία κάνναβης, από χημικά εργαστήρια μέχρι εταιρείες φύλαξης κ.λπ. Αν το κάνει σωστά η Ελλάδα, τα τεράστια κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά οφέλη μιας πλήρως νομιμοποιημένης βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι τεράστια.


Στην  έκθεση «1η Athens Cannabis Expo» που διοργανώθηκε στις 13 Ιανουαρίου στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, τόνισε στην ομιλία του ότι  «η νομιμοποίηση της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο, ενώ αν η χώρα μας ακολουθήσει την εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της κάνναβης για 110.000 ασθενείς, θα δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  στην 1η έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα,  Athens Cannabis Expo 2018
 «Η παγκόσμια αγορά της ιατρικής κάνναβης το 2015 άγγιξε τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια»


Τι είναι η κάνναβη

Η κάνναβη είναι ένα ανθοφόρο φυτό που έχει ινώδη στέλεχος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή χαρτιού, ρούχων, σχοινιών και οικοδομικών υλικών ενώ τα φύλλα, τα λουλούδια και οι ρίζες του χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, βρώσιμο λάδι και βιοκαύσιμο.
Τα φύλλα κάνναβης και τα λουλούδια καταναλώνονται σε διάφορες μορφές: αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων ή διάφορους τύπους συμπυκνωμένων, χαλαρών ή συμπιεσμένων ρητινών που εξάγονται από τα λουλούδια ή τα φύλλα μέσω ποικίλων μεθόδων. Μόλις ωριμάσουν, τα φύλλα και τα λουλούδια του φυτού καλύπτονται με τριχώματα, μικροσκοπικούς αδένες ρητινώδους ελαίου που περιέχουν κανναβινοειδή και τερπένια που παρέχουν φυσικές και ψυχοδραστικές επιδράσεις.
Το πρώτο αναγνωρισμένο και πιο γνωστό κανναβινοειδές είναι η THC (δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη). Η THC έχει το πιο σημαντικό ψυχοδραστικό αποτέλεσμα από όλα τα κανναβινοειδή. Η αναλογία THC με άλλα κανναβινοειδή ποικίλει από στέλεχος σε στέλεχος. Ενώ η THC υπήρξε το επίκεντρο της καλλιέργειας και της έρευνας λόγω των διαφόρων ψυχοδραστικών και θεραπευτικών αποτελεσμάτων της, τα μη ψυχοδραστικά κανναβινοειδή έχουν φυσιολογικές επιδράσεις με πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα.
* Η κανναβιδιόλη (CBD) ανακουφίζει από σπασμούς, φλεγμονή, άγχος και ναυτία – έχει πολλές ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με την THC αλλά χωρίς τις ψυχοδραστικές επιδράσεις. Είναι το κύριο κανναβινοειδές σε στελέχη κάνναβης χαμηλής THC και οι σύγχρονοι καλλιεργητές αναπτύσσουν στελέχη με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε CBD για ιατρική χρήση.
* Η κανναβινόλη (CBN) είναι ήπια ψυχοδραστική, μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση και την εμφάνιση σπασμών.
* Η cannabichromene (CBC) προάγει τα αναλγητικά αποτελέσματα (ανακούφιση του πόνου) της THC και έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα.
* Η cannabigerol (CBG) έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα και αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθώς επίσης μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση.
* Η τετραϋδροκανναβιβαρίνη (THCV) παρουσιάζει μια υπόσχεση αντιμετώπισης για τον διαβήτη τύπου 2 και για άλλες σχετικές μεταβολικές διαταραχές.



Νάουσα:

Ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που προτίθεται 
να προχωρήσει στην καλλιέργεια

Ο Νίκος Κουτσογιάννης είναι ένας από τους νεότερους δημάρχους της χώρας και ο νεότερος στη Βόρεια Ελλάδα. Πολιτικά μιλώντας, αποδέχεται για τον εαυτό του τον όρο «συντηρητικός», ενώ για χρόνια προσέφερε εθελοντική εργασία στον τομέα της Νεότητας της Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης.

Ο Νίκος Κουτσογιάννης είναι ο πρώτος και μοναδικός δήμαρχος της χώρας που προτίθεται να παραχωρήσει δημοτικές εκτάσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία ιατρικής κάνναβης. Πρόκειται για 1.000 στρέμματα με τιμή εκκίνησης για την εκμίσθωση τα 90 ευρώ ανά στρέμμα.


Με τον δήμο έχει έρθει σε επαφή με Έλληνες και ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν θερμοκήπια και μονάδα επεξεργασίας ώστε να παράγει εκχύλισμα ιατρικής κάνναβης. Η επένδυση αναμένεται να αποφέρει στον δήμο 90.000 ευρώ, ενώ θα δημιουργήσει 150 θέσεις εργασίας. «Η δραστηριότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την τοπική κοινωνία», είπε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουτσογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι η δραστηριότητα θα είναι απολύτως νόμιμη, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Η πρόταση που παρουσίασε ο δήμαρχος έχει συναντήσει την αντίδραση του ΚΚΕ.


Η Πελοπόννησος θα μπορούσε με την συνεργασία των τοπικών αρχόντων να ηγείται στην καλλιέργεια νόμιμης κάνναβης, αυξάνοντας τα αποθεματικά των ταμείων των Δήμων εξασφαλίζοντας οφέλη δια την τοπική κοινωνία. Η εύφορη Πελοποννησιακή Γή μας ανήκει και επιβάλλεται να την αξιοποιήσουμε για ένα λαμπρότερο μέλλον για εμάς αλλά και τα παιδιά μας, προσφέροντας παράλληλα ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς συμπολίτες μας.



Το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη.

Εγκρίνεται πλέον ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους. 

- Η εν λόγω έγκριση είναι αμεταβίβαστη και παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις ειδικώς οριζόμενες προϋποθέσεις, κατόπιν υποβολής αίτησης και κατάθεσης παράβολου, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με ΚΥΑ.

- Απαγορεύεται η εισαγωγή, διάθεση και εξαγωγή πρώτων υλών και ουσιών, καθώς και η διάθεση και εξαγωγή σπόρου προς σπορά, των ανωτέρω ποικιλιών, για την εκπλήρωση σκοπών που δε συνάδουν με αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται η εν λόγω ρύθμιση.

- Ρυθμίζεται ο τρόπος εξαγωγής των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και προβλέπεται ότι εκτελωνισμός αυτών πραγματοποιείται από το Τελωνείο Πειραιά και την Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση προβλέπεται

α) πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, δεδομένων των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται στο πλαίσιο του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική συνταγή και εξετάζεται να ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ μελετάται η σύσταση Μητρώου Ασθενών που θα λαμβάνουν την φαρμακευτική κάνναβη.

β) φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, επενδύοντας για την εξασφάλιση χώρου και τη δημιουργία εγκαταστάσεων καλλιέργειας και μεταποίησης.

γ) να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.


Θα μπορέσει η Ελλάδα να αποδειχτεί ισάξιος παίκτης στη παγκόσμια αγορά και να μην σκοντάψει, για άλλη μια φορά, από τα ξένα συμφέροντα που αγκαλιάζουν συχνά πυκνά, διάφοροι καλοθελητές, άσπιλοι και αμόλυντοι που εργάζονται για το «καλό»  της πατρίδας μας;



Επιμέλεια Μηνάς Π. με αναφορές και πηγές από το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: