Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

«ΠΑΡΑΜΥΘΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ»


Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη διά βίου μάθηση», του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα παρουσιάσει το Σάββατο 24 (17:30-20:30) και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου (11:00-14:00 και 17:00- 19:00) έναν μαραθώνιο παραμυθιών για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, τους γονείς τους, αλλά και όσους ενήλικες θέλουν να ταξιδέψουν σε φανταστικούς κόσμους. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου».

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έγραψαν τα δικά τους παραμύθια για να αφηγηθούν της φαντασίας την αλήθεια. Ιστορίες που μιλούν για τρυφερές φιλίες και φοβερές αντιμαχίες, για πολύχρωμα μονοπάτια με σκοτεινόχρωμες παγίδες.

 … Για ζώα που δε χωρίζονται κι όνειρα κυνηγούν σε δάση κόκκινα ή μαγεμένα, σε δάση που όλοι μοιάζει να χωρούν και ψάχνουν λύση για το νερό του κόσμου τους να βρουν. Και σαν ανοίξει η πόρτα η απαγορευμένη, και ο χειμώνας γίνει καλοκαίρι, μία τουλίπα βρίσκεται πεταγμένη, η «καλημέρα» μας κλεμμένη κι η Ισμήνη εξαφανισμένη! Κι έπειτα, από ένα βαγόνι, ήρωες άλλοι ξεπηδούν κι ένα βουνό μεγάλο συναντούν. Ένα διάφανο μπαλόνι κι ένα σιρόπι από λεμόνι που θέλουν να ανανεωθούν. Κι από την άλλη η Αλκυόνη ποδήλατο ποθεί να έχει, ενώ η Φάνη μας γνέθει και η Βελονού πλεκτά πολλά κρατεί. Παιδιά που πάνε σε χωριά δημιουργίας, και τις αναζητήσεις μιας τελείας, ενός λάμδα και του πρίγκιπα 0 θα μάθετε σαν έρθετε από κοντά.
Τα παραμύθια που θα παρουσιαστούν είναι:

Αθηνά Κλαδά
«Το Χρωματοχώρι λερώθηκε!»
Ηλικίες: 4-7

Σ’ ένα χωρίο που τα πάντα λειτουργούν με τη δύναμη των τριών χρωματιστών καταρραχτών, μια μέρα εμφανίζεται ο κύριος Σκοτεινίδης και τους πείθει να δημιουργήσουν το σκοτεινόχρωμα γιατί με αυτό όλα θα λειτουργούσαν καλύτερα. Όμως το σκοτεινόχρωμα καταστρέφει τόσο το περιβάλλον όσο και τις ψυχές ανθρώπων. Τη λύση τελικά στο πρόβλημα, θα δώσουν τα παιδιά του χωριού.

Αλεξάνδρα Στεργιάννη
«Η Αυρηλία και το πολύχρωμο ταξίδι του Κουραμπή»
Ηλικίες: 5-9 και ενήλικες

Η ιστορία αυτή μιλά για την τρυφερή φιλία ενός μικρού κοριτσιού με το αγαπημένο της κουνελάκι και τον γλυκό αποχωρισμό τους μέσα από τα πολύχρωμα μονοπάτια του χορού, της μουσικής και της ποίησης. Όλα τα χρώματα του ουρανού και της γης υπερβαίνουν τη φθορά του θανάτου κι εμπλέκονται σε έναν χορό με τη χαρά, τη ζωή, την ανάμνηση και τη στιγμή, η οποία μπορεί να έχει μέσα της μία ολόκληρη αιωνιότητα.

Αναΐς Μισκάλ
«Λίτσα η τελίτσα»
Ηλικίες: 5-8

Η Λίτσα η τελίτσα, μια ανήσυχη νεαρή κοπέλα είναι έτοιμη να ανακαλύψει τον κόσμο.

Αννα Μαρίνα Καργιωτάκη
«Κλουσιάνα, αρωμάτισε τις καρδιές μας!»
Ηλικίες: 5-8 ετών

-Τι παράξενο λουλούδι! Πφ, δε μυρίζει… Και κάπως έτσι αφού έκοψε την τουλίπα την πέταξε στα πορτοκαλί πλακάκια του μπαλκονιού. Δεν ήταν μια τυχαία τουλίπα, ήταν η αγαπημένη του φίλη Κλουσιάνα που κάθε μέρα απελευθέρωνε τη μυρωδιά της μόνο σε εκείνον και τώρα κόπηκε από κάποια άλλη φίλη του. Ένα παραμύθι για την απώλεια!

Άννα Πολίτου
«Φύγε με το ποδήλατο!»
Ηλικίες: 8-12

Η Αλκυόνη πριν λίγο καιρό μετακόμισε στη Γειτονιά του Πράσινου. Τώρα έχει να αντιμετωπίζει το καινούριο περιβάλλον, την αλλαγή και την αδιαφορία των παιδιών που συναντάει εκεί. Αυτό που θέλει περισσότερο όμως, είναι ένα ποδήλατο, που οι γονείς της, της αρνούνταν όσο έμεναν στην πόλη! Κι ενώ ο καιρός περνάει, μία μέρα...

Άννα Ταουσάνη
«Η απαγορευμένη πόρτα»
Ηλικίες: 7-10 και ενήλικες

Σε ένα βασίλειο οι κάτοικοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θέλουν εκτός από το να ανοίξουν μια πόρτα που παραμένει κλειδωμένη στο πέρασμα των αιώνων. Κάποια μέρα όμως τους δημιουργείται έντονα η επιθυμία να την ξεκλειδώσουν. Ο βασιλιάς το απαγορεύει, ο Κωσταντής όμως αναλαμβάνει να την ανοίξει και να αποκαλύψει το μυστικό που κρύβεται πίσω της.

Βασιλική Μουστάκα
«Ένα δάσος για όλους»
Ηλικίες: 7-10

Μία φορά και έναν καιρό σε ένα δάσος ζούσαν μαζί όλα τα ζώα αρμονικά ήταν όμως  κάποια ζώα διαφορετικά από τα άλλα ζώα τους είδους τους . Ο αρχηγός του δάσους ο Κίμπα δεν υπολόγιζε αυτά τα διαφορετικά ζώα , τα περιφρονούσε και  τα παραγκώνιζε ,τα ζώα το καταλάβαιναν και θύμωναν και στεναχωριόντουσαν γιαυτή την συμπεριφορά. Ώσπου μια μέρα….

Βίκυ Βαρβεράκη
«Περσεφόνη, φέρε μας φως και λιώσε το χιόνι»
Ηλικίες: 5-8

Η Περσεφόνη είναι το μικρότερο παιδάκι μιας πενταμελούς οικογένειας. Αγαπάει τη ζωή, τη φύση, το σχολείο και της αρέσει η αλλαγή των εποχών. Μια χρονιά όμως, η σειρά  των εποχών άλλαξε σαν κάτι να χάλασε. Θα καταφέρει η μικρή μας φίλη να ρίξει φως σε αυτό το μυστήριο;

Δημήτρης Δίπλας
«Ο Νέρων ήταν ιπποπόταμος»
Ηλικίες: 8-10

Ο Νέρων ο ιπποπόταμος, δέχεται παρενόχληση από τους συμμαθητές του, γιατί είναι χοντρός και το κυριότερο γιατί δεν μπορεί να πει το ρ. Οι διάφοροι φίλοι τον βοηθούν χωρίς αποτέλεσμα. Μαζί με την εξέλιξη της αρθρωτικής του διαταραχής παρουσιάζεται  και το παγκόσμιο πρόβλημα της σωτηρίας του νερού στο έδαφος της μικρής κοινότητας. Ο Νέρων καταστρώνει σχέδιο για να λύσει το μικρό του πρόβλημα δυσλαλίας μέσω της πρόσβασης στο νερό των υπόλοιπων ζώων του κόσμου του.

Έλενα Βλαχογιάννη
«Η Καλημέρα που χάθηκε»
Ηλικίες: 4 και άνω

Η «καλημέρα» έχει πολύ μεγάλη δύναμη, για να την προφέρουμε σαν μια απλή λέξη. Κάνει τους ανθρώπους όλου του κόσμου να χαμογελούν όταν την προφέρουν και με αυτή να ξεκινούν την ημέρα τους όμορφα. Η ιστορία λοιπόν αυτή είναι για τρεις φτερωτούς φίλους που κατοικούν στο χωριό της Ημέρας και δουλεύουν σκληρά για αυτή. Μα η πιο σημαντική δουλειά από όλες όσες έχουν να κάνουν, είναι να φροντίζουν και να προσέχουν την «καλημέρα». Είναι οι ακούραστοι φρουροί της. Τι θα γίνει όμως αν κάποιος μας κλέψει την «καλημέρα»;

Ελισσάβετ Γιαννοπούλου
«Η περιπέτεια της Αντιγόνης»
Ηλικίες: 7-13

Η Αντιγόνη και η Ισμήνη είναι δυο αγαπημένες αδελφές, που ζουν ήσυχα σε μια όμορφη πολιτεία, ώσπου ερωτεύονται και οι δύο τον ίδιο πρίγκιπα. Εκείνος διαλέγει την Αντιγόνη. Η Ισμήνη ζηλεύει πολύ και ξαφνικά εξαφανίζεται. Η Αντιγόνη στεναχωριέται πολύ και την αναζητά παντού. Δεν μπορεί να τη βρει πουθενά. Σα να άνοιξε η γη και την κατάπιε! Τι θα γίνει άραγε; Θα τη βρει;

Έφη Αριδά
«Ταξίδι στο κόκκινο δάσος»
Ηλικίες: 4-8

Ο Μπλάνκι, το λευκό αλεπουδάκι, ζει στα χιονισμένα βουνά της Αρκτικής. Μιά μέρα, μαζί με τον φίλο του, τον Φοιβό, τον λαγό τον αρκτικό, φεύγουν για το κόκκινο δάσος που είναι πέρα απ’ το βουνό και έχει χρώμα μαγικό. Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη φιλία.

Ιωάννα Λουλούμαρη
«Βοήθεια από ψηλά»
Ηλικίες: 4 και άνω

Ο Κανέλλος, η Λευκή και ο Σπίθας, τρία μικρά γατοαδελφάκια, βρίσκονται στη μέση μιας επικίνδυνης και άγνωστης  πόλης! Θα περάσουν μέσα από πολύ τρομακτικές περιπέτειες. Μόνη τους επιθυμία είναι να μείνουν αχώριστα. Θα καταφέρουν τα γατάκια μας να επιβιώσουν και να μείνουν για πάντα μαζί;

Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα
«Σε ένα βαγόνι… όλο σκέψεις!»
Ηλικίες:12 και άνω

Σε ένα βαγόνι μετρό, που μεταφέρει καθημερινά εκατομμύριά ανθρώπους, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά επαγγελματικά ενδιαφέροντα, θα μεταφερθούν μαγικά σε ένα εξωπραγματικό μέρος όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα θέλω και πρέπει τους. Θα μπορέσουν άραγε να αναστοχαστούν πάνω στις επιλογές τους; Έκαναν τότε τη σωστή επιλογή επαγγέλματος ή νιώθουν εγκλωβισμένοι στις επιλογές των άλλων;

Κωνσταντίνα Τσίρου
«Ο Άκης ο Λεμονοσιροπάκης»
Ηλικίες: 5-8 ετών

Ο Άκης ο Λεμονοσιροπάκης είναι ένα απλό, συνηθισμένο, καθημερινό, «μαγικό» πλαστικό μπουκαλάκι που περιέχει σιρόπι λεμονιού. Ο Άκης έχει ένα όνειρο που θέλει απεγνωσμένα να πραγματοποιηθεί. Θέλει να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί, θέλει... Να ανακυκλωθεί! Τα πράγματα όμως δεν έρχονται όπως τα έχει φανταστεί και έτσι η περιπέτεια αρχίζει!

Μαντώ Μπεκιάρη
«Ο Κρυσταλλένιος, το διάφανο μπαλόνι»
Ηλικίες: 6 και άνω

Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε στη Λαστιχούπολη ένα μπαλόνι που δεν έμοιαζε με τα υπόλοιπα χρωματιστά μπαλόνια. Ήταν διάφανο. Γι' αυτό του έδωσαν το όνομα Κρυσταλλένιος. Τα χρωματιστά μπαλόνια της γειτονιάς του δεν τον έκαναν παρέα, γιατί τον θεωρούσαν ελαττωματικό. Από την απελπισία του ο Κρυσταλλένιος άρχισε να ρουφάει διάφορα αντικείμενα, για να πάρει χρώμα, όμως...

Μαρία Κουκούλη
«Το χωριό της δημιουργίας»
Ηλικίες: 6-8

Ο Μπάχ, ταλαντούχο παιδί στη μουσική, συνθέτει. Κάποια στιγμή χάνει την έμπνευση. Μάταια προσπαθεί να την επαναφέρει και αποφασίζει να ταξιδέψει. Στο ταξίδι του εντοπίζει ένα χωρίο στην κορυφή ενός βουνού.

Νάντια Κατή
«Το λάμδα το μικρό»
Ηλικίες: 7 -12 και ενήλικες

Σε μια Αλφαβητοχώρα ζούσαν γράμματα και σημεία στίξης. Ανάμεσά τους μεγάλωνε και το λάμδα το μικρό, ένα σύμφωνο έτοιμο για βηματισμό, που του φαινόταν βαρετό να μπαίνει κάθε μέρα στα ίδια βιβλία και να κοιτά μονάχα την αριστερή μεριά της αράδας στην οποία στεκόταν. Αποφασίζει λοιπόν, να βρει τρόπο να εξερευνήσει την αθέατη πλευρά των αράδων και να γνωρίσει νέους σελιδοκόσμους!

Νεκταρία Αναστασίου
«Τρία ζώα αλλιώτικα από τα άλλα»
Ηλικίες: 4 και άνω

Τρία ζώα του δάσους, ο λύκος η αλεπού και το φίδι είναι αλλιώτικα. Ο λύκος ζωγραφίζει, η αλεπού ψευδιζει και το φίδι γεννήθηκε με δυο πόδια. Θέλουν να πάνε στην πόλη να ζήσουν το όνειρό τους. Μια αράχνη τους εμποδίζει. Συνεργάζονται, περνούν τη δοιμασία και φτάνουν στον προορισμό τους.

Ντορέττα Αστέρη
«Ο απίθανος πρίγκιπας 0»
Ηλικίες: 6 και άνω

Στο βασίλειο της Αριθμέτικα η τάξη ταράζεται με την επίσκεψη του πρίγκιπα 0 και η κοντέσσα Λοτζιστέσσα απαιτεί να τον διώξουν. Ο βασιλιάς κλειδώνει τον πρίγκιπα 0 στην αποθήκη μέχρι να γίνει το δικαστήριο, αλλά εκεί τρυπώνουν και οι γιοί του, οι Αριθμέτικα, όπου ανακαλύπτουν το μαγικό σεντούκι του παππού.

Ξανθή Φωτοπουλου
«Η Βελονού»
Ηλικίες: 5-11

Η Βελονού, μια γυναίκα σ’ ένα χωριό, είναι μια άριστη πλέκτρια! Το νήμα του κουβαριού στα χέρια της γινόταν όμορφα εργόχειρα. Μόνο που όλα αυτά τα πλεκτά τα έκανε αποκλειστικά για την οικογένειά της και δεν χάριζε τίποτα και σε κανέναν. Μέχρι που η Αράχνη της δίνει ένα καλό μάθημα…

Σοφία Κατσανοπούλου
«Το μαγεμένο δάσος»
Ηλικίες: 4 και άνω

Ένα δάσος με παράξενα πλάσματα και λουλούδια που σε μαγεύουν. Μία μάγισσα που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Γιατί το δάσος είναι μαγεμένο και από ποιόν; Θα καταφέρει άραγε η Νεραλπίδα να βρει το κλειδί που οδηγεί στη λύση του μυστηρίου; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί…

Χριστίνα Γούση
«Ο Μάλλινος κόσμος της Φάνη»
Ηλικίες: 9-12

Η Φάνη ζει μόνη της μαζί με τον γάτο της, τον Φαφούτη, πλέκοντας μάλλινους σκούφους για τους κατοίκους του χωριού. Δεν πιστεύει στον εαυτό της και δεν χαμογελά συχνά, μονάχα όταν φορά το μαγικό της σκουφί. Ο κύριος Κατσούφ, ο Φαφούτης και ο κύριος Ευτύχιος θα την βοηθήσουν να καταλάβει ότι η πηγή της χαράς της δεν είναι ο μαγικός της σκούφος αλλά κάτι άλλο! Η Φάνη διώχνει τη λύπη, μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό της και δημιουργεί τη «μάλλινη χώρα».

Βάσια Μιχαλοπούλου
«Ο άνθρωπος και το βουνό»
Ηλικίες: 11 και άνω

Ήταν κάποτε ένας άνθρωπος που έφυγε να βρει την αρμονία του άλλου. Συνάντησε ένα βουνό, σκληρό κι αμετακίνητο, όπως όλα τα βουνά. Θα γινόταν το βουνό του! Θα γινόταν; Αν και τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως φανταζόμαστε, τελικά τι είναι αυτό που μένει; Ίσως να'χεις συναντήσει κι εσύ ένα βουνό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: