Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

ΠΑΙΔΕΙΑ : Παρέμβαση Παππά για τις παθογένειες της Ερμιονίδας


Στο 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Τρίπολη και αφορούσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έλαβε μέρος από την Ερμιονίδα και ο δάσκαλος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Παππάς.
Συμμετέχοντας στις εργασίες του συνεδρίου και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Παιδεία και Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» παρουσίασε τις παρακάτω θέσεις για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης:
1) Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων. Στις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες η λειτουργία των ολιγοθέσιων σχολείων  δεν ικανοποιεί την ανάγκη της κοινωνικοποίησης του παιδιού, ούτε και αυτή της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, στόχων που οφείλει να υπηρετεί μια καλώς εννοούμενη εκπαιδευτική πολιτική.
2) Συνεχής  -ανά τακτά χρονικά διαστήματα- επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη της επιμόρφωσης και των γονέων από τους εκπαιδευτικούς, με στόχο τη στήριξη καινοτόμων δράσεων του σχολείου καθώς και σύγχρονων παιδαγωγικών απαιτήσεων, όπως ο περιορισμός των «κατ’ οίκον» εργασιών στην προοπτική της εξασφάλισης περισσότερου ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά.  
3) Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις προσλήψεις αναπληρωτών στα σχολεία. Έγινε εκτενής αναφορά στο φαινόμενο της μη κάλυψης λειτουργικών κενών στα σχολεία, παρά τους συνεχείς και επαναλαμβανόμενους διορισμούς αναπληρωτών. Αιτία η άρνηση πολλών εκπαιδευτικών να αποδεχθούν μια θέση σε σχολεία απομακρυσμένα, όπως αυτά της Ερμιονίδας.
Και στις τρεις αυτές προτάσεις του κ. Παππά, τοποθετήθηκαν θετικά κατά τη δευτερολογία τους  τόσο ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου όσο και ο Υφυπουργός κ. Μπαξεβανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: