Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Είδες «Αμερικάνε»; Τίποτα δεν είναι τυχαίο!



Του Κώστα Παπαδόπουλου
Δευτέρα πρωί 12 πμ.. Ώρα για καφέ, συζήτηση και ανάλυση στο τοπικό καφέ-ζαχαροπλαστείο. Γιάνναρος, ο «Κόκκινος», Γίγας ο «Κίτρινος»,  και Σπυρίδων ο «Πράσινος», τρεις φίλοι και συνομιλητές οδεύουν προς τα εκεί.
 Όπως σχεδόν πάντοτε, συναντούν εκεί αυτήν την ώρα τον μπάρμαν τον Άγγελο τον «Ειρηνοποιό», τον Κον τον «Αμερικάνο» και την  «Φιλοσοφική Σχολή»  ντόπιων συνταξιούχων. Το τελευταίο ματς έχει γίνει και το αποτέλεσμα είναι «νωπό» στην συνείδηση όλων.
-- Γεια σου Γίγαντα! Τι κάναμε εχθές; ..πετάγεται  ο «Αμερικάνος» - μπηχτή για συζήτηση μολονότι είναι άσχετος από μπάλα.
-- Τους έχουμε «σκίσει»... έχουν γίνει οι καλύτεροι πελάτες μας Κον ... μας βλέπουν κάθε βράδυ στον ύπνο τους ... τα έχουν χαμένα και δεν ξέρουν τι τους φταίει. Κοίτα, εχθές ούτε τους κυανέρυθρους δεν μπορούσαν να πάρουν … με το ζόρι τα κατάφεραν.. βλέπουν κίτρινο και ζαλίζονται … όπως πάει το πράγμα μέχρι και στο μπάσκετ θα τους πάρουμε! (Γέλια κοροϊδευτικά, τρανταχτά)
-- Κοίτα να δεις που βγάλανε γλώσσα και οι «Κίτρινοι»...πετάγεται με έξαψη  ο Γιάνναρος … Ξέρετε ρε  τι σημαίνει «Κόκκινος»;  Άντε από εκεί… ασχοληθείτε με την «Αγία Σοφία» ... σιγά μην φτιάξετε ποτέ γήπεδο.... (χασκογελάει ειρωνικά)

-- Έλα τώρα Γιάνναρε ...  λέει ο «Κίτρινος» ... χαμογελώντας με ευχαρίστηση και πονηράδα, λόγω τις αγωνιστικής ανάτασης της ομάδος του μετά από τόσα χρόνια στην αφάνεια. 
Τρείς  ήττες και μια ισοπαλία εφέτος... τα πράγματα δεν είναι πλέον απλά για εσάς φίλε μου ...άκου τι σου λέω ... στριφογυρίζετε κάθε βράδυ  στον ύπνο σας...  Εμάς βλέπετε ... και τα  λεφτά  που  «χαρίσατε» στον αρχηγό μας στο Στοιχηματίζω. Με τα δικά σας λεφτά θα  μας φτιάξει το Νέο Γήπεδο!  Εμείς «Γιαννίκα» μου … σας αγαπάμε ...και  σας αγαπάμε περισσότερο  την άλλη εβδομάδα που θα παίζετε με τους «Μαύρους».

-- Ρε ποιος ασχολείται με εσάς (κτυπάει .. κόκκινο το κοντέρ);  Ρε εμείς οι «Κόκκινοι», δεν μασάμε είμαστε οι Αρχηγοί καταλάβετε το ... γι αυτό έχουμε  50 πρωταθλήματα και 30 κύπελλα...
-- Ναι καλά …  με την παράγκα  παίρνω και εγώ 100 πετάγεται  ο Σπυράκλας ο «Πράσινος». Στην Ευρώπη τι κάνετε;  Εκεί σας βλέπουμε,  4σαρες τρώτε και με προκριματικά  πηγαίνετε στους ομίλους.
-- Να τα μας ... και οι «Πράσινοι» εδώ ... οι «Ευρωπαίοι»  ... λέει ο «Κόκκινος»!
-- Ρε εμείς πήγαμε στο Γουέμπλεϊ, λέει ο «Πράσινος»
-- Πότε; Το 1600; αντικρούει καυστικά και ειρωνικά  ο «Κόκκινος»...
-- Εμείς οι  «Πράσινοι» έχουμε πάει  στους ημιτελικούς και προημιτελικούς του Ευρωπαϊκού .. τι το πέρασες; ..εκεί δεν έχει παράγκα .... 10 ευρωπαϊκά στο μπάσκετ έχουμε πάρει...
-- Ρε πιο μπάσκετ ... για μπάλα μιλάμε  εδώ ...χαμογελάει ειρωνικά ο «Κόκκινος».
Άκου εδώ ... μας το παίζετε Μεγάλοι και Τρανοί.. γιατί πήγατε  στο Γουέμπλεϊ το 1600...  Η  Χούντα πλήρωσε και σας πήγε εκεί! Μήπως πήγατε μόνοι σας ...με τις ικανότητες σας; ... σιγά τώρα! Εδώ χτυπάτε διάλυση 10 χρόνια  τώρα και εφέτος όπως το  πάτε θα κατοικήσετε όπως σας αρμόζει στην Β' Εθνική και μετά στην Γ' Εθνική .. Εκεί ... Εκεί στην Γ' Εθνική που λέει και το τραγούδι!
Άκου Γουέμπλεϊ φίλε μου!
-- Ε εντάξει τώρα ....μην τους πατάς έτσι ρε Γιάνναρε... πετάει  ο «Αμερικάνος» την νέα μπηχτή.  Στο κάτω -κάτω και ο «Ηρακλειώτης»  είναι και αυτός εφέτος στην Β' Εθνική...
-- Ρε ποιος ασχολείται με τον «Ηρακλειώτη»  αυτοί είναι «μικροί και αδύναμοι», γι αυτό πήγαν στην Β' και Γ' Εθνική...μην κοιτάς που τους στηρίζει οικονομικά  και ανεπίσημα ο  «Πετρελεάς» και ήτανε στην Α' Εθνική για να μας κόβουν κανένα βαθμό. 
-- Ε ρε φίλε ...  και οι «π...δες» οι Γερμανοί μας κυνηγούν...αναφωνεί αίφνης ο «Ειρηνοποιός».
Η ποδοσφαιρική συνομιλία  τελειώνει αναπάντεχα ...  Σιγή και Αμηχανία!
Κοίτα τις ειδήσεις ... πρόκειται να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Έφεραν τον Ζάετς στη Γερμανία για να τον καθοδηγήσουν ... του δίνουν και αυτοί το όνομα μας... έχουμε τους δικούς μας «Οδηγητές» ... αλλά και αυτοί θέλουν ακόμη περισσότερο να μας «τελειώσουν» μια και καλή!
-- Εδώ,  πετάγεται ο Γίγας ο «Κίτρινος»,   και λέει: «Ο Ερντογάν ζητά το μισό Αιγαίο και  τα  μισά πετρέλαια  σε όλη την Ελληνική υφαλοκρηπίδα ... μέχρι την Γαύδο και την Κρήτη ζήτησε ... σε λίγο θα μας πάρουν αμπάριζα και οι Αλβανοί... οι εντός και οι εκτός Ελλάδος... δώσε αγόρι μου και σε μένα τα πετρέλαια  και τα νησιά του Ιονίου ... αλλά τους σιγοντάρουν οι Μεγάλοι!
Συνομιλία «Κόκκινων», «Κίτρινων», και «Πράσινων» ...τέλος – Σιγή και Προβληματισμός ... Αποχώρηση!
Η φράση «Εκεί -Εκεί στην Γ' Εθνική», συνεχίζει να αντιλαλεί για κάποιο αναπάντεχο λόγο στα αυτιά του «Αμερικάνου»…
-- Γεια σου «Αμερικάνε» λέει ο καλοσυνάτος Άκης της «Φιλοσοφικής Σχολής»  του καφέ.
Λοιπόν;  Τι έβγαλε η συζήτηση; .. και τι με τις ειδήσεις που άκουσα πριν λίγο για το Σκοπιανό και τα Τουρκικά;
-- Τίποτα Άκη ... μπάλα και χαβαλέ.. για να γελάσουμε!
-- Δεν μπορεί... σίγουρα κάτι βγήκε ... για σκέψου το ...και τα λέμε σε λίγο μόλις γυρίσω. Λοιπόν,  πες μου τι έβγαλε η συζήτηση  (...μετά από πάροδο 10 λεπτών)
-- Εκεί-Εκεί στην Γ' Εθνική  απαντά ο «Αμερικάνος»
--  Δηλαδή; Λέει ο Άκης.
-- Όπως μου λες συνέχεια Άκη ...Τίποτα δεν είναι Τυχαίο. Μόλις κατάλαβα ...Γιατί δεν μας «πάνε» οι Ξένοι... και γιατί θέλουν να μας «θάψουν-τιμωρήσουν»  στην Γ' Εθνική...
-- Για πες!  ..ακούω με τα προσοχής (Άκης)
-- Θα πάρει λίγο χρόνο, Άκη.
--Κανένα πρόβλημα .. είμαι περίεργος (Άκης)
-- Είμαστε ένα είδος θα έλεγα, όπως  η περίπτωση  των «Πράσινων» του σημερινού Πρωταθλήματος. Τους μέμφονται και τους λοιδορούν οι φυσικοί των αντίπαλοι  οι «Κόκκινοι» αλλά και οι άλλοι για την πρότερη δόξα τους, αλλά και για την κατάντια τους. Θέλουν δε να τους δουν στην Γ' Εθνική ως τιμωρία για τα «δεινά» που υπέστησαν όταν αυτοί ήσαν κυρίαρχοι. του παιχνιδιού.
-- Λοιπόν (.. Άκης) 
 -- Ως ιστορικός λαός Άκη, είμαστε εκ φύσεως «Νικητές» και όχι Τυχαίοι στο παγκόσμιο στερέωμα. Δεν είμαστε  μια μικρή ομάδα  στο πρωτάθλημα π.χ. σαν τον «Ηρακλειώτη».
Το έχουν αποδείξει Προγενέστερες Γενιές Ελλήνων επανειλημμένως. Γι αυτό άλλωστε είμαστε και θα είμαστε εν γνώσει τους, «εν δυνάμει Ανταγωνιστές» τους.
Έχουμε επιλέξει όμως να βρισκόμαστε σε Πνευματική Παρακμή, να ακολουθούμε φαύλα αλλότρια δόγματα και δοξασίες,  να είμαστε μακριά από τις Αρχές των «Μεγάλων Ελλήνων» και των προγενεστέρων γενεών… λοιδορούμε το Ωραίο και το Κάλλος και ψάχνουμε το Εύκολο και το Γρήγορο, 
άλας,  Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Παρακμή. Δεν δρούμε και επαναπαυόμαστε εδώ και 50ετιες στις Δάφνες και τα Έργα Προγενέστερων Γενεών...  Απαιτούμε δε από τους «Ανταγωνιστές μας» στο «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», τους «Κόκκινους», «Κίτρινους», «Μαύρους», κλπ  Οίκτο για την Ασωτία μας, αλλά και RESPECT …για τις δόξες του παρελθόντος. Τι ποιο χυδαίο και ιταμό  Άκη, από Νικητής να γίνεται ο άνθρωπος ...Επαίτης... Διότι Ουδείς θα του χαρισθεί  ή  θα αναγνωρίσει κάποια επιείκεια για αυτόν... ιδίως δε οι «Ανταγωνιστές του».
-- Είδες «Αμερικάνε» στο είπα ... Τίποτα δεν είναι Τυχαίο! (Άκης)     


Σημειώσεις
Εν αντιθέσει με τους ηττοπαθείς οι φτιαγμένοι Νικητές της Ζωής,  Μετανοούν για τις Ανομίες, Παραλείψεις, Αστοχίες και Σηκώνονται από το «καναβάτσο» της Ζωής για να  χαράξουν το Νέο ένδοξο Μέλλον τους.... την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.
Οι διάλογοι  είναι πραγματικοί, και έχουν χρησιμοποιηθεί για να αναδείξουν μέσω των διδαγμάτων της καθημερινότητας τα σημερινά μας προβλήματα και ίσως πιθανούς τρόπους επιλύσεως αυτών  ... Τα ονόματα  είναι τυχαία.
«Εκεί τους περιμένουν τα πιο μεγάλα κακά να πάθουν, πληρωμή για την αυθάδεια και τις σκέψεις που Θεόν δεν λογαριάζουν• γιατί στην χώρα την Ελληνική σαν ήρθαν, των θεών τ” αγάλματα να ξεγυμνώσουν δεν ντρέπονταν και τους ναούς να κάψουν. Κι οι βωμοί αφανισμένοι και των θεών τα ιερά είν” από ρίζα, ανάκατα, αναποδογυρισμένα από θεμέλια. […] Και νεκρών σωροί και στην τριτόσπορη γενιά άφωνα θα φανερώσουν στα μάτια των ανθρώπων πως δεν πρέπει, θνητός σαν είναι, να ναι περήφανος πέρα απ το μέτρο• γιατί η υπεροψία, σαν άνθιση, θα καρπίσει της καταστροφής το στάχυ, απ’ όπου γεμάτο κλάμα θέρισμα θερίζει».
Αισχύλου «Πέρσαι», στ. 807-822, εκδόσεις Πάπυρος, σελ. 77

Δεν υπάρχουν σχόλια: