Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Paul Allen εναντίον Elon Musk και ο νικητής είναι...


Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος



Ο Paul Allen, ο ιδρυτής της Stratolaunch (2011) και συνιδρυτής της Microsoft, προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά την περασμένη εβδομάδα, όταν πειραματικό αεροσκάφος της εταιρίας του έκανε δοκιμές σε διάδρομο απογειώσεως φτάνοντας την τελική ταχύτητα των 46 mph, σύμφωνα με την Washington Post.  

Το αεροσκάφος της Stratolaunch, το μεγαλύτερο αεροσκάφος σε μέγεθος στον κόσμο, έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τρεις πυραύλους διαστήματος μέχρι το ανώτατο όριο της Τροπόσφαιρας και στη συνέχεια να εκτοξεύει τις ρουκέτες - εκτοξεύοντας έτσι ένα δορυφόρο ή ένα διαστημόπλοιο στο Διάστημα. 


Το πειραματικό αεροπλάνο ανεπισήμως ονομάζεται “Black Ice” και από άλλους “Roc”.

«Πρέπει να κατασκευαστεί και θα είναι περίπου τόσο μεγάλο όσο το πρώην διαστημικό λεωφορείο που αναπτύχθηκε από τη NASA. Θα μπορεί να παραμείνει για τουλάχιστον τρεις ημέρες στον αέρα και να απογειωθεί από σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον ο διάδρομος θα μπορούσε να το φιλοξενήσει και στη συνέχεια θα προσγειώνεται πίσω στο διάδρομο, έτοιμο να πετάξει ξανά . 
Όσον δε προς την χρησιμότητα του, θα μπορεί να πετάξει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θέτοντας δορυφόρους και πειράματα σε τροχιά, και ίσως μια μέρα ακόμα και ανθρώπους - αν και δεν υπάρχουν σχέδια για αυτό βραχυπρόθεσμα” αναφέρει η εταιρία.

«Θα ήθελα πολύ να δούμε ότι έχουμε ένα πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα και να έχουμε εβδομαδιαίες, αν όχι και πιο συχνά, επαναληπτικές αποστολές», ανέφερε ο Allen σε συνέντευξή στο γραφείο του στο Σιάτλ των ΗΠΑ


Το αεροσκάφος της Stratolaunch θα μπορούσε, εάν το πρόγραμμα αποβεί επιτυχές, σύντομα να προσφέρει μια λύση χαμηλού κόστους για εταιρείες και Δημοσίους Φορείς για την εκτόξευση δορυφόρων και σκαφών στο Διάστημα. 
Paul Allen
Ο αντιπρόεδρος Pence και η υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Dr. Heather Wilson των ΗΠΑ έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για το γιγαντιαίο αεροπλάνο, σύμφωνα δε με το Geek Wire, το Stratolaunch ήταν πρόσφατα ένα καυτό θέμα σε μια ακρόαση της υποεπιτροπής του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της NASA. 


Ο βουλευτής Steve Knight, R-Calif ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της NASA, Robert Lightfoot, να δουν την προοπτική «καλής συνεργασίας» με εταιρείες όπως το Stratolaunch και ο Lightfoot απήντησε ότι η προσέγγιση της NASA στις υπηρεσίες εμπορικής εκτόξευσης επιτρέπει πραγματικά σε νέους νεοεισερχόμενους να έρθουν”.  
Elon Musk
Έχουμε έναν πολύ καλό σχέδιο - μεθοδολογία για να επιδεικνύουν οι ενδιαφερόμενες εταιρίες την ικανότητά τους ώστε να γίνουν μέρος της εργαλειοθήκης μας, για να πάρουν μέρος στις αποστολές μας, δήλωσε .

Η εταιρεία επικεντρώνεται στην παρθενική πτήση του Stratolaunch,η οποία θα μπορούσε να έρθει στο τελος του 2018. 
Μόλις διεξαχθεί μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρόγραμμα κατασκευής.

Μέχρι στιγμής, ο Elon Musk δεν έχει ακόμη απαντήσει”σε αυτή την εξέλιξη που θα πιθανώς μπορεί να εκτροχιάσει το αντίστοιχο πρόγραμμα της εταιρίας του, SpaceX.

Ανεξαρτήτως τελικού «Νικητή», SpaceX ή Stratolaunch (ή κάποιου άλλου) η συνήθης μεθοδολογία-πρακτική των φορέων του Αμερικανικού Δημοσίου (ΝΑΣΑ, Ένοπλες Δυνάμεις, κλπ) είναι στο να συνυπάρχει στο τελικό πρόγραμμα με τον “νικητή” και ο “ηττημένος” σε κάποια κύρια αρμοδιότητα κατασκευής του έργου. 
Ο λόγος είναι, να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παραγωγή του έργου.



Διότι, σε περίπτωση οποιοδήποτε “πρόβλημα παραγωγής” ενσκήψει στον πρωταρχικό κατασκευαστή (Prime Contractor), το έργο να μπορεί να έλθει εις πέρας από εταιρία αντίστοιχου κατασκευαστικού βεληνεκούς και εμπειρίας.



(Πηγές για το άρθρο -

Διεθνής Τύπος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: