Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΦΛΩΡΙΚΑ Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τιμήθηκε η Γυναίκα που τιμά το Ναύπλιον

Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου:Τιμήθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων
(εις αναγνώρηση), από τους φίλους της (για τη φιλία της) και
από τους απλούς Δημότες (εις ανταπόδωση)
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμμετείχε ο Δήμος Ναυπλιέων στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017. Πήρε την πρωτοβουλία και τίμησε μια ξεχωριστή γυναίκα που έχει προσφέρει στο Ναύπλιο και στον Πολιτισμό την ζωή της και όχι μόνον.
Ο Δήμος, διοργάνωσε ειδική τιμητική εκδήλωση για την βράβευση της κυρίας Φλωρίκας Π. Κυριακοπούλου, στην αίθουσα της Πρώτης Βουλής των απελευθερωμένων (από τον Τουρκικό ζυγό) Ελλήνων.


Όπως είπε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος, "Τιμάμε σήμερα την κυρία Φλωρίκα Κυριακοπούλου για την προσφορά της σε καίριους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του Ναυπλίου και γενικά της Αργολίδας".

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Από το 1993 έως το 2003 διηύθυνε την ΠΑΜΟΝΑ Α.Ε., εταιρεία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, προωθώντας το πορτοκάλι της Αργολίδας. Συνεργάσθηκε με την αείμνηστη Μαρία Γκούμα στον εκθεσιακό χώρο της Αίθουσας Τέχνης και έφερε στο Ναύπλιον εκθέσεις ξεχωριστών καλλιτεχνών. Η ίδια έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Μετά την Μαρία Γκούμα δημιούργησε εκθετήριο και εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Η μεγαλύτερη όμως συνεισφορά της είναι η δημιουργία του πολιτιστικού πολυχώρου "ΦΟΥΓΑΡΟ" που τον δημιούργησε διασώζοντας ένα μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και επενδύοντας σημαντικό τμήμα της περιουσίας της. (Η οικογένεια Κυριακοπούλου έχει πάθος με τον πολιτισμό. Το Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας αποτελεί εξ ολοκλήρου δωρεά του αείμνηστου πατέρα της)

ΦΟΥΓΑΡΟ: 
Το έργο ζωής της Φλωρίκας Κυριακοπούλου (αναδημοσίευση από παλαιότερο δημοσίευμα της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου)
Άραγε, τι γνωρίζουν οι Ναυπλιώτες, οι Αργείοι, οι Αργολιδείς και γενικότερα οι Πελοποννήσιοι για το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο πολιτικό εγχείρημα δημιουργίας πολιτιστικής συνείδησης, που έγινε με ιδιωτικούς πόρους και εξελίσσει την προσφορά του δίπλα τους, στην πόλη του Ναυπλίου;
Πόσοι γνωρίζουν ότι το ΦΟΥΓΑΡΟ δεν είναι ένα απλό καπρίτσιο κάποιου πλουσιοκόριτσου που δεν είχε τι να κάνει τα λεφτά του, αλλά είναι μια οπτική ζωής… μια πρόταση ζωή… μια στάση ζωής, που προσβλέπει «να συγκινεί, να ερεθίζει, να εμπνέει και να κινητοποιεί τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και των ατόμων που έρχονται σ’ επαφή μαζί του», όπως λέει η δημιουργός και εμψυχωτής της προσπάθειας, Φλωρίκα Κυριακοπούλου;
Αν σας εντυπωσιάζει κάτι βαρύ, μάθετε ότι «το ΦΟΥΓΑΡΟ είναι βραβευμένο με ειδική Μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2013 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής». Και ακόμη ότι, «Στο Φουγάρο χρησιμοποιείται γεωθερμία για να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των βασικών ενεργειακών αναγκών του». Αν πάλι όλα αυτά σας φοβίζουν και τα βρίσκετε πολύ βαριά, για εσάς, κρατήστε μια άλλου είδους πληροφορία. Στον ίδιο χώρο, όπου η τεχνολογία και η παράδοση συνυπάρχουν με την προσφορά γνώσης και την προσέγγιση των νέων ρευμάτων ή των νέων δημιουργών, μπορείτε να πιείτε ένα καφέ ή ένα ποτό. Να κεραστείτε ένα σουβλάκι ή ένα γευστικό φαγητό. Να περάσετε όμορφα …και χρήσιμα. Και εσείς, και το παιδί σας. Το ΦΟΥΓΑΡΟ, σαν χώρος και σαν λειτουργία είναι κάτι που λίγοι θα μπορούσαν να το ζωντανέψουν. Η Φλωρίκα Κυριακοπούλου το κατάφερε και απέδειξε πως …είναι ξεχωριστή!
Όσον αφορά την φιλοδοξία της και την ανταμοιβή της, όπως λέει η ίδια: «Ελπίζω ότι η ύπαρξη και λειτουργία του Φουγάρου θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του τόπου και θα συνδράμει στην ανάπτυξη δημιουργικών συλλογικών δράσεων που θα στηρίζουν και θα προσφέρουν ποικιλοτρόπως στην τοπική κοινωνία… Ελπίζω ότι το Φουγάρο θα συνεχίσει να προσφέρει και να στηρίζει τα οράματα του και ότι πολλοί θα ευεργετηθούν τελικά από την ύπαρξη του. Όμως ένα  Φουγάρο από μόνο του αδυνατεί δυστυχώς να φέρει τη άνοιξη σ’ έναν άνυδρο τόπο».

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Η Φλωρίκα Κυριακοπούλου είναι Δημοσιογράφος, Επιχειρηματίας και εικαστική Καλλιτέχνης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο Mount Holyoke College και στο Brandeis University στις ΗΠΑ. Για πολλά χρόνια δούλεψε στα ΜΜΕ ως δημοσιογράφος, ξένη ανταποκρίτρια, ιδιοκτήτρια και CEO ραδιοφωνικού σταθμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: