Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Χορωδία Τρίπολης: Η Χορωδία που κάνει την διαφορά

Κι αυτός ο Απρίλης, ο Απρίλης του 2012, ανήκει στη Χορωδία Τρίπολης, αφού μονοπώλησε -παρά το οικονομικό «κραχ»- με τρεις μεγάλες Θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις Άγιες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας! Σ’ αυτό, βοήθησαν όλοι της Χορωδίας Τρίπολης, από τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ., το Μαέστρο, μα, προπάντων, τους 45 Χορωδούς, που, κατά το προηγούμενο 2μηνο, «θυσίασαν» Οικογένειες και Εργασίες, και έβρισκαν το χρόνο για τις απαραίτητες πρόβες! Έτσι, λοιπόν, έχουμε και λέμε:
1. Το Σάββατο Λαζάρου, στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου, το βράδυ, έλαβε χώρα, το «3ο Θρησκευτικό Χορωδιακό Φεστιβάλ Τρίπολης» υπό την Αιγίδα της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας -και, προσωπικά, του Σεβ. κ.κ. Αλέξανδρου- και με Οργανώτρια τη Χ.Τ. Σ’ αυτό έλαβαν μέρος τρεις Χορωδίες:

α) του Βυζαντινού Χορού εκ των Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας,
β) του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων και
γ) της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!
Το Πρόγραμμα, και των τριών Χορωδιών, διαρκείας 1μισης ώρας, περιελάμβανε, αποκλειστικά, Εκκλησιαστικά κομμάτια, Ελληνικά και Ξένα… Πλην της πρώτης Χορωδίας που, το άκουσμά της, ήταν Βυζαντινό, οι άλλες δύο, ήταν Ευρωπαϊκές -πολυφωνικό άκουσμα… Ο Ι.Ν. της Μητρόπολης, προσφέρεται για τοιούτου είδους εκδηλώσεις…αφού έχει μια τέλεια ακουστική! Άρεσαν και οι τρεις Χορωδίες οι οποίες και τιμήθηκαν, από το Σεβασμιότατο, με Τιμητικές Πλακέτες… Ιδιαίτερα, εντυπωσίασε το αρμονικό άκουσμα, των Ιωαννίνων, με τον εξαίρετο, βούλγαρο, μαέστρο, Βαλεντίν Στεφάνοφ, η Χορωδία του Αγίου Βασιλείου με τον χοράρχη της, Βασίλη Γεωργαρά, που ξεχείλησε ο ναό από Βυζάντιο ενώ, το ντουέτο, Μιχ. Γαργαλιώνη -Μαρίας Μαμάκου, της Χορωδίας Τρίπολης, στο “Άξιον εστί...” ήταν ό,τι το γλυκύτερο και, από τεχνικής απόψεως, ό,τι το ποιοτικότερο! Όσο για τη Χορωδία Τρίπολης, το ρεπερτόριό της κάλυψε, αντιπροσωπευτικά, τη Μ. Εβδομάδα, με γνωστούς ύμνους, άριστα, δοσμένους!
2. Τη Μ. ΤΡΙΤΗ το βράδυ, στον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας, του Σεχιού, έλαβε χώρα μια, υψηλών προδιαγραφών, κατανυκτική βραδιά που άφησε εκστατικούς του 100άδες –ίσως και μια 1000άδα- που παρεβρέθησαν –ο κόσμος, δε χώρεσε όλος, εντός, γι’ αυτό και έμεινε έξω, ακούγοντας από τα μεγάφωνα…! Η Χορωδία Τρίπολης απέδωσε, μετά 70 χρόνια από την πρώτη ερμηνεία (1942-2012), το Τροπάριο της Κασσιανής που έγραψε ο, κατόπιν μεγάλος μας Συνθέτης… και, τότε, έφηβος, Μίκης Θεοδωράκης, και το εκτέλεσε, στον ίδιο Ι.Ν., αυτόν της, τότε, Κατοχικής Αγίας Βαρβάρας, με Χορωδία απαρτιζόμενη από τους συμμαθητές του! Συνέβηκε το αδιαχώρητο, από κόσμο… Παρούσα, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, η, επί σειρά 10ετιών, Γραμματέας του Μίκη Θεοδωράκη, η κ. Παρμενίδου ενώ, το Τροπάριο κάλυψε μαγνητοσκοπικά, συνεργείο του SKY...! Το «κλου» της βραδιάς ήταν η τιμή, από τη Χορωδία Τρίπολης., με προσφορά Πλακέτας, προς τους δύο, εν ζωή, τότε, Χορωδούς του Μίκη, τον αειθαλή τότε δεξιό ψάλτη του Ναού, Γιάννη Βαρβέρη, και τον επιστήθιο φίλο και συμμαθητή, του Συνθέτη, Τάκη Δημητρακόπουλο (συζ. της συγχωρεμένης φιλολόγου, Μελιδώνη)! Μίλησε, εν ολίγοις, ο Πρόεδρος, Ν. Γαργαλιώνης, ενώ, τις πλακέτες πρόσφερε ο Σεβ. Αλέξανδρος! Η συγκίνηση κορυφώθηκε αφού, ταυτόχρονα, με την τιμή, πήρε τους τιμηθέντες, κατασυγκινημένος, στο τηλέφωνο, ο ίδιος ο Συνθέτης, από την Αθήνα αφού, για λόγους υγείας, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί! Η Χορωδία Τρίπολης, αποτελούμενη από 45 Μέλη -άντρες και γυναίκες- υπό την αριστοτεχνική καθοδήγηση του Μαέστρου, Μιχ. Γαργαλιώνη, και τις νότες που χύθηκαν από το αρμόνιο, του Τάκη Μαντζουράνη, καταγοήτευσε το Εκκλησιαστικό κοινό ανάμεσα στο οποίο, βρισκόταν και μια 20άδα που ήλθαν, εξ επί τούτοις, από Αθήνα, να το παρακολουθήσουν! Μετά από απαίτηση μιας μερίδας κόσμου, που δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει το Τροπάριο, η Χορωδία Τρίπολης, από το γυναικωνίτη, το ερμήνευσε και δεύτερη φορά! Τι άλλο να πούμε;
3. Τις Εκκλησιαστικές εμφανίσεις της, η Χορωδία Τρίπολης, έκλεισε τη Μ. ΠΕΜΠΤΗ με το Αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» που ερμήνευσε, σε σύνθεση Θεμ. Πολυκράτη, στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου· ένα Αντίφωνο που κράτησε περί τα 10 λεπτά… και αυτό συνοδεία Αρμονίου! Είναι η δεύτερη χρονιά που αποδίδει, η Χορωδία Τρίπολης, αυτόν τον συγκλονιστικό Εκκλησιαστικό Ύμνο, ενώ είναι η μοναδική Χορωδία που, στην «Ευρωπαϊκή Εκκλησιαστική Ιστορία της πόλης», είναι αυτή που προβαίνει σ’ αυτή την ερμηνεία η οποία, προχθές, συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό εκκλησιάσματος… Η Χορωδία Τρίπολης απέδωσε το Αντίφωνο από το γυναικωνίτη…
Το Χορωδία Τρίπολης, ο Μαέστρος και τα Καλλιτεχνικά Μέλη, με ανακοίνωσή τους "ευχαριστούν το πολυπληθές Εκκλησίασμα, που, και στις τρεις εκδηλώσεις, έδωσε το παρόν του αλλά και εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια δίνοντας τα συγχαρητήριά του…"

Δεν υπάρχουν σχόλια: