Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δημ. Κωστούρος: Η στρατηγική εκλογής και τα πρώτα του βήματα

Άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου
Η στρατηγική την οποία ακολούθησε ο Δημήτρης Κωστούρος, για να εκλεγεί από την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης (ιδρυτής και αρχηγός της οποίας, παραμένει ο Παν. Αναγνωσταράς), ως Δήμαρχος Ναυπλιέων, υπήρξε εξαιρετική και κυρίως επιτυχής.
Μελέτησε -εγκαίρως- τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των όποιων πιθανών διεκδικητών. Μελέτησε, όμως και τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες.
Αξιοποίησε, στο έπακρον, αλλά χωρίς προκλητική συμπεριφορά, τις αδυναμίες των αντιπάλων του και φρόντισε να υποβαθμιστούν οι «οπλικές τους δυνατότητες».
Μπόρεσε να οδηγήσει τον αγώνα σε πεδίο δικής του επιλογής και με συνεργάτες που διαμόρφωσαν θετικά την εικόνα του.
Η έντονη και αποτελεσματική ενασχόληση του με τα Δημοτικά, η προσηνής συμπεριφορά, η παροχή βοήθειας σε κάθε αίτημα Δημοτικού Συμβούλου (για τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου) και η έξυπνη επιλογή «διανομής ρόλων ευθύνης», προς τους μελλοντικούς του συνεργάτες, τον κατέστησαν ως «τον εκλεκτό» των δυναμικότερων εκ των Δημοτικών Συμβούλων.
Συγχρόνως, γνωρίζοντας ότι οι όποιες πολιτικές του επιλογές -στο παρελθόν-, θα ήταν αντικείμενο πίεσης από τους άλλους συνυποψήφιους του, φρόντισε να υποβαθμίσει το θέμα -μέχρι σημείου εξαφάνισης- σε αντίθεση προς τους αντιπάλους του που (ο ένας εξ αυτών) το είχαν αναγάγει ως «αποκλειστικό λόγο κομματικής επιλογής τους».
Τέλος, η αποφασιστικότητα με την οποία απέκρουσε τη συνοδοιπορία με το λεγόμενο «σύστημα Χρόνη», τον κατέστησε δημοφιλή και τελικώς, νικητή.
Ο Δημήτρης Κωστούρος, εξελέγη ως Δήμαρχος Ναυπλιέων, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον τέως Δήμαρχο Παν. Αναγνωσταρά να τηρούν στάση ουδετερότητας. Στηρίχθηκε, στην διαδικασία εκλογής, από Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚους.
Καταψηφίσθηκε -επίσης- από Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚους.
Στην πρώτη του δήλωση τόνισε ότι «θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των εκλεκτόρων του και θα διοικήσει τον Δήμο Ναυπλιέων, με συλλογικότητα και διαφάνεια". Και όπως οι πράξεις του δείχνουν, «Ο Κωστούρος έχει Λόγο». - Η διακοπή συνεργασίας και μισθοδοσίας σε 3 Ειδικούς Συνεργάτες.
- Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων διοίκησης έργων και συνεργείων από τον Νίκο Χρόνη.
- Η εντυπωσιακή μείωση των λειτουργικών εξόδων φωτισμού και κόστους μικροέργων.
- Η αποκάλυψη της χασισοφυτείας στο χώρο των συνεργείων του Δήμου.
- Η καθιέρωση κοινών σχεδιασμών με φορείς της πόλης (Γονείς -Έμποροι -Τουριστικά Επαγγέλματα, κ.λ.π).
- Η υλοποίηση εθελοντικών δράσεων προς όφελος της πόλης. 
- Η καλύτερη αξιοποίησης του υπαλληλικού δυναμικού.
- Η γνωστοποίησης προς τους Δημότες των δράσεων της Δημοτικής Αρχής και 
- Η εντολή διεξαγωγής δύο  Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων, για αμφισβητούμενες πράξεις αιρετών,
είναι μία σειρά από ενέργειες που κρίνονται θετικά.
Το μέλλον, όμως, είναι αυτό που θα βάλλει το τελικό πρόσημο στη θητεία του Δημ. Κωστούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: