Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Χαράτσι στους αγρότες από την Ε.Α.Σ. Αργολίδας

Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών έως και 80 ετών πηγαίνουν από τις 2, τις 3 και τις 4 τα ξημερώματα στην Ε.Α.Σ. με την ελπίδα να εξασφαλίσουν σειρά προτεραιότητας και να προλάβουν να πάρουν ένα από τα 250 νούμερα που τους διαθέτουν ημερησίως για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Η δοκιμασία τους είναι απερίγραπτη, καθώς πολλοί αναγκάζονται να περιμένουν όρθιοι, ενώ είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουν καν να εξυπηρετηθούν!
Από την άλλη πλευρά, η αναλγησία των διοικούντων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και λογική. Ο πρόεδρος της Ένωσης δήλωσε απλά στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ότι οι αγρότες πρέπει να δείξουν υπομονή και κατανόηση και όλα θα πάνε καλά! Ακούγεται πραγματικά αστείο, αν σκεφτεί κανείς πως όλη αυτή η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί αν απλώς έβγαιναν συνεργεία στα χωριά, ώστε να μη συνωστίζονται όλοι οι αγρότες της Αργολίδας στα γραφεία της Ένωσης.

Με τον τρόπο αυτό θα δικαιολογούσαν και τα 30 € που εισπράττουν παράνομα, προς το παρόν, από τον κόσμο που δεινοπαθεί και αναγκάζεται και να τους πληρώσει, αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τα χρήματα αυτά αφορούν τις εκτός έδρας μετακινήσεις των συνεργείων! Η τακτική αυτή βέβαια, είναι γνωστή, αν ληφθεί υπόψη ότι για να δώσει στους παραγωγούς τις συντεταγμένες των κορυφών των αγροτεμαχίων τους, όταν αυτοί τις χρειάζονται (π.χ. στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας), οι οποίες προκύπτουν από την ψηφιοποίηση που έκανε η Ένωση το 2009 και για την οποία είχε πληρωθεί τότε από τους παραγωγούς, τους ζητά 25 € ανά άτομο!
 
Το ΥΠΑΑΤ μετά από καταγγελία τοπικού Συνεταιρισμού της Μεσσηνίας έλαβε την απόφαση να διακόψει την διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μέσω της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
«Με βάση την Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κοινοπραξίας ΠΑΣΕΓΕΣ -Neuropublic έχει ξεκινήσει ήδη σε όλη τη Χώρα η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται χωρίς καταβολή τιμήματος από τους παραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος ενεργοποίησης αναλαμβάνεται από το Υπουργείο σύμφωνα με την παραπάνω σύμβαση.
Τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία λειτουργεί ως πύλη εισόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, λαμβάνει διάφορα χρηματικά ποσά από τους παραγωγούς, ως τίμημα για την υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.
Επειδή η απαίτηση καταβολής τιμήματος είναι αντίθετη με την υπογραφείσα σύμβαση, η διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία διακόπτεται από αύριο Πέμπτη 19/04/2012, λόγω της μη ορθής υλοποίησής της από την ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα φροντίσει τις επόμενες ημέρες να διεξαχθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών, όπως έγινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια και όπως προβλέπει η σύμβαση του Υπουργείου με την ανάδοχη εταιρεία […]».
Την ίδια μοίρα είχε και η ΕΑΣ Κοζάνης -Σερβίων η οποία μετά από ανάλογες ενέργειες του Γεωπονικού Συλλόγου Κοζάνης και κατόπιν ανακοίνωσης της ΠΑΣΕΓΕΣ (11/05/2012), έκλεισε οριστικά η Πύλη εισόδου της στο σύστημα και τέθηκε έτσι εκτός του συστήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων του ΟΣΔΕ. Ο λόγος ήταν η είσπραξη χρημάτων από τους παραγωγούς για την υποβολή των αιτήσεων.
Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτηθούμε:
- Γιατί λοιπόν στην Αργολίδα δε διαμαρτύρεται σοβαρά κανείς;
- Ως πότε η Ένωση θα εμπαίζει τους αγρότες παίρνοντάς τους χρήματα για ήδη πληρωμένη εργασία και θα τους ταλαιπωρεί;- Τι ρόλο παίζουν οι Συνεταιρισμοί στην Αργολίδα; Γιατί σιωπούν; Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για τους αγρότες -μέλη τους;
- Μήπως πρέπει οι Ομάδες Παραγωγών να βγουν από το λήθαργο και να πάψουν να είναι θεατές του μαρτυρίου των ανθρώπων που εκπροσωπούν;
- Μήπως η ΠΑΣΕΓΕΣ πρέπει να παρέμβει, ώστε να βγουν τουλάχιστον τα συνεργεία της  Ένωσης στο Νομό για αποσυμφορήσουν την κατάσταση;
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!
Αγρότες της Αργολίδας, αρκετά πια! Ξυπνήστε και διεκδικήστε αυτά που σας ανήκουν!!!
Παθών Αγρότης

Δεν υπάρχουν σχόλια: