Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΛΥΣΗ: Που χάνουν και που κερδίζουν έδρες τα κόμματα

Κορυφαία στελέχη των κομμάτων έμειναν εκτός Βουλής σύμφωνα με το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών.
Ανάμεσα τους η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) που δεν εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας καθώς το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μόνο τον Πύρρο Δήμα, που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Έπειτα από πολλά χρόνια, εκτός Βουλής μένει και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος δεν εξελέγη στο Λασίθι. Εκτός έμεινε και ο Δημήτρης Λιντζέρης στη Β΄Πειραιώς. Στην Α΄Αθηνών, δεν κατάφερε να εκλεγεί ο υποψήφιος με τη ΝΔ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Θανάσης Πλεύρης. Δύο έδρες έχασαν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» στη Β΄Αθήνας, και αν ο Πάνος Καμμένος δεν επιλέξει την έδρα του Έβρου, τότε ίσως βρεθεί εκτός Βουλής ο Γιάννης Μανώλης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Εκτός έμεινε από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και ο Χρήστος Ζώης στη Λάρισα και ο Δημήτρης Σταμάτης στην Αιτωλοακαρνανία.
Τελικά, στην Α΄Αθήνα, δεν εκλέγεται ο Γιάννης Παπαθανασίου από τη ΝΔ. Στο Ηράκλειο, ο Νίκος Δεικτάκης δεν εκλέχθηκε καθώς παρενεβλήθη στη λίστα ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΔΗΣΥ. Το ΚΚΕ έχασε την έδρα στην Καρδίτσα και δεν εξελέγη ο Βαγγέλης Μπούτας. Την έδρα έχασε το ΚΚΕ και στη Μαγνησία, καθώς δεν εκλέγεται ο Απόστολος Νάνος.
Αναλυτικά στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, η ΝΔ διατηρεί τις οκτώ έδρες που είχε στις 6 Μαϊου. Δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Θανάσης Πλεύρης που ήταν ένατος στη λίστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μία ακόμη έδρα και χάνει τη μία από τις δύο έδρες που είχε η «Χρυσή Αυγή», καθώς μένει εκτός Βουλής ο κ. Ιωάννης Βουλδής.
Στη Β΄ Αθηνών η ΝΔ από 14 έδρες που είχε με τις εκλογές της 6ης Μαϊου πλέον καταλαμβάνει 13 και μένει εκτός Βουλής ο Γιάννης Παπαθανασίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 9 έδρες καταλαμβάνει 13 και εκλέγει ακόμη τους Στάθη Παναγούλη, Απόστολο Αλεξόπουλο, Χαρά Καφαντάρη και Βασιλή Κατριβάνου. Δύο από τις 5 έδρες χάνουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και μένουν εκτός Βουλής ο Παύλος Κοντογιαννίδης και ίσως ο Γιάννης Μανώλης, αν τελικά ο Πάνος Καμμένος επιλέξει τη Β΄Αθήνας από την έδρα του Έβρου.
Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η ΝΔ διατηρεί τις 6 έδρες. Μία ακόμη έδρα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλέγει και την Ιωάννα Γαϊτάνη. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν τη μία από τις δύο έδρες τους και δεν εκλέγεται η Χρυσούλα Γιαταγάνα ενώ και το ΚΚΕ χάνει τη μία από τις δύο έδρες του και δεν εκλέγεται ο Ιωάννης Ζιώγας. Αν η κ. Παπαρήγα επιλέξει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης εκτός Βουλής μένει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης η ΝΔ κερδίζει μία ακόμη έδρα και εκλέγει και τον Σάββα Αναστασιάση. Αντιθέτως, την έδρα του χάνει το ΠΑΣΟΚ και δεν εκλέγει τον Θεοχάρη Τσιόκα.
Και δεύτερη έδρα κερδίζει η ΝΔ στην Α΄ Πειραιώς και εκλέγει και τον Κωνσταντίνο Κατσαφάδο. Χάνει όμως την έδρα του το ΚΚΕ και δεν εκλέγεται η Ελπίδα Παντελάκη.
Δύο έδρες καταλαμβάνει η ΝΔ στη Β΄ Πειραιώς και εκτός από τον κ. Τραγάκη εκλέγεται και ο Αναστάσιος Νεράντζης. Χάνει την έδρα το ΠΑΣΟΚ και μένει εκτός Βουλής ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Στην περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ από 3 έδρες κερδίζει μία ακόμη και εκλέγεται και ο Γιώργος Πάντζας. Μία από τις δύο έδρες χάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και μένει εκτός Βουλής η κ. Αρβανίτη Πρεβεζάνου Ευγενία. Αν ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιλέξει την έδρα Αττικής, θα μείνει εκτός Βουλής ο Θανάσης Μπούρας.
Στην Αιτωλοακαρνανία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν την έδρα τους και δεν μπαίνει στη Βουλή ο Δημήτρης Σταμάτης ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μία ακόμη έδρα και έτσι μαζί με τον κ. Γιώργο Βαρεμένο εκλέγεται και η Μαρία Τριανταφύλλου.
Χωρίς μεταβολές αποδείχθηκε η κάλπη για τη δύναμη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που εκλέγουν από έναν βουλευτή στο Νομό Αργολίδος. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν χάνουν την έδρα που κατέλαβαν στις προηγούμενες εκλογές.
Από έναν βουλευτή εκλέγουν στην 'Αρτα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και δεν σημειώθηκε μεταβολή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.
Αμετάβλητες παραμένουν οι έδρες στην Αχαΐα και βουλευτές εκλέγονται:
Η κάλπη δεν επεφύλασσε μεταβολές στις έδρες στη Βοιωτία.
Η ΝΔ διατηρεί τη μονοεδρική που είχε κερδίσει στις 6 Μαϊου στα Γρεβενά.
Στη Δράμα κερδίζει έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλέγει τον Χρήστο Καραγιαννίδη. Χάνουν τη μία έδρα που είχαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και δεν εκλέγεται ο Νίκος Σμολοκτός.
Στα Δωδεκάνησα η ΝΔ χάνει τη μία από τις τρεις έδρες και μένει εκτός Βουλής ο Ιωάννης Παππάς. Μία έδρα κερδίζει αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλέγει τον Δημήτρη Γάκη.
Στο Νομό Έβρου οι έδρες κατανέμονται χωρίς αλλαγές σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Στην Εύβοια που η ΝΔ δεν είχε κερδίσει έδρα στις 6 Μαΐου, τώρα εκλέγει το Σίμο Κεδίκογλου τους Σίμο Κεδίκογλου. Χάνει τη μία έδρα που κατείχε το ΠΑΣΟΚ και δεν εκλέγει τον Συμεών Κεδίκογλου. Το ΚΚΕ δεν εκλέγει τον Γιώργο Μαρίνο.
Αμετάβλητη παραμένει η έδρα για τη ΝΔ στην Ευρυτανία.
Η ΝΔ χάνει την μονοεδρική στη Ζάκυνθο, μένει ο εκτός ο Διονύσης Γάσπαρος και καταλαμβάνει την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Χαράλαμπος Κοντονής.
Στην Ηλεία η ΝΔ από δύο έδρες κερδίζει δύο ακόμη και εκλέγει επιπλέον τους Κοντογιάννη Γιώργο και Ανδρέα Μαρίνο. Από μία έδρα χάνουν η Χρυσή Αυγή και μένει εκτός ο Νίκος Κρέσπης καθώς και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και μένει εκτός ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος. Οι βουλευτές που εκλέγονται στην Ηλεία είναι;
Στην Ημαθία η ΝΔ κερδίζει τρεις έδρες αν και στις 6 Μαΐου δεν είχε εκλέξει βουλευτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα που κατείχε η Καρανίκα Ξανθίππη. Από το ΚΚΕ χάνει την έδρα η Ταμπάκη -Σοφρόνωφ Ιωάννα. Στο Ηράκλειο η ΝΔ διατηρεί τη δύναμη της (τρεις έδρες), δεν εκλέγει τον κ. Δεικτάκη αλλά τον Λευτέρη Αυγενάκη εκ μετεγγραφής από τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει δύο έδρες. Το ΚΚΕ χάνει την έδρα και δεν εκλέγεται ο Εμμανουήλ Συντυχάκης.
Τη μονοεδρική Θεσπρωτίας διατηρεί η ΝΔ.
Στα Ιωάννινα η ΝΔ κερδίζει συνολικά 3 έδρες από δύο που είχε και εκλέγει και την Ασημακοπούλου 'Αννα Μισέλ. Την έδρα χάνει το ΚΚΕ και ο Νίκος Έξαρχος.
Στην Καβάλα η ΝΔ κερδίζει και τις τέσσερις έδρες και εκλέγει και τον Κωνσταντίνο Κλειτσιώτη. Την έδρα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.Μία ακόμη έδρα κερδίζει η ΝΔ στην Καρδίτσα την οποία καταλαμβάνει ο Παύλος Σιούφας. Χάνει όμως την έδρα του το ΚΚΕ και ο Βαγγέλης Μπούτας.
Μία έδρα καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά και εκλέγει τον Ευάγγελο Διαμαντόπουλο. Μία έδρα χάνουν όμως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και δεν εκλέγεται ο Συμεών Κουμπάνης.
Στην Κέρκυρα η ΝΔ κερδίζει μία έδρα (αρχικά κέρδιζε δύο, αλλά την έχασε από καραμπόλα με τη Λακωνία) και εκλέγει το Νίκο Δένδια. Από την καραμπόλα την κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και Στέφανος Σαμοΐλης. Την έδρα χάνει και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους του ΚΚΕ και επιστρέφει η 'Αντζελα Γκερέκου, καθώς το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά κερδίζει μία έδρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη μονοεδρική στην Κεφαλονιά.
Δεν υπάρχουν μεταβολές στο Κιλκίς.
Στην Κοζάνη η ΝΔ από μία έδρα που κατείχε κερδίζει συνολικά δύο έδρες και εκλέγει και τον Μιχάλη Παπαδόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μία έδρα και εκλέγει την Ευγενία Ουζουνίδου. Χάνει έδρα η ΔΗΜΑΡ και η Θεοδώρα Τσικαρδάνη και το ΚΚΕ και ο Κωνσταντίνος Σταμπολίδης.
Στην Κόρινθο η ΝΔ κερδίζει συνολικά τρεις έδρες από δύο που είχε και εκλέγει και τον Κωνσταντίνο Κόλλια. Χάνει όμως την έδρα η Μαρία θελερίτη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει μία έδρα στις Κυκλάδες και εκλέγεται ο Παναγιώτης Ρήγας. Χάνει την έδρα ο Μάριος Βουτσίνος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σημειώθηκαν μεταβολές στη Λακωνία και η Νέα Δημοκρατία εκλέγει και δεύτερο βουλευτή εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που χάνει την αποκτηθείσα στις εκλογές της 7ης Μαΐου, έδρα.Χάνει την έδρα ο Χρήστος Ζώης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη Λάρισα και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μία ακόμη έδρα και εκλέγει και τον Δημήτρη Γελαλή.
Εκτός Βουλής μένει ο Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ που χάνει την έδρα στο Λασίθι. Έδρα κερδίζει ο Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Σηφουνάκης επιστρέφει καθώς το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την έδρα. Χάνει την έδρα όμως το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Καραγιάννης μένει εκτός Βουλής.
Η ΝΔ διατηρεί τη μονοεδρική της Λευκάδος
Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μία έδρα στη Μαγνησία και εκλέγει τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο. Χάνει όμως την έδρα το ΚΚΕ και δεν εκλέγεται ο Απόστολος Νάνος.
Στη Μεσσηνία χάνει την έδρα το ΠΑΣΟΚ και η Νάντια Γιαννακοπούλου και κερδίζει μία ακόμη έδρα η ΝΔ εκλέγοντας τον Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Χωρίς αλλαγές αποδείχθηκε το αποτέλεσμα για την Ξάνθη όπου βουλευτές εκλέγονται
Επιστρέφει με τη ΝΔ στην Πέλλα ο Ιορδάνης Τζαμτζής καθώς το κόμμα του καταλαμβάνει συνολικά 3 έδρες. Εκτός Βουλής μένει ο Αθανάσιος Γραμματικόπουλος καθώς χάνουν μία έδρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Τέσσερις βουλευτές εκλέγει η ΝΔ στην Πιερία με νέα είσοδο για την Μάνη Παπαδημητρίου 'Αννα. Χάνει την έδρα ο Ευγένιος Παπαδόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Χάνει την έδρα στην Πρέβεζα το ΠΑΣΟΚ και μένει εκτός Βουλής ο Ιωάννου Βασίλειος. Μία έδρα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγοντας τον Κωνσταντίνο Μπαρκά.
Η ΝΔ κερδίζει μία έδρα στο Ρέθυμνο και εκλέγει τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Χάνει την έδρα ο Μανώλης Όθωνας του ΠΑΣΟΚ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν συνεπάγεται αλλαγές στις έδρες στη Ροδόπη.
Το ΚΚΕ χάνει τη μονοεδρική της Σάμου. Δεν εκλέγεται ο Δημήτρης Μαυρατζώτης. Η έδρα περνάει στον ΣΥΡΙΖΑ
Μία έδρα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες εκλέγοντας την Αφροδίτη Σταμπουλή. Την έδρα χάνει η Δημοκρατική Αριστερά και μένει εκτός Βουλής ο Ευάγγελος Φωτίου.
Τρεις έδρες θα έχει συνολικά η ΝΔ στα Τρίκαλα καθώς εκλέγει και τον Μιχάλη Ταμηλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει την Παναγιώτα Δριτσέλη ενώ εκτός Βουλής μένει ο Γιώργος Οικονόμου αφού το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα και ο Αχιλλέας Κανταρτζής του ΚΚΕ.
Τέσσερις συνολικά από μία έδρα που κατείχε με τις εκλογές της 6ης Μαϊου θα έχει πλέον η ΝΔ στη Φθιώτιδα. Χάνουν την έδρα η Χρυσή Αυγή καθώς δεν εκλέγεται ο Απόστολος Γκλέτσος και ο Θεόδωρος Χειμάρας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Τσώνης του ΠΑΣΟΚ.
Χάνει το ΠΑΣΟΚ την έδρα στη Φλώρινα και μένει εκτός ο Νίκος Σαμαρά. Η έδρα περνάει στον ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγει τον Αθανάσιος Γερμανίδη.
Η ΝΔ και η Μανδρέκα Ασπασία διατηρούν τη μονοεδρική στη Φωκίδα.
Χωρίς μεταβολές και οι έδρες στη Χαλκιδική.
Αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των εδρών για τη ΝΔ στα Χανιά. Ωστόσο μένει εκτός Βουλής ο κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης γιατί άλλαξε η θέση του στο ψηφοδέλτιο μετά την επιστροφή στο κόμμα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Χωρίς αλλαγές οι έδρες και στη Χίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: