Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Καταγγέλεται απόφαση Μανιάτη ότι ευνοεί τον Μυτιληναίο

Τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί έντονη φημολογία, βάσει της οποίας ο υπηρεσιακός Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τσάλτας, πιέζεται προκειμένου να προχωρήσει, όπως όπως, το θέμα της Συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ).
Το περασμένο καλοκαίρι, ο τ. Υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πέρασε μια χαριστική διάταξη κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής (άρθρο 197 του ν.4001/2011), βάσει της οποίας η ενέργεια που παράγεται από σταθμούς ΣΗΘΥΑ ανεξαρτήτως ισχύος, θα έχει προτεραιότητα στο σύστημα και θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή.
Σε αυτή την πραξικοματική διάταξη αντέδρασαν σύσσωμοι οι φορείς των ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι αφενός ευνοείται μια μονάδα για τη λειτουργία της οποίας γίνεται χρήση ορυκτών καυσίμων (υπονοώντας την μονάδα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ του κ.Μυτιληναίου) και αφετέρου θα επιβαρυνθεί το υπό κατάρρευση ταμείο του ΛΑΓΗΕ.
Με αφορμή σχετική πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, βάσει της οποίας υποβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δύναται να χαρακτηριστεί μια μονάδα ως ΣΗΘΥΑ, (η ισχύς των οποίων θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και η παραγόμενη ενέργειά τους θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή), ο σύνδεσμος των Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) κατέθεσε στις αρχές του περασμένου Μαΐου προσφυγή στο ΣτΕ η οποία όμως δεν έχει ακόμα εκδικαστεί.

Με αφορμή την φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την ιδιαίτερη σπουδή που φέρεται να επιδεικνύει ο υπηρεσιακός Υπουργός ΠΕΚΑ προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα της Συμπαραγωγής και άρα να ωφεληθεί η μονάδα του κ. Μυτιληναίου, ο σύνδεσμος των Φωτοβολταϊκών αντέδρασε εντονότατα, ζητώντας εγγράφως να μην προβεί το Υπουργείο σε οποιαδήποτε ενέργεια προ της εκδικάσεως της προσφυγής στο ΣτΕ και υπογραμμίζοντας /προειδοποιώντας ότι με μια τέτοιου είδους ενέργεια θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο ήδη ελλειμματικός ΛΑΓΗΕ κατά εκατοντάδες εκατομμυρίων Ευρώ ετησίως, τη στιγμή μάλιστα που το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας κυριολεκτικά καταρρέει, η χώρα κινδυνεύει με γενικευμένο black out και οι παραγωγοί των ΑΠΕ παραμένουν επί σειρά μηνών ανεξόφλητοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και να οδηγούνται σε πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: