Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΛΑΟΣ: Η αντίδραση της Νεολαίας και ο στροφή Καρατζαφέρη

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
με τον Πρόεδρο της ΝΕΟΣ Γιάννη Παναγιωτακόπουλο
Η εκλογική συντριβή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (έλαβε 1,58%) και ο αποκλεισμός του κόμματος από το κοινοβούλιο, συνοδεύθηκε από δύο ακόμη σοβαρά προβλήματα.
Πρώτον, του αποστέρησε την κρατική χρηματοδότηση (αντί 3.500.000 θα λάβει μόνον 350.000) και δεύτερον, βρέθηκε να μην έχει πλέον "πολιτικό χώρο αναφοράς", πιεζόμενο από την "Χρυσή Αυγή" (6,92%, 18 βουλευτές και 3.500.000 ευρώ κρατική χρηματοδότηση) και τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" (7,51%, 20 βουλευτές και 3.800.000 ευρώ κρατική χρηματοδότηση).
Η απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη να προχωρήσει σε ριζική και άμεση αναδιοργάνωση, περικόπτωντας δαπάνες και αναβαθμίζοντας (κατά δήλωσή του) την νεολαία σε βασικό συντελεστή πολιτικής δράσης, σκόνταψε προς στιγμή στην νοοτροπία του στενού του περιβάλλοντος που αρνείται να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αλλάξουν συνθηματολογία, στόχευση και τρόπο δράσης, αναδεικνύοντας τους νεολαίους σε αιχμή της πολιτικής δράσης.
Ετσι, η όποια μεταβολή (αν και όταν θα γινόταν) επιχειρήθηκε να βρει τη νεολαία καπελωμένη και χωρίς την φυσική καθοδηγητική ηγετική της ομάδα.
Ο ίδιος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Γιάννη Παναγιωτακόπουλου με τον εύσχημο τρόπο της μεταφοράς του (ως αναπληρωτού) στην Διεύθυνση Οργανώσεως του κόμματος.
Η άμεση, στρατηγικά στοχευμένη και μαχητική αντίδραση των νεολαίων (σε όλη την Ελλάδα), είχε ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση και μεταστροφή του Προέδρου του ΛΑΟΣ ο οποίος και ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει καμία μεταβολή στην ηγεσία της Νεολαίας.
Είναι χαρακτηριστική η "προειδοποιητική" επιστολή που απέστειλε η Νεολαία του ΛΑΟΣ προς τον Γιώργο Καρατζαφέρη, όπου αναφέρει πολλές αλήθειες και υπονοεί ακόμη περισσότερες, με κεντρικό άξονα την τοποθέτηση ότι: "δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση της ίδιας λάθος λογικής που μας έφερε μέχρι εδώ".
Οι νεολαίοι απαίτησαν από τον Γιώργο Καρατζαφέρη:
- Οργανωτική και στελεχιακή ανεξαρτητοποίηση της Νεολαίας, όπως προβλέπεται.
- Αναλογική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού τους, για προσχεδιασμένες δράσεις και εκπαίδευση στελεχών.
- Τερματισμό επιβολής, άνωθεν, επιλογών που καταρακώνουν κάθε διάθεση αγώνα.
Και καταλήγουν προσφέροντάς του την απόφαση της όποιας επιλογής: "Είμαστε παρόντες, έχουμε πείσμα για να συνεχίσουμε την μάχη, αλλά δεν έχουμε πλέον ψυχικά αποθέματα για να βλέπουμε την συνέχιση μίας εντελώς λάθος λογικής στην αντιμετώπιση της Νεολαίας από το κόμμα.
Δώσε μας την δυνατότητα να σταθούμε πλάϊ σου και να τραβήξουμε μαζί σου μπροστά το κάρο που τράβαγες μόνος σου τόσα χρόνια".
Ολόκληρη η επιστολή της Νεολαίας αλλά και η ανακοίνωση του Αρχηγού της, για ανάκληση της απόφασης του Προέδρου του ΛΑΟΣ δημοσιεύονται στην συνέχεια.

Η Επιστολή που έστειλε η νεολαία ΛΑΟΣ στον Καρατζαφέρη

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012
"Αρχηγέ,
Είμαστε οι νέοι σου. Αυτοί που χρόνια δίνουμε την μάχη στην πρώτη γραμμή, με ιδρώτα, με αίμα και με αγάπη για αυτό που κτίσαμε μέρα με την μέρα ακολουθώντας τον δρόμο που Εσύ άνοιγες. Σήμερα γεμάτοι πίκρα, βλέπουμε τα αποτελέσματα των λαθών που εδώ και χρόνια είχαμε επισημάνει (άλλοτε έντονα, άλλοτε ψύχραιμα, άλλοτε εγγράφως, άλλοτε προφορικώς αλλά πάντα θεσμικά και εσωκομματικά), να έχουν βυθίσει το κόμμα στην αποτυχία.
Είμαστε παρόντες, γεμάτοι πείσμα για την συνέχιση του αγώνα, αλλά και γεμάτοι προβληματισμό. Δεν μας φοβίζουν οι εκλογικές αποτυχίες, δεν μας φοβίζει το 1,6%, δεν μας φοβίζει η ανάδειξη άλλων κομμάτων στον πολιτικό χώρο που εμείς δημιουργήσαμε. Μας φοβίζει η συνέχιση της ίδιας λάθος λογικής που μας έφερε μέχρι εδώ. Η συνέχιση της λογικής που δεν κατανοεί πως ημίτρελοι, λαμόγια, καρεκλοκένταυροι και φαντασμένοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με αγνούς αγωνιστές και ανθρώπους που ζουν και εκτίθενται μέσα στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η συνέχιση της λογικής που ακόμα φαντάζεται πως ένα κόμμα μπορεί να λειτουργεί δίχως να ερωτώνται τα όργανα και τα στελέχη του και δίχως να χαράζονται με συλλογική δουλειά και διάλογο βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Η συνέχιση της λογικής που νομίζει πως μπορεί να υπάρξει και να αναπτυχθεί Νεολαία, όταν τα μέλη και τα στελέχη της αντιμετωπίζονται σαν Πακιστανοί αφισοκολλητές, χειροκροτητές τυμπανοκρουστάκιδες και διανομείς φυλλαδίων.

Η βίαιη έξωση της ΝΕ.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης από το «σπίτι» της, με τον προσβλητικό τρόπο που την διενήργησαν κάποιοι πουθενάδες που παρουσιάζονται ως «φίλοι» σας που ενεργούν κατ’ εντολήν σας, ήταν η μοναδική ηθική ανταμοιβή μίας Νεολαίας που επί τρεις μήνες και παρά τα υπάρχοντα σημαντικά προβλήματα που σας είχε παρουσιάσει, έφερε εις πέρας με το παραπάνω, κάθε αποστολή που της είχατε αναθέσει. Με τα δεδομένα αυτά σε εξέλιξη, ήδη μετράμε κάθε μέρα συναγωνιστές μας που φεύγουν απογοητευμένοι για το σπίτι τους ή για την «Χρυσή Αυγή» ή σε άλλα κόμματα. Συναγωνιστές που δεν είναι προδότες, αλλά προδομένοι από τις προσδοκίες που είχαν από τον ΛΑ.Ο.Σ.…Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεκαθαριστεί αυτό που εσείς μας υποσχεθήκατε ότι θα ξεκαθαρίσουμε μετά το πέρας της εκλογικής μάχης. Το τι Νεολαία θέλουμε, σε ποια λογική μπορεί να κτιστεί και με ποια μέσα μπορεί να υπάρξει.Δεν θα αναφερθούμε στα τεράστια λάθη του παρελθόντος. Θα ξεκαθαρίσουμε όμως ένα πράγμα που είναι πεποίθηση μας. Αν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία στα όσα η ΝΕ.Ο.Σ. θεσμικά και εγγράφως σας είχε ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια, αυτή την στιγμή θα είχαμε ένα στιβαρό κίνημα Νεολαίας που πιθανών θα είχε καταφέρει να κρατήσει το κόμμα μας εντός Βουλής. Δεν αναζητούμε ευθύνες, διότι όλοι έχουμε κάνει λάθη. Ζητούμε όμως την άμεση αλλαγή λογικής στην αντιμετώπιση των όσων σας επισημαίνουμε. Κόμμα χωρίς Νεολαία πεθαίνει. Η Νεολαία είναι το ρυμουλκό εκείνο που μπορεί να τραβήξει το μισοβυθισμένο καράβι, που μπορεί να δώσει ζωή στις βαλτωμένες οργανώσεις, που μπορεί να προσδώσει κινηματική δυναμική σε ένα κόμμα που από το Συνέδριο του 2009 είχαμε αποφασίσει να μετατρέψουμε σε κίνημα.
Η Νεολαία είναι ο τομέας της ευθύνης μας, κάποιοι από εμάς έχουμε μεγαλώσει μέσα στα κινήματα της νεολαίας, έχουμε πείρα και γνώση στο πως κτίζεται αυτό το κομμάτι. Πρέπει επιτέλους να μας δώσετε την εμπιστοσύνη και την προτεραιότητα που απαιτείται σε αυτά που σας ζητάμε, διότι ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μία δυναμική Νεολαία που θα σας τραβήξει μπροστά.

Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες:
Α) ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣΠρέπει επιτέλους να γίνει πράξη το Οργανόγραμμα της ΝΕ.Ο.Σ., έτσι όπως εξεδόθη από την 2η Συνδιάσκεψη στελεχών της και ενεκρίθη με την υπογραφή σας. Η Νεολαία είναι μία ανεξάρτητη οργάνωση μέσα στο κόμμα που υπάγεται κατευθείαν σε Εσάς. Αυτό όμως για να μην μένει απλά στα χαρτιά, όπως γίνεται τόσα χρόνια, προϋποθέτει κάποια πρακτικά δεδομένα:
1) ΤΡΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ γραφεία Νεολαίας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Είμαστε η μοναδική Νεολαία που η Κεντρική της Διοίκηση συστεγάζεται με τους μεγάλους. Η Νεολαία δεν μπορεί να αναπτυχθεί μαζί με τους παππούδες. Σεβαστή η προσφορά όλων, όμως ο νέος όταν εισέρχεται σε ένα γραφείο Νεολαίας θέλει να βλέπει νέους, νεολαιίστικη λογική και διαφορετικό κλίμα λειτουργίας και δράσης. Η συμβίωση με τους μεγάλους υπήρξε πάντοτε προβληματική με αποτέλεσμα να αποφεύγουν οι νεολαίοι την επαφή με τα Κεντρικά της ΝΕ.Ο.Σ.
2) Ανεξάρτητο γραφείο ΝΕ.Ο.Σ. μέσα στα περιφερειακά γραφεία του κόμματος και καθιέρωση ημέρας νεολαίας κατά την οποία στα γραφεία θα μαζεύονται μόνο νέοι. Έχουμε χάσει δεκάδες νέους από την προβληματική συμπεριφορά που έχουν οι μεγάλοι των Νομαρχιακών Οργανώσεων.
3) Άμεση επαφή και συνεργασία του προέδρου της ΝΕ.Ο.Σ. με Εσάς, μία φορά την εβδομάδα και πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών της Νεολαίας με Εσάς μία φορά το δίμηνο.
4) Πιστοποίηση των στελεχών της ΝΕ.Ο.Σ. μόνο από την ΝΕ.Ο.Σ., με τις διαδικασίες αξιολόγησης και ανάδειξης που αυτή θα επιλέξει (πυρήνες επιμόρφωσης, πολιτική δράση, πείρα κλπ).
5) Ανεξαρτησία κινήσεων της ΝΕ.Ο.Σ. στο επίπεδο της δράσης και της προβολής με ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ των αποτελεσμάτων, τα οποία θα αξιολογούνται από Εσάς.
Πλήρης Ανεξαρτησία = Πλήρης Ευθύνη!
Β) ΔΡΑΣΗ, ΜΕΣΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΣΤΕΛΕΧΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗΗ Νεολαία για να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της, ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπου η Χρυσή Αυγή αυξάνεται στελεχιακά και χρηματοδοτεί αδρά όλο και περισσότερες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις, χρειάζεται στοιχειώδη μέσα και χρηματοδότηση. Γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά του κόμματος είναι πλέον σφικτά, αλλά θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα στο κομμάτι εκείνο που θα αναλάβει το κύριο βάρος της δυναμικής επαναφοράς του. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε την δυνατότητα συνεχών πανελλαδικών δράσεων, που θα κρατούν την παρουσία μας μέσα στην κοινωνία σταθερή και θα προσελκύουν καινούριο κόσμο από νέες κοινωνικές ομάδες, αλλά και την στελεχιακή και οικονομική βάση που θα υποστηρίξει αυτές τις δράσεις. Κατόπιν αυτών:
1) Η ΝΕ.Ο.Σ. πρέπει να αναλάβει από αύριο τρίμηνες θεματικές καμπάνιες σε όλη την Ελλάδα. Κάθε τρίμηνο θα επιλέγουμε ένα θέμα (ανεργία, λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, φτώχεια, παιδεία κ.α.) με βάση το οποίο θα σχεδιάζεται ένα τρίμηνο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων. Για την υλοποίηση της κάθε καμπάνιας χρειάζεται η έκδοση και ανάρτηση αφισών και πανό, φυλλάδια, δημιουργία εκδηλώσεων, επισκέψεις σε φορείς, πρωτότυπες διαμαρτυρίες. Με τους σφικτότερους υπολογισμούς το κόστος κάθε τρίμηνης καμπάνιας θα ανέρχεται στις 10.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να μπαίνει εξαρχής σε έναν λογαριασμό που θα ελέγχεται από το Γραφείο σας και τον ταμεία της ΝΕ.Ο.Σ., προκειμένου να αποφύγουμε τις γνωστές χρονοβόρες κωλυσιεργίες του λογιστηρίου του κόμματος.
2) Στελέχωση των γραφείων της ΝΕ.Ο.Σ. από επαγγελματικά στελέχη. Χρειαζόμαστε έναν αποσπασμένο και δύο επαγγελματικά στελέχη στην Κεντρική Διοίκηση και ένα επαγγελματικό στέλεχος στην Θεσσαλονίκη.
3) Διατήρηση των εκπομπών προβολής της ΝΕ.Ο.Σ. από το κανάλι και το ραδιόφωνο σε ώρες όμως που να μπορούν να τις βλέπουν και να τις ακούν οι νέοι.
4) Δημιουργία επίσημου ή ανεπίσημου διαδικτυακού καναλιού της ΝΕ.Ο.Σ., με την αξιοποίηση των τεχνικών γνώσεων, των ανθρώπων και των μέσων, του LAOSTV.GR.

Αρχηγέ,
Αυτό που η Νεολαία σου ζητάει είναι να τις δώσεις την απαιτούμενη ανεξαρτησία κινήσεων και τα στοιχειώδη μέσα που χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσει να επαναφέρει δυναμικά το κόμμα στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο. Είμαστε παρόντες, έχουμε πείσμα για να συνεχίσουμε την μάχη, αλλά δεν έχουμε πλέον ψυχικά αποθέματα για να βλέπουμε την συνέχιση μίας εντελώς λάθος λογικής στην αντιμετώπιση της Νεολαίας από το κόμμα.Δεν έχουμε την αντοχή να βλέπουμε μέρα με την μέρα να γκρεμίζεται αυτό που κτίσαμε με κόπο μέρα με την ημέρα. Δεν έχουμε πια την δυνατότητα να ακολουθούμε με υπομονή τις λογικές που οδηγούν σε αυτή την αποσύνθεση, ελπίζοντας πως κάποτε θα σε πείσουμε να τις αλλάξεις. Κανείς μας, όπως και κανένας συναγωνιστής μας δεν θα κάτσει για πολύ σε μία Νεολαία που αποσυντίθεται λόγω άνωθεν επιλογών και που του καταρρακώνει κάθε όρεξη για προσφορά και αγώνα. Δώσε μας την δυνατότητα να σταθούμε πλάϊ σου και να τραβήξουμε μαζί σου μπροστά το κάρο που τράβαγες μόνος σου τόσα χρόνια".

Tί γίνεται με τις αλλαγές στην Νεολαία!
Ο Πρόεδρος της ΝΕΟΣ στην Κύπρο
με τον πατέρα του ήρωα Σολωμού Σολωμού.

"Επειδή πολλοί φίλοι και συναγωνιστές ρωτούν με ενδιαφέρον το τί γίνεται με τις αλλαγές στην Νεολαία.
Κατόπιν των συζητήσεων και των διευκρινήσεων πού υπήρξαν με τον Πρόεδρο μας Γ. Καρατζαφέρη, προς το παρόν δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην ηγεσία της ΝΕ.Ο.Σ.  Ο Πρόεδρος με τίμησε με την πρότασή του να αναλάβω και τις ευθύνες του Αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος. Ζήτησα το περιθώριο που διατίθεται στο χρονοδιάγραμμα της αναδιοργάνωσης του κινήματος, προκειμένου να σκεφτώ αν θέλω και μπορώ να αναλάβω αυτή την σημαντική ευθύνη που μου εμπιστεύεται.
Η Νεολαία θα προχωρήσει στις διαδικασίες διαδοχής του επικεφαλής της, στον χρόνο που αυτή θα είναι έτοιμη να το πράξει και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του κόμματος που σέβεται την αυτοτέλεια και τις λειτουργικές της ανάγκες. Λειτουργικές ανάγκες οι οποίες σύντομα θα συζητηθούν λεπτομερώς μαζί του, αφού όπως ανακοίνωσε στα εγκαίνια των γραφείων του Κόμματος, πρόθεσή του είναι η ΝΕΟΣ να λάβει πλέον την μερίδα του λέοντος στα μέσα και στα θεσμικά όργανα. Πολλοί δοκιμασμένοι συναγωνιστές της Νεολαίας θα στελεχώσουν τα όργανα και τις θέσεις ευθύνης στην Κεντρική Διοίκηση απο τις 21 Αυγούστου.
Υ.Γ. Ευχαριστώ του φίλους και τους συναγωνιστές μου για το ενδιαφέρον και την αφοσίωση τους. Οι ΝΕΟΣίτες στάθηκαν δυναμικοί ως νέοι, πειθαρχημένοι και θεσμικοί ως Εθνικιστές και στρατιώτες, αποδεικνύοντας πως η ΝΕ.Ο.Σ είναι το πιο ενωμένο, συγκροτημένο και συμπαγές κομμάτι του κόμματος. Είμαι υπερήφανος που ηγούμαι μιας τέτοιας Νεολαίας".
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Γιάννης Παναγιωτακόπουλος
Πρόεδρος νεολαίας ΛΑ.Ο.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια: