Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: Με Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο και Σοφοκλή στο Θεατράκι

Οι «Ιππής» στο Αρχαίο Θέατρο
Στις 20 και 21 Ιουλίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο το έργο του Αριστοφάνη "Ιππής".
Οι «Ιππής» περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή, παίζει ο χορός των Ιππέων.
Καθώς ο Παφλαγόνας έρχεται αντιμέτωπος με τον Αλλαντοπώλη, η κωμωδία στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη. Πρόκειται για την πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας, μέσα όμως από την ανεπανάληπτα κωμική ματιά του μεγάλου μας ποιητή.

Μετάφραση- σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής.
Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης.
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη.
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης.
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης (Aλλαντοπώλης), Γιάννης Ζουγανέλης (Παφλαγόνας).

"Αντιγόνη" στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, παρουσιάζεται, με ολική έκλειψη σελήνης, στις 20 και 21 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, βλέπουν την τραγωδία του Σοφοκλή ως «μία σύγχρονη αλληγορία πάνω στην πιο ισχυρή πραγματικότητα, που είναι το αιώνιο σκοτάδι του Θανάτου και η μοναδική ελευθερία που έχει κανείς στο πώς πεθαίνει. Ή μήπως στο πώς ζει;».
Η μουσική θα παίξει τον δικό της μοναδικό ρόλο σε μια παράσταση ιδιαίτερα σύγχρονη και ελληνική.
«Στόχος μας είναι να φέρουμε σε μια ουσιαστική συνάντηση ήχους του χθες και του σήμερα μέσα από τις μουσικές συνθέσεις του Blaine L. Reininger και του Ψαραντώνη», επισημαίνει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Δημήτρης Μπίτος. Ενώ το πενταμελές συγκρότημα πολυφωνικών «Διώνη» θα δώσει τον δικό του τόνο.
Η μετάφραση είναι του Μίνωα Βολανάκη.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Κων/νος Ζαμάνης,
Tους φωτισμούς ο Νύσος Βασιλόπουλος και την
Xορογραφία η Ζωή Χατζηαντωνίου.
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δράκου (Αντιγόνη), Ρηνιώ Κυριαζή (Ισμήνη), Τάκης Μόσχος (Κρέων), Χρήστος Σουγάρης (Τειρεσίας, Χορός), Γιώργος Συμεωνίδης ('Αγγελος, Εξάγγελος, Φύλακας, Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Τειρεσίας, Χορός) και Αντώνης Τσίλλερ (Αίμων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: