Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Κωστούρος: Κοινές δράσεις με Άργος, Ερμιονίδα, Επίδαυρο για τα σκουπίδια

Οι διαρκείς υπαναχωρήσεις και παλινδρομήσεις της πολιτείας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εμφάνισης λύσης μέσω της Περιφέρειας και του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, για την αντιμετώπιση του κορυφαίου προβλήματος διαχείρισης των αστικών (και όχι μόνον) απορριμμάτων, οδήγησαν τον Δήμαρχο Ναυπλιέων στην απόφαση ανάληψης κοινής δράσης με τους Δημάρχους Άργους, Ερμιονίδας και Επιδαύρου.
Στόχος της κοινής προσπάθειας η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και οι δημότες να μην επιβαρυνθούν με τα κατά πολύ αυξημένα τέλη καθαριότητας, που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα.
Στην προγραμματισμένη συνάντηση των Δημάρχων της Αργολίδας είχαν προσκληθεί η Περιφέρεια, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ναυπλιέων.
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του υφυπουργού πολιτισμού λειτούργησε αποτρεπτικά στην προσέλευση των Δημάρχων Άργους και Επιδαύρου (παρέστη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος). Η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από το αρμόδιο στέλεχός της κ. Παπαηλιού και τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ.
Χειβιδόπουλο και το ΤΕΕ από τον εκπρόσωπό του κ. Καρούντζο.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, κ. Δημήτρης Κωστούρος, και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Δημήτρης Καμιζής, ταυτίσθηκαν στις θέσεις που εξέφρασαν και που εν ολίγοις προβλέπουν ως προσωρινή λύση (μέχρι να ευοδωθούν οι προσπάθειες της πολιτείας και της περιφέρειας για ολοκληρωμένη
διαχείριση), την Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή (στόχος η μείωση του όγκου διακινούμενων απορριμμάτων), την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και την δεματοποίηση των ανοργάνων με προώθηση σε χώρο που θα υποδείξει ο ΦΟΔΣΑ ή η Περιφέρεια.
Την λύση επικρότησε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Χειβιδόπουλος  που πληροφόρησε τους παριστάμενους ότι ο διαγωνισμός που προωθεί η Περ. Πελοποννήσου «τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και είναι ανοιχτός σε όλες τις τεχνολογίες, μη εξαιρουμένης της καύσης».
Ο κ. Παπαηλιού, τόνισε ότι η προσθήκη της κομποστοποίησης στους χώρους λειτουργίας των δεματοποιητών, θα ανακουφίσει την λειτουργία και το κόστος τους. Προέτρεψε δε τους Δημάρχους να εντείνουν την προσπάθεια ανακύκλωσης δίδοντάς τους την δυνατότητα να προμηθευτούν ακόμη
περισσότερους «μπλε κάδους».
Ο κ. Καρούντζος χαρακτήρισε τους δεματοποιητές ως αναγκαίο κακό, ενώ ο εκπρόσωπος του ΦΟΔΣΑ κ. Γκιόλας φάνηκε να στηρίζει την κοινή άποψη των Δημάχων Ναυπλιέων και Ερμιονίδας.
Κοινή διαπίστωση όλων των αυτοδιοικητικών ήταν ότι, η υπόθεση κολλάει στις παλινδρομήσεις της πολιτείας και ότι η δική τους νομική και διοικητική ευθύνη εξαντλείται στην περισυλλογή και την μεταφορά των απορριμμάτων
σε χώρους που θα υποδείξει η πολιτεία ή ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που όμως, δεν έχει ακόμη αποκτήσει οντότητα λόγω μη προώθησης των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας συνεχάρη τον Δήμαρχο Ναυπλιέων για την πρωτοβουλία και η συνάντηση έληξε με την δέσμευση επανάληψής της με παρουσία και των απόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: