Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Επεσε το διπλοκάμαρο μυκηναϊκό γεφύρι του Αρκαδικού

Το Νοέμβριο του 2001, στο περιοδικό «Ματιές στην Αργολίδα» που εξέδιδα τότε, είχα μια αναφορά στο μοναδικό διπλοκάμαρο μυκηναϊκό γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδας, με τίτλο –  επισήμανση: «Μυκηναϊκό γεφύρι κινδυνεύει στο Αρκαδικό».
Αφορμή της αναφοράς μου αυτής ήταν η θεομηνία της 2ας Ιουλίου 2001, που ακολουθήθηκε από έντονη χαλαζόπτωση και εκτός από τις καλλιέργειες του χωριού χτύπησε και το γεφύρι. Τότε, από την κάτω πλευρά του γεφυριού, αριστερά είχαν αποκολληθεί πέτρες. Και σχολίαζα: Σε μια επόμενη νεροποντή, λογικό είναι, να φοβόμαστε τα χειρότερα.
Ο Γραμματέας της πρώην Κοινότητας κ. Δημήτρης Προύντζος μας επισήμανε τον κίνδυνο. Εμείς τον επισημαίνουμε σε κάθε αρμόδιο. Μπας και προφτάσουμε…

Ο Δημήτρης Προύντζος, δημοτικός υπάλληλος τώρα του Δήμου Επιδαύρου, πήρε να με ενημερώσει πως το κακό έγινε με 11 χρόνια καθυστέρηση. Στη θεομηνία της 11ης Αυγούστου η αριστερή πλευρά του γεφυριού δεν άντεξε και παρασύρθηκε από τα νερά… Έντεκα χρόνια τώρα οι «αρμόδιοι» κοιμόντουσαν!

Τα γεφύρια του Αρκαδικού

Τρια μυκηναϊκά γεφύρια υπάρχουν στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας. Το πρώτο στην περιοχή «Γαλούσι», πάνω από το δρόμο Ναυπλίου -Λυγουριού, το δεύτερο στη στροφή του δρόμου, κάτω από το κάστρο «Καζάρμα» (το γνωστό) και το τρίτο, το διπλοκάμαρο, στο ρέμα μέσα στο χωριό. Υπήρχε και ένα, τουλάχιστον, ακόμα, που έγινε… οικοδομικά υλικά.

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
ΠΗΓΗ: Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: