Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η 2η «Γιορτή Λαδιού» στο Κρανίδι

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος

Με τη συμμετοχή πολλών παραγωγών, τυποποιητών , καθώς και  επαγγελματιών του χώρου εστίασης, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 3 & 4 Νοεμβρίου, η «Γιορτή Λαδιού» στο Κρανίδι Ερμιονίδος.  Η εορτή έχει σαν σκοπό την επαφή και αναβίωση της πλούσιας αγροτικής παράδοσης που διαθέτει ο τόπος, την ανάδειξη μνημείων που σχετίζονται με την ελιά, την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελιάς στην ιστορία και στην οικονομία του τόπου και την ανάδειξη και προώθηση του τοπικού ελαιολάδου του Δήμου Ερμιονίδας, εξαιρετικής ποιότητας με την ονομασία ΠΟΠ (1996) “ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ”
Σύμφωνα με το πρόγραμμα  της διοργάνωσης θα μιλήσουν  το προσεχές Σάββατο (στις 19:οο) στο τοπικό Λύκειο, ο  πρώην πρύτανης του Γεωπονικού πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Ζέρβας και ο γνωστός Γεωπόνος από την περιοχή της  Τροιζηνίας  κ. Γιώργος  Κωστελένος . Η Πρόεδρος της  Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Δήμητρα Μονά, αναφερόμενη στις εκδηλώσεις μας είπε:

«Η  Γιορτή Λαδιού είναι μια ιδέα του Δήμου Ερμιονίδος. Αναλάβαμε ως δημοτική αρχή την πρωτοβουλία να αναδείξουμε τα Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα.  Αποτελεί πεποίθηση μας πως  μπορούμε με αυτή την παρουσίαση να αναδείξουμε την δυναμική που μπορούν να  έχουν τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.  Η περιοχή μέχρι το 1980, απαριθμούσε πενήντα ελαιοτριβεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το λάδι της Ερμιονίδος είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε εφέτος να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση στο κάλεσμά μας από όλους τους σχετικούς φορείς . Θα ήθελα να επισημάνω και την σημαντική συμβολή των εθελοντικών ομάδων εργασίας του Δήμου ώστε να έχει επιτυχία η Γιορτή του λαδιού εφέτος.»  

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, με την έκθεση των προϊόντων στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στην κεντρική πλατεία του Κρανιδίου. Θα ακολουθήσει γιορτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: