Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το Μνημόνιο, το ΚΕΜΧ, ο Σαμαράς και ο Κωστούρος


Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα, ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός (ΝΔ), μετά από συζήτηση  που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης (δεν αναφέρει από ποιόν προήλθε η πρωτοβουλία) διευκρινίσθηκε πως,  για το θέμα αναστολής της λειτουργίας του ΚΕΜΧ δεν έχει ληφθεί καμία  οριστική απόφαση και πως «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά».
Να θυμίσουμε ότι το Κέντρο Μηχανικού, στο Ναύπλιον, είχε ανακοινωθεί πως  θα κλείσει, στα πλαίσια των απαιτήσεων της «τρόϊκα» για μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Μείωση η οποία, δεν έπρεπε να πλήττει τις εξοπλιστικές παραγγελίες προς τους «εταίρους και δανειστές μας», αλλά έπρεπε να θίγει το μισθολογικό κόστος, το συνταξιοδοτικό κόστος και τα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων.
Με αυτό το σκεπτικό, έγιναν και θα ξαναγίνουν περικοπές στους μισθούς των αξιωματικών του Ελληνικού στρατού, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές κατά 30% και αποφασίσθηκε η διακοπή λειτουργίας δεκάδων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα στην Πελοπόννησο, η νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται (μέχρι τώρα που γράφεται το άρθρο), ως εξής:

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Εκεί, «καθάρισε» ο Πάνος Μπεγλίτης, επί υπουργίας του οποίου αποφασίσθηκε το κλείσιμο του ιστορικού 6ου Συντάγματος Πεζικού (Σήμερα έχει μετατραπεί  σε Κέντρο Κράτησης). Λαθρομεταναστών).
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Το, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Αργολίδας και την Κοινωνία του Ναυπλίου, ΚΕΜΧ, κλείνει οριστικά. (Εκκρεμεί  η συνάντηση της Τετάρτης με τον υφυπουργό Αμύνης).
ΑΡΚΑΔΙΑ
Η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης αναβαθμίζεται σε Διακλαδικό Κέντρο Νεοσυλλέκτων.
ΛΑΚΩΝΙΑ
Το ΚΕΕΜ Σπάρτης, μετατρέπεται σε Κέντρο Νεοσυλλέκτων.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Το κλειστό Κέντρο Νεοσυλλέκτων Καλαμάτας, ανοίγει, αναβαθμίζεται και λειτουργεί με αυξημένο αριθμό κατατασσομένων.

Να θυμίσουμε ότι το ΚΕΜΧ, διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επί εκτάσεως 370 στρεμμάτων, Πεδίον βολής, Λέσχη και κατοικίες αξιωματικών, ενώ οι ιστορικοί και κοινωνικοί δεσμοί του με την Αργολίδα είναι περισσότερο από ιδιαίτεροι.
Ο Αρχηγός του ΓΕΣ, κατά την προ εβδομάδος συνάντηση με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο και τον Βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό, είχε εκφράσει σκέψεις πιθανής χρησιμοποίησης μέρους του στρατοπέδου ως Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών. Σκέψεις, τις οποίες και είχε απορρίψει σε έντονο ύφος ο Δήμαρχος Ναυπλιέων.

Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΣΑΜΑΡΑ
Χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως, η ανάμιξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, «άνοιξε και πάλι την συζήτηση διατήρησης της λειτουργίας του ΚΕΜΧ». Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Βουλευτή κ. Ανδριανό και συνέστησε «χαμηλούς τόνους» με προοπτική διευθέτησης του ζητήματος.
Να σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με το ζήτημα αν και τις ημέρες αυτές πιέζεται ιδιαίτερα λόγω φημολογούμενης διάρρηξης της τρικομματικής συμμαχίας, πιθανής άρνησης υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τις περικοπές των 13,5 δις από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και βεβαίως της διαπραγμάτευσης για αποδοχή από τους Ευρωπαίους της 2ετούς παράτασης και της παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων αναδεικνύεται σε κορυφαίο στρατηγικό σχεδιαστή ενός σχέδίου αντιμετώπισης της κρίσης, φαίνεται να κερδίζει  την θετική εξέλιξη της υπόθεσης ΚΕΜΧ.
Αντιμετώπισε ψύχραιμα το αναφυέν πρόβλημα, χωρίς λεκτικές υπερβολές και φανφάρες. Ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να φτάσει στα άκρα αν τεθεί θέμα δημιουργίας Στρατοπέδου Κράτησης Λαθρομεταναστών αλλά, κράτησε ήρεμους τόνους, επιτυγχάνοντας έτσι να μην προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις.
Αξιοποίησε τις πολιτικές και κοινωνικές  συμμαχίες που έχτισε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και πέτυχε να διευρύνει τον κύκλο των ενδιαφερομένων που εμπλέκονται.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Την Τετάρτη το μεσημέρι, πιθανότατα να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση ΚΕΜΧ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τακτική Κωστούρου θα μπορούσε να μελετηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να υπάρξει μια κάποια παρεμφερή εφαρμογή της, στα θέματα των διεκδικήσεων και των διαπραγματεύσεων, από τους δανειστές της χώρας.

Α. ΛΗΘΙΝΟΣ

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ τα δημοσιεύματα για το στρατόπεδο του ΚΕΜΧ στο Ναύπλιο και ομολογώ ότι σας ζηλεύω για τον τρόπο που αντιδράσατε ενωμένοι κάτω από την καθοδήγηση του δημάρχου σας.
Εγώ σαν Κορίνθιος, το μόνο που έζησα, ήταν έναν Μπεγλίτη να κλείνει το 6ο Σύνταγμα Πεζικού και έναν Πνευματικό να βαυκαλίζεται πως θα πάρει τις εγκαταστάσεις ο Δήμος.
Εύχομαι, ο δήμαρχός σας να γνωρίζει καλά τις παγίδες του μνημονίου και να μην την πατήσει με κάποια υπόσχεση δήθεν παραχώρησης. Αυτό, λόγω μνημονίου, και με υπογραφές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν μπορεί να γίνει.
Παλέψτε λοιπόν να κρατήσετε αυτό που εμείς οι Κορίνθιοι χάσαμε. Ενα ένδοξο κομμάτι της ιστορίας μας.
(τέως νεοσύλεκτος του ΚΕΜΧ)

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, όλα τα έκανε ο Κωστούρος; Και ο Γραμματικόπουλος; Και ο Ανδριανός; Κοαι ο Μανιάτης; Και ο Σαλεσιώτης; Και οι Πολίτες; Ολοι αυτοί δεν έκαναν τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

Ας μην έβαζε ο Σαμαράς το χέρι του και θα σας έλεγα εγώ τι θα γινόταν. Οσο για το που τα έμαθε ο Σαμαράς, αναζητήσατε την γυναίκα. Για την ακρίβεια την μητέρα της γυναίκας.
Αν θέλετε να μάθετε ποιός το είπε στην Τέτη, ρωτήστε τον Τάσο.