Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Τα 13 «παλληκάρια της φακής»

Νίκος Χρόνης
Ρίτα Κούτσελα
Έτσι λοιπόν!
Τον κατατροπώσαν τον εχθρό! Απέτρεψαν την παρανομία!
Δικαίωσαν την αποστολή τους και υπεράσπισαν τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών. Έφεραν το χαμόγελο στα παιδιά και τους πελάτες στα μαγαζιά του Ναυπλίου.
«Νίκη Σάντσο», που θα έλεγε και ο Δον Κιχώτης.
Αναρωτιέμαι, μέχρι που μπορεί να φτάσει η εμπάθεια, το κακώς εννοούμενο παραταξιακό συμφέρον και η πολιτική ασχετοσύνη (είχα γράψει πολιτική βλακεία, αλλά το διόρθωσα).
Όπως έμαθα, 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι (γρουσούζικος γι αυτούς αριθμός), από αυτούς που αντιπολιτεύονται μονίμως τον Δημήτρη Κωστούρο, ψήφισαν ΟΧΙ στην

«Συμπλήρωση της 453/ 2012 απόφασης του Δημ. Συμβουλίου, που αφορούσε την αλλαγή χώρου εγκατάστασης του παγοδρομίου, ως προς τη διάρκεια της μίσθωσης και το ύψος του μισθώματος». Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, προώθησαν σε διάφορα Blogs την άποψη ότι «ηττήθηκε ο Κωστούρος, θα ξηλωθεί το παγοδρόμιο, υπήρχαν υπόγειες συμφωνίες και προσωπικά συμφέροντα που επιδίωκαν την τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης».
Επομένως, το παγοδρόμιο που στήθηκε χωρίς κόστος για τον Δήμο και  που συγκέντρωσε από την πρώτη ημέρα την αγάπη των παιδιών και των επισκεπτών της πόλης, θα πρέπει να ξηλωθεί.
Δηλαδή, τα παιδιά και οι επισκέπτες, μέσα στην κορύφωση των εορταστικών ημερών, να στερηθούν  ένα σπουδαίο λόγο που θα τους κατέβαζε στο κέντρο του Ναυπλίου, εμποδίζοντας την μετάβασή τους στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις γειτονικών νομών, με ότι αυτό σημαίνει για την δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής.
Χρ. Γραμματικόπουλος
«Όταν είδα το παγοδρόμιο, σκέφτηκα πως είναι μια καλή κίνηση. Ότι  θα κάνω κι εγώ κάποια είσπραξη και θα μπορέσω να πληρώσω το σήμα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου. Τώρα, με βλέπω την Δευτέρα να παραδίδω πινακίδες», μου είπε φίλος καταστηματάρχης της περιοχής, που έμαθε μέσω διαδικτύου ότι «κλείνει το παγοδρόμιο».
«Λειτουργεί το παγοδρόμιο; Να έρθω πρωτοχρονιά από την Αθήνα ή θα κατέβω άδικα με τα παιδιά μου», με ρώτησε από το τηλέφωνο ένας άλλος φίλος που διάβασε για την απόφαση του Δ.Σ. που ψήφισαν οι 13.
«Να κατέβεις» του είπα. «Η απόφαση, αν δεν ανατραπεί,  θα ισχύσει μετά την 25η Ιανουαρίου γιατί πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί, μετά να ελεγχθεί από την Περιφέρεια για τη νομιμότητά της και μετά να εφαρμοσθεί. Επομένως, έλα άφοβα».
Και αυτή είναι η αλήθεια.
Τα 13 «παλληκάρια της φακής», που πίστεψαν ότι θα πλήξουν τον απόντα Δήμαρχο (Ο Κωστούρος ήταν στην Αθήνα, σε ραντεβού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας την παραχώρηση έκτασης για ανέγερση σύγχρονου Δημαρχείου του Δήμου), πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο. Η αρνητική για την πόλη ψήφος τους, έγινε μπούμερανγκ και γύρισε εις βάρος τους. Τώρα, η κοινωνία τους λοιδορεί και τους κατηγορεί ΟΛΟΥΣ, για τον κοντόφθαλμο τρόπο που λειτούργησαν.
Το παγοδρόμιο συνεχίζει να λειτουργεί και προβλέπω ότι θα υπάρχει για αρκετό καιρό μετά τα Θεοφάνεια. Όσον αφορά τα περί νομιμότητας, ας τα σκεφτούν καλύτερα κάποιοι από τους 13, πριν ο κόσμος –αγανακτισμένος,  βγάλει στην επιφάνεια πραγματικά παράνομες και με δόλο ενέργειες, που έκαναν ή ενέκριναν δια της υπογραφής τους, στο πρόσφατο παρελθόν.
Υ.Γ. Επειδή ίσως δεν το γνωρίζετε, «τα παλληκάρια της φακής», είχαν υπερψηφίσει την εγκατάσταση και λειτουργία του παγοδρόμιου στο Ναύπλιον (Απόφασης 453/2012)
Αντ. Ι. Δραστικός

1 σχόλιο:

ΓΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

Η θέση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για τη λειτουργίια του Παγοδρόμιου στην πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο.
----- . -----
Επειδή στις πρόσφατες ανακοινώσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο από τον κ. Δήμαρχο περίσσεψαν οι υπερβολές και ο φθηνός και αγοραίος λυρικός λόγος, είναι αναγκαίο να παρουσιάσουμε τη θέση της παράταξής μας, όπως εκφράσθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, 28/12/2012
Κατ΄ αρχήν έγινε η διαπίστωση ότι η λειτουργία του παγοδρόμιου έτυχε καλής υποδοχής από ντόπιους και επισκέπτες και ήταν δημοφιλής στα παιδιά.
Η παράταξή μας, όμως, διαφώνησε με τη θέση, τον τρόπο λειτουργίας και τους όρους της σύμβασης που προέτινε η Συμπολίτευση αναφορικά με το αντίτιμο, τα εισιτήρια και τη διάρκειά της.
Α. Η θέση που τελικώς επιλέχθηκε σε συνδυασμό με το μακρύ χρόνο λειτουργίας ήταν ατυχέστατη. Καταλήφθηκε η πλατεία Φιλελλήνων, η βιτρίνα δηλαδή της πόλης, με μια κατασκευή, αν όχι προσβλητική, τουλάχιστον απάδουσα προς το χώρο. Φθηνά πλαστικά υλικά, καλώδια ηλεκτρισμού και νερά που συνεχώς έρρεαν, εμφάνιζαν σκηνικό Λούνα Πάρκ Β΄ κατηγορίας, εγκαταστημένου σε υποβαθμισμένη συνοικία ή στις παρυφές μιας οποιασδήποτε πόλης.
Β. Η εγκατάσταση αυτή καθ΄εαυτή ήταν ιδιαίτερα μικρής έως ελάχιστης επιφανείας, ειδικότερα εν σχέσει προς το αντίτιμο του εισιτηρίου και τον μεγάλο αριθμό των εισερχομένων ατόμων.
Γ. Το αντίτιμο ήταν υπερβολικό, δυσανάλογο προς την παρεχόμενη προσφορά και προκλητικό για τους χαλεπούς καιρούς που πλήττουν την Ελληνική οικογένεια.
Δ. Το προβλεπόμενο και προταθέν μίσθωμα από τη Συμπολίτευση, της τάξης των 1.000 ευρώ μηνιαίως ήταν ευτελέστατο και μη επωφελές για το Δήμο.
Ε. Τελευταίο στοιχείο, αλλά σίγουρα πρώτιστης σημασίας και σπουδαιότητας ήσαν οι ελλείψεις στον ευαίσθητο τομέα ασφαλείας των συμμετεχόντων και κυρίως των μικρών παιδιών.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. δεν παρουσιάσθηκε ο υπεύθυνοςασφαλείας της επιχείρησης, ώστε να διαβεβαιώσει εών η εγκατάσταση των ηλεκτρολογικών στοιχείων ήταν απολύτως ασφαλής και ελεγμένη. Η κυρίαπου εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας ρητά εδήλωσε ότι δεν εγνώριζε τίποτε σχετικά με το θέμα, ισχυρισθείσα μόνο ότι οι υπάλληλοι φρόντιζαν να δίνουν πάντοτε κάσκες, επιγονατίδες και αγκωνίδες στους συμμετέχοντες για την προστασία από πιθανή πτώση.Το τελευταίο από μαρτυρίες μελών του Δ.Σ., προσωπική μας αντίληψη και ταυτόσημη δήλωση και του κ. Προέδρου της Δημοτ. Κοινότητας Ναυπλίου κ. Κοτίτσα αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθές.
Εξ αιτίας όλων των πιο πάνω λόγων η θέση μας ήταν αρνητική και η πλειοψηφία (13 έναντι 9 ψήφων) αποφάσισε την απόρριψη της πρότασης της Συμπολίτευσης.
Μάλιστα δεν σταθήκαμε σε στείρα άρνηση, αλλά καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση που θα αποκαθιστούσε τη λειτουργία του παγοδρόμιου σωστά και νόμιμα, που ήταν η εξής:
1.Το παγοδρόμιο να μετεγκατασταθεί στην οδό Βας. Κων/νου, στο χώρο μεταξύ πάρκου ΟΣΕ και πάρκου Κολοκοτρώνη.
2.Η λειτουργία του να διαρκέσει μέχρι τέλους των Εορτών.
3. Τo αντίτιμο να μειωθεί ουσιωδώς ,κατά 40-50%, με όρο προβλεπόμενο στη σύμβαση που θα περιελαμβάνετο κατ’απαίτηση του Δήμου.
4.Να εξεταζόταν η εγκατάσταση ενός ευμεγέθους παγοδρομίου,που θα δικαιολογούσε τον όρο αυτό και όχι μια πίστα 150-180 τ.μ περίπου,χώρου συνωστισμού,παρομοιάζοντος προς τις γνωστές πίστες συγκρουομένων οχημάτων LUNA PARK..

Ναύπλιο 29-12-12
Για την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Γιάννης Γκιόλας Δημοτικός Σύμβουλος.