Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Το Νοσοκομείο ως εργαλείο ανάπτυξης στην πόλη και την Αργολίδα

DR Παν. Γκανάς
Βασική αποστολή των Νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο, είναι η παροχή δευτεροβάθμιας φροντίδας στους πολίτες και η εκπαίδευση των νέων στελεχών υγείας.
Ξέχωρα όμως από τις δύο αυτές βασικές αποστολές, ένα καλά οργανωμένο Νοσοκομείο σε μία περιοχή που αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, υπό προϋποθέσεις βέβαια, μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο στο τουριστικό προϊόν της περιοχής και στην γενικότερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Η Ελληνική κοινωνία ευρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη δίνη μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες και απρόβλεπτες εξελίξεις στις Νοσοκομειακές υποδομές. Τα Ελληνικά Νοσοκομεία πέρα από την οικονομική κρίση έχουν να αντιπαλέψουν πολλαπλές παθογένειες που σέρνουν από το παρελθόν και χρόνια προβλήματα διαρθρωτικά, οργανωτικά, υποστελέχωσης, έλλειψης πόρων, εκπαίδευσης και σύγχρονου management. Έτσι λοιπόν σε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον τα Νοσοκομεία πρέπει να ξεπεράσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης.
Ειδικώτερα το Γ.Ν.Ναυπλίου μπορεί υπό προϋποθέσεις:
-να ενταχθεί σε προγράμματα Νοσοκομειακού τουρισμού
-να συνδεθεί στενώτερα με το Ασκληπείο της Επιδαύρου και να διοργανώσει ημερίδες -διημερίδες με αντικείμενο την ιστορία της Ιατρικής, θεματολογία ιδιαίτερα προσφιλή για συνταξιούχους γιατρούς που διαθέτουν χρήματα αλλά και ελεύθερο χρόνο για μακρινά ταξίδια.
-να γίνει βηματοδότης Συνεδριακού Ιατρικού Τουρισμού.



Ο Νοσοκομειακός τουρισμός είναι ένα νέο φαινόμενο που αρχίζει να αναπτύσσεται στις χώρες της δύσης από τα τέλη της δεκαετίας '90. Οφείλεται κύρια στο αυξημένο κόστος των υπηρεσιών υγείας στις προηγμένες υγειονομικά χώρες, έτσι που πολλοί ασφαλισμένοι χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της νοσοκομειακής ιατρικής και στις μεγάλες λίστες αναμονής που έχουν πολλές χρόνιες παθήσεις.
Έτσι λοιπόν, οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία προτρέπουν τους ασθενείς να χειρουργηθούν στο εξωτερικό με χαμηλό κόστος συνδυάζοντας χειρουργείο και διακοπές. Χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει αυτό το είδος του τουρισμού είναι η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, οι Ινδίες και πρόσφατα το Ντουμπάϊ. Βασικός πυλώνας νοσοκομειακού τουρισμού είναι η Ταϊλάνδη που το 2010 υποδέχτηκε 600.000 ασθενείς σε σύνολο 12.000.000 τουριστών ετησίως. Έχει μάλιστα υπολογιστεί για την ίδια χώρα, ότι ενώ ο απλός τουρίστας ξοδεύει 144 $ /ημέρα, ο νοσοκομειακός τουρίστας ξοδεύει 362 $ /ημέρα. Παθήσεις που υπάρχει ενδιαφέρον για Νοσοκομειακό τουρισμό είναι: Ορθοπεδικά χειρουργεία, οφθαλμολογικά χειρουργεία, πλαστική χειρουργική δερματολογικές παθήσεις.
Παραθέτω μερικές από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα Νοσοκομείο σε προγράμματα Νοσοκομειακού τουρισμού:- Ξενοδοχειακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών.
- Υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνίες.
- Υπηρεσία μεταφραστική για τον αποδέκτη ασθενή.
- Διασύνδεση του Νοσοκομείου με αεροδρόμιο.
- Ανάρτηση στο διαδίκτυο μ.ο νοσηλείας, δεικτών νοσηρότητας, λοιμώξεων.
- Πιστοποίηση τμημάτων.
- Πιστοποίηση γιατρών και αν είναι δυνατόν μετεκπαιδεύσεις των γιατρών -νοσηλευτών σε δυτικές χώρες.

Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε μία χώρα, την Ταϊλάνδη, που το 1997 πέρασε μία μεγάλη οικονομική κρίση που έφερε σε οικονομικό αδιέξοδο πολλά Νοσοκομεία της. Ένα Νοσοκομείο αυτής της χώρας το Bumrungrad Hospital αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στο Νοσοκομειακό τουρισμό: Συγκεκριμένα:
- Μετέτρεψε τους θαλάμους του σε πολυτελείς σουίτες.
- Εγκατέστησε ασύρματο internet σε όλους τους θαλάμους.
- Εγκατέστησε δορυφορική τηλεόραση σε κάθε σουίτα.
- Αγόρασε πολυτελές αυτοκίνητο μεταφοράς των ασθενών από το αεροδρόμιο.
- Παρείχε υπηρεσίες με μασέρ και σάουνα.
- Συνδέθηκε με τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης για να γνωρίσει ο κάθε ασθενής τη μαλαισιανή κουζίνα στο εξωτερικό.
- Προσέφερε στον κάθε μέσο ασθενή υπηρεσίες VIP.

Με όλο αυτό το πακέτο υπηρεσιών σε λίγο καιρό από ένα απλό Νοσοκομείο μετατράπηκε σε ένα διεθνές ιατρικό κέντρο και σε μία πενταετία το Bumrungrad Hospital επεκτάθηκε στο Ντουμπάϊ και τις Φιλιππίνες.
Η πόλη του Ναυπλίου είναι μία σπουδαία πόλη και η Αργολίδα ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα αν ξεφύγουμε από τη μιζέρια και χαράξουμε συντονισμένα, όλοι οι φορείς, αναπτυξιακά πλάνα και οράματα σαν και αυτά που παρέθεσα.

DR Παναγιώτης Γκανάς
Συντονιστής διευθυντής χειρουργικής κλινικής Γ.Ν.Ναυπλίου
(Το ανωτέρω κείμενο ήταν η εισήγηση του DR Παναγιώτη Γκανά, συντονιστή διευθυντή χειρουργικής κλινικής Γ.Ν.Ναυπλίου προς τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Νοσοκομείου Ναυπλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: