Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η Αργολίδα απαντά στην Τουριστική κρίση

Με συντονιστή το ΕΒΕΑ και την σύμπραξη όλων των Δήμων και των επαγγελματικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας  θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο στις 11πμ, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, η σύσταση νέου και Ενιαίου Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και προβολής του τόπου.
Με 27 δράσεις που θα κλιμακωθούν σε βάθος  διετίας, το πρωτοπόρο ως προς τη δομή του αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα εκπονηθεί, αποβλέπει στην ανάδειξη της Αργολίδας, ως μια από τις κορυφαίες περιοχές επισκεψιμότητας και διεθνών τουριστικών δράσεων της χώρας. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος, υποστηρικτής της προσπάθειας, και της στρατηγικής λήψης αντίμετρων στην άνευ προηγουμένου «τουριστική κρίση», δήλωσε στην Ενημέρωση Πελοποννήσου: «Με σκληρή δουλειά, συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και στοχευμένες δράσεις ο Δήμος Ναυπλιέων προσπαθεί να συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο της τουριστικής βιομηχανίας όσο και του τομέα εξεύρεσης κοινοτικών πόρων.
Ο Δήμος συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία του «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Τουριστική Ανάπτυξη της  Αργολίδας», σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ο Δήμος Ναυπλιέων είναι ο πλέον τουριστικός δήμος της Αργολίδας και οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας ανάκαμψής του.
Στην μελέτη θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες δράσεις και θα διαπιστώσετε ότι αυτές αφορούν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τον Δήμο Ναυπλιέων».



Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δημήτρης Μητσόπουλος μας εξήγησε την ειδοποιό διαφορά των επικείμενων τουριστικών δράσεων που θα λάβουν χώρα στην περιοχή: «Δημιουργούμε ένα  πρωτότυπο θεσμικό φορέα, που θα διαχειρίζεται το σύνολο του τουριστικού προϊόντος και σχετικής δράσης. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Δεν φτιάχνουμε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο! Θα έχουμε διακεκριμένο επιστημονικό σύμβουλο, ο οποίος με απόλυτα τεχνοκρατικά κριτήρια θα διαχειρίζεται συνολικά το θέμα. Δηλαδή, έχει γίνει ειδική έρευνα, βάση της οποίας έχουν επισημανθεί οι ανάγκες και τα δεδομένα της περιοχής, τα οποία αποτελούν τα βασικά κριτήρια της χάραξης διετούς στρατηγικού σχεδιασμού. Οι μέθοδοι μας είναι σύγχρονες και επιστημονικές, και σε καμία περίπτωση στηριζόμενες στην μικροπολιτική. Ενδεικτικά σας αναφέρω, πως θα διεξαχθούν επτά «funtrips» με διάσημους tour-operators, οποίοι θα επισκέπτονται οι ίδιοι την περιοχή μας, ώστε να γίνεται επί τόπου η παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος, και να επιτυγχάνονται άμεσα οι συμφωνίες με τους ντόπιους επιχειρηματίες. Θέλω να προσθέσω, πως η κρίση έχει ενώσει τους πάντες, για πρώτη φορά στα χρονικά, σε αυτήν την κοινή όπως εξελίσσεται προσπάθεια. Δεν υπήρξαν αποσπασματικές κινήσεις, ούτε παρασκηνιακές αντιδράσεις. Η συγκεκριμένη κίνηση  βρίσκει όλους τους φορείς της περιοχής μας σύμφωνους, γεγονός που είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό.»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων Αργολίδας κ. Πέτρος Ζώτος, ένθερμος υποστηρικτής του υπό σύσταση τουριστικού φορέα μας είπε: «Πάντα πίστευα στο δόγμα «Η ισχύς εν τη ενώσει». Και ο δικός μας σύλλογος είναι σύμφωνος σε οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια επιχειρείται για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής μας Ενότητας. Στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια του ΕΒΕΑ.»
Την συμμετοχή της Ερμιονίδας στον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας επικύρωσε με την  έγκριση του το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου την περασμένη Τρίτη. Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες δηλώσεις του Δημάρχου  κ. Δημήτρη Καμιζή: «Ομόφωνα ψηφίσαμε την συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας ώστε να συμπεριληφθούμε το στρατηγικό σχεδιασμό του φορέα που θα συσταθεί μετά από πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ. Εκτιμούμε πως για πρώτη φορά στην Αργολίδα γίνεται μια σοβαρή κίνηση προς την  κατεύθυνση της προώθησης της ως «τουριστικό προϊόν». Είμαστε ως Περιφερειακή Ενότητα αλλά και ειδικότερα ως δήμος Ερμιονίδας ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκ νέου αναβάθμιση του τουριστικού τομέα. Δεν πρέπει οι σχέσεις μεταξύ μας να είναι ανταγωνιστικές. Είναι «εκ των ων ουκ άνευ» όλοι οι Δήμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συντονιστούμε σε μια κοινή δράση, ώστε να ωφεληθούν  ο τόπος και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Μάλιστα εγώ προσωπικά πρότεινα να επεκταθεί αυτή η δράση του  τουριστικού φορέα και στον Αργοσαρωνικό γιατί μας ενώνουν πολλά «οικονομικοκοινωνικά» στοιχεία. Θέλουμε να υπάρξει ένα πακέτο τουριστικών προορισμών  που να περιλαμβάνει  την Ύδρα και τις Σπέτσες. Πιστεύω πως πρέπει να χαράξουμε νέα στρατηγική εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, και να επιδιώξουμε το καλύτερο για την περιοχή μας.»

Κώστας Πρώιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: