Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Η διαμάχη για το κτίριο «Μίληση» εξελίσσεται σε σύγκρουση

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το κτίριο «Μίληση», μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και  της Μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ερμιονίδας. Το  πανέμορφο και προνομιακό απ’  όλες τις απόψεις νεοκλασικό  Δημοτικό κτίριο, εξακολουθεί να αποτελεί το «μήλο της Έριδος» για επιχειρηματίες. Αναδεικνύεται όμως και ένα ακόμη ζήτημα. Αυτό της δημιουργίας και λειτουργίας του ψηφιακού μουσείου, το οποίο επιχειρείται (σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Σφυρή) να απομακρυνθεί από το Πορτοχέλι, με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής. 
Θυμίζουμε ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε προσφάτως στην απόφαση της Δημοπράτησής του κτηρίου για χρήση επιχείρησης τουριστικού ενδιαφέροντος, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων κυρίως στην τοπική κοινωνία του Πορτοχελίου για λόγους, τους οποίους έχουμε καταγράψει σε παλαιότερα δημοσιεύματα, με εκτενή αναφορά.  Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  κ. Δημήτρης Καμιζής, τον οποίο αναζητήσαμε, απουσίαζε στην Αθήνα και μας παρέπεμψε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας κ. Τάσο Λάμπρου που, «ως ο κατεξοχήν αρμόδιος για το θέμα του κτιρίου «Μίληση» θα μας ενημέρωνε πλήρως».
Ο κ. Λάμπρου, απαντώντας σε ερωτήσεις μας,  μας δήλωσε τα εξής:
«Ο τεχνικός σύμβουλος με τον οποίο συνεργάστηκε και ο πρώην Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής, μας έστειλε το Τεχνικό Δελτίο του έργου, το οποίο αναφέρει δύο κτίρια, ένα στο Πόρτο Χέλι και ένα στο Κρανίδι. Πουθενά όμως δεν κατονομάζονται τα κτίρια. Συγκεντρώνουμε όλα τα σχετικά έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης. Θα τεθούν στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων. Την προσεχή εβδομάδα θα κοινοποιήσουμε και την σχετική απόφαση της δημοπράτησης του «Μίληση» στα  Σωματεία που συστεγάζονται στους χώρους του, ώστε να έχει δικαίωμα, αν κάποιος αμφισβητεί εν τέλει, την νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, να υποβάλλει σε εύλογο χρονικό διάστημα, ένσταση. Επαναλαμβάνω ότι πουθενά δεν αναφέρεται το κτίριο «Μίληση» στο Πρόγραμμα για την υλοποίηση του ψηφιακού μουσείου όπως αυτό υποβλήθηκε στο Τεχνικό Δελτίο το έτος 2010».
Ο Αρχηγός της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Σφυρής αναφερόμενος στην τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του επίμαχου Δημοτικού Κτιρίου, αλλά και του έργου του ψηφιακού μουσείου, δήλωσε στην Ενημέρωση Πελοποννήσου: «Η Δημοτική αρχή υποστηρίζει πως το κτίριο «Μίληση» δεν αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο του επίμαχου έργου ΕΣΠΑ που αφορά την υλοποίηση της δημιουργίας ψηφιακών μουσείων στο Πόρτο Χέλι και στο Κρανίδι. Εγώ, προσωπικά, όταν επί δημαρχίας μου το έτος 2010 ενέταξα τον τότε δήμο Κρανιδίου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είχα αποστείλει και τα σχέδια του κτιρίου, τα οποία μάλιστα εγκριθήκανε. Είχαν γίνει οι αποτυπώσεις και όλα τα σχετικά. Υπάρχει στο Πόρτο Χέλι κάποιο άλλο Δημοτικό κτίριο κατάλληλο γι’ αυτή την χρήση και δεν το ξέρω;  Επίσης κάποιοι διατείνονται πως το «Μίληση» έχει κριθεί ως ακατάλληλο για ψηφιακό μουσείο λόγω της περιορισμένης επιφάνειας τετραγωνικών… που υποτίθεται πως καλύπτουν οι χώροι του. Ας μου φέρει κάποιος το σχετικό έγγραφο ακαταλληλότητας. Σας πληροφορώ πως δεν υπάρχει! Θεωρώ πως πίσω από όλη την υπόθεση υπάρχει δόλος. Θέλουν να θέσουν το Πόρτο Χέλι εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος (ΕΣΠΑ) , ώστε να χάσει και τα χρήματα αλλά και να μείνει εκτός παιχνιδιού όσον αφορά την δημιουργία ψηφιακού μουσείου. Κάποιοι μας θεωρούν κρετίνους! Λένε μονίμως ψέματα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: