Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Έληξε η εξέγερση στις φυλακές Ναυπλίου. Παραμένουν, όμως, τα αίτια!

Η εξέγερση των κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου έληξε ομαλά και οι εξεγερθέντες, αλλοδαποί κρατούμενοι στην ολότητά τους, επέστρεψαν στα κελιά τους.
Αφορμή για την εξέγερση των κρατουμένων, που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί (περίπου 10.00), ήταν ο θάνατος ενός 29χρονου Παλαιστίνιου υπόδικου κρατούμενου για κλοπές.
Ο 29χρονος αλλοδαπός, πέθανε σήμερα (Τρίτη) το πρωί στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, από χθες (Δευτέρα) το βράδυ, λόγω ανακοπής καρδιάς. Ο άτυχος Παλαιστίνιος είχε αισθανθεί πόνους και αδιαθεσία χθες και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο φρουρούμενος.
Οι αλλοδαποί κρατούμενοι των Δικαστικών φυλακών Ναυπλίου, (316 κρατούνται σήμερα εκεί για διάφορα αδικήματα και εγκλήματα) και κυρίως οι καταγόμενοι από το Μπάγκλα Ντες, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, εξεγέρθηκαν αμέσως μετά την πληροφόρησή τους για τον θάνατο του Παλαιστίνιου. Τα αιτήματα που πρόβαλαν είχαν σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι ελληνικής καταγωγής κρατούμενοι (265 κρατούνται σήμερα εκεί για διάφορα αδικήματα και εγκλήματα, η πλειοψηφία των οποίων είναι Ρομά), δεν συμμετείχαν στην εξέγερση, ούτε όμως και αντέδρασαν σ’ αυτήν.
Για λόγους πρόνοιας, ταυτόχρονα με την ισχυρή αστυνομική δύναμη που έσπευσε από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας, ήρθαν στον χώρο των φυλακών,
οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ασθενοφόρο, όχημα άμεσης επέμβασης της ΔΕΗ και εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ενώ μπλοκαρίσθηκαν και οι τηλεφωνικές γραμμές των φυλακών. Ταυτοχρόνως ειδοποιήθηκαν για την εξέγερση τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, απ’ όπου και ζητήθηκαν οδηγίες και ενισχύσεις.
Δύο ώρες αργότερα κατέφτασε μία διμοιρία ΜΑΤ από την Κόρινθο και λίγο μετά άλλη μία διμοιρία ειδικά εκπαιδευμένων ΜΑΤ για καταστολή εντός των φυλακών, από την Αθήνα.
Η εξέγερση εξελίχθηκε χωρίς σημαντικές καταστροφές ή τραυματισμούς και έληξε λίγο μετά τις 15.00, οπότε και άρχισαν να αποχωρούν οχήματα και δυνάμεις. Στην περιοχή παρέμεινε, πέραν των ένστολων της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, και δύναμης υποστήριξης.
Καθ’ όλη την διάρκεια της 5ωρης εξέγερσης ήσαν παρόντες στον χώρο των φυλακών το σύνολο των ανωτέρων αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, ενώ προσήλθαν και αποχώρησαν σύντομα, συγγενείς των Ρομά ανησυχούντες για τους δικούς τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: