Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΡΙΠΟΛΗ: Αυξήθηκαν οι καφετέριες, μειώθηκαν οι τιμές … και οι πελάτες

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

Επισκεφθήκαμε την Τρίπολη, για μια δημοσιογραφική  έρευνα,  σχετικά με την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί,  στον χώρο των «cafe» της Αρκαδικής Πρωτεύουσας. Επιλέξαμε τυχαία, τρία μαγαζιά, που αποτελούν γνωστά στέκια του καφέ και συνομιλήσαμε μ ε τους ιδιοκτήτες τους.
Διαβάστε τι μας είπαν.

Στο καφέ «VIVO» συνομιλήσαμε και με  τους δύο ιδιοκτήτες του, Αλέξανδρο Αναγνωστόπουλο και Παρασκευά Μάνδρο.
«Στα καφέ της Τρίπολης, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους» μας είπαν. «Ο κόσμος της Τρίπολης, παραδοσιακά πίνει καφέ. Προσπαθούμε στο μαγαζί μας, να σταθούμε  στο ύψος μας, ως επαγγελματίες. Ξεκινάμε από αυτό που εμείς αξιολογούμε ως σωστό προϊόν και εν προκειμένω, εστιάζουμε πολύ στην σωστή παρασκευή του καφέ, κάτι που για να πετύχει, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν είναι τυχαίο όμως, που ο κόσμος αναγνωρίζει ότι το «VIVO»,  φτιάχνει τον καλύτερο καφέ. Απεναντίας δεν δίνουμε βάση στα νυχτερινά δρώμενα… Είμαστε γνωστοί για την ποιότητα του καφέ μας και για τα γλυκά μας. Δεν αγγίζουμε τον τομέα της νύχτας, με dj και όλα τα απαραίτητα.  Δεν χρειάζεται να το «τραβάμε» το ωράριο του μαγαζιού, με έξτρα δραστηριότητες…  Το κακό για τους περισσότερους, κατ’ εξοχήν επαγγελματίες της καφεστίασης, είναι το φαινόμενο που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, με την δυσανάλογη αύξηση των καταστημάτων, σε σχέση με την δυναμική της πελατείας της Τρίπολης. Να το πούμε  λαϊκά και απλά:  Όταν και η «κουτσή Μαρία», ανοίγει πλέον καφετέρια η πιάτσα αρχίζει να χαλάει… Ο ένας έβαζε πλακάκια στην οικοδομή και άνοιξε καφετέρια…. Ο άλλος ήταν ηλεκτρολόγος τον χτύπησε η αναδουλειά και άνοιξε καφετέριαΤο τελικό αποτέλεσμα, είναι και θα είναι αρνητικό για όλους μας,  γιατί απλούστατα η «πίτα» μοιράζεται τόσο πολύ, που στο τέλος, θα μείνουμε όλοι με το… ταψί και τα ψίχουλα! Από τη άλλη βέβαια, ο ήλιος βγαίνει για όλους και το επάγγελμα είναι ελεύθερο. Όμως  μέχρι πριν δύο χρόνια, ήμασταν γύρω στα εικοσιπέντε μαγαζιά και σήμερα που μιλάμε, αυτός αριθμός έχει μεγαλώσει, κατά πολύ! Επιπλέον όταν κάποιος, δραστηριοποιείται και επενδύει στο χώρο των «καφέ», αλλά δεν ξέρει ή δεν το ψάχνει για να φτιάξει καλό προϊόν, τότε η μπάλα «παίρνει» και τους σωστούς  επαγγελματίες. Ο κόσμος πλέον, δεν κοροϊδεύεται! Απαιτεί και καλά κάνει, τα δύο ή τρία ευρώ που θα δώσει στον καφέ, να τα «απολαύσει!»
# Μάνδρος Παρασκευάς: «Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι
το «VIVO»,  φτιάχνει τον καλύτερο καφέ»
# Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος με τον
συνεργάτη Βαγγέλη Πάσχο: «Στο VIVΟ
είμαστε μια οικογένεια και ο κόσμος το εκτιμά»
Στον παλιό πεζόδρομο της Αρκαδικής Πρωτεύουσας,  λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, το «Hall Cafe». Διαχειρίζονται το μαγαζί, δύο νέοι και δραστήριοι επιχειρηματίες, ένας εκ ων οποίων είναι ο Βασίλης Καλαμπόκας. Ο ίδιος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εφέτος, στον χώρο της καφεστίασης στην Τρίπολη, μας είπε τα εξής: «Η δεδομένη οικονομική κρίση, έχει αγγίξει και τον δικό μας κλάδο, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Στα περισσότερα καφέ, κυριαρχούν οι μικρότερες ηλικίες γιατί οι μεγαλύτεροι, τριαντάρηδες -σαραντάρηδες αντιμετωπίζουν λίγο –πολύ τα γνωστά οικονομικής φύσεως, καθημερινά προβλήματα.  Όσο για τις ώρες αιχμής λειτουργίας, αυτές εντοπίζονται κατά την διάρκεια της ημέρας… Η νυχτερινή κίνηση, έχει κόψει πάρα πολύ, σε σημείο που έχουμε φτάσει να λέμε, ότι μια -μιάμιση τη νύχτα έχουμε πλέον κλείσει, ενώ πριν από λίγα χρόνια, το τρεις και τέσσερις το πρωί, ήταν φυσιολογικό…  Τα βράδια για να υπάρξει κίνηση, θα πρέπει να διοργανωθεί κάποιο live, ή ένα πάρτι. Το χειμώνα τα πράγματα, είναι ακόμη χειρότερα. Η  χρονιά όμως στην Τρίπολη, δεν  ήταν άσχημη και να λέμε και πάλι καλά, αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Όλοι  ένα καφέ, θα βγούνε να τον πιούνε… Ακόμη αντέχουμε… Προσπαθούμε και ήδη, έχουμε ρίξει τις τιμές μας και θα τις μειώσουμε και άλλο… Πρέπει να το παλέψουμε διαφορετικά……  Η καφεστίαση στην Τρίπολη, αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό του υπερβολικού αριθμού καταστημάτων του κλάδου,  σε σχέση με τον πληθυσμό… Ωστόσο οι Τριπολιτσιώτες , είναι γευσιγνώστες στον καφέ και δικαίως,  έχουν απαιτήσεις….  Η Αθήνα είναι κοντά, υπάρχει η αμεσότητα της σύγκρισης… Η ποιότητα εκτιμώ ότι δεν χάνεται… Όταν παρουσιάζεις ένα πραγματικά καλό προϊόν, ο πελάτης παρά την κρίση και τα προβλήματα, θα το επιλέξει».
Στο καφέ «lobby», συναντήσαμε τον ένα συνεταίρο της επιχείρησης, Χρήστο Κυριαζάκο, o οποίος μας μίλησε, για την συνταγή, που ακολουθούνε τα περισσότερα καφέ της Τρίπολης, η οποία τα έχει κρατήσει, μέσα στο παιχνίδι της επιβίωσης: «Δραστηριοποιούμαστε στο χώρο, είκοσι χρόνια. Βρισκόμαστε στην πλατεία Πετρινού και στο ίδιο μαγαζί, λειτουργούσαμε πριν από τρία χρόνια εστιατόριο. Δεν μας πήγαν καλά τα πράγματα στην εστίαση και εξαναγκαστήκαμε, να το κάνουμε ένα σύγχρονο καφέ, όπως το βλέπετε τώρα… Έχουμε εμπειρία και προσφέρουμε στον κόσμο της Τρίπολης, νέες ιδέες και τάσεις… Το μαγαζί  είναι στημένο, με industrial σχεδιασμό που είναι θελκτικός αλλά και οικονομικός. Μπορούμε από την πλευρά μας και το έχουμε κάνει, να πιέσουμε τις τιμές μας προς τα κάτω, για να μπορεί ο κόσμος να πιεί ένα καφέ και να μην πληρώσει ένα μεροκάματο… Αυτή η συνταγή, είναι πετυχημένη και την ακολουθούν, όλα τα καφέ της Τρίπολης. Πάντως όλα τα μαγαζιά  της καφεστίασης, στην πόλη μας, διατηρούν ένα πραγματικά υψηλό επίπεδο προϊόντων, αλλά και  παροχής υπηρεσιών προς τον πελάτη . Ο κόσμος στην Τρίπολη,  έχει απαιτήσεις στον καφέ, στις οποίες μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση, στα συνοδευτικά πιάτα της μπύρας ή του κρασιού, γιατί  ένα  μαγαζί, δεν είναι μόνο ο καφές… Όσο για τις διακυμάνσεις και τις αυξομειώσεις, ως προς την προσέλευση της πελατείας, καθοριστικό ρόλο παίζει η εποχή. Η Τρίπολη επειδή είναι ορεινή, χαίρει της ιδιαίτερης προτίμησης του κόσμου, το χειμώνα»…
# Βασίλης Καλαμπόκας (Hall Cafe):
«Στα περισσότερα καφέ, κυριαρχούν οι μικρότερες ηλικίες,
γιατί οι τριαντάρηδες -σαραντάρηδες, αντιμετωπίζουν
τα γνωστά καθημερινά προβλήματα, οικονομικής φύσεως».
# Χρήστος Κυριαζάκος (lobby): «Έχουμε πιέσει
τις τιμές προς τα κάτω, ώστε να μπορεί ο κόσμος
στην Τρίπολη, να πίνει καλό καφέ,
χωρίς να πληρώσει ένα… μεροκάματο».
 

 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: