Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το σχέδιο Σαμαρά για τον Ανάβαλο, που έσωσε το έργο

Ενημέρωση Πελοποννήσου: Το σχέδιο Σαμαρά
Οι αποφάσεις για την «έξοδο από το αδιέξοδο» της σταματημένης εργολαβίας κατασκευής των διωρύγων μεταφοράς νερού από τον Ανάβαλο, για άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών στο Κουτσοπόδι και στην Μιδέα, έχουν ληφθεί. Όμως, η αντιπεριφέρεια Αργολίδας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου τις κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό και ετοιμάζουν «φιέστα έναρξης εργασιών», για να προβάλουν τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο, που επιδιώκουν να καρπωθούν εκλογικά την επίλυση του προβλήματος.
Θυμίζουμε ότι, η σταματημένη εργολαβία (η προθεσμία εκτέλεσης λήγει στο τέλος του 2013 και έχει κατασκευασθεί μόλις το 10% του έργου), για την οποία ο τ. νομάρχης και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος, Βασίλης Σωτηρόπουλος, λέει ότι οι ευθύνες βαραίνουν τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ειδικότερα τον Τάσο Χειβιδόπουλο, οδήγησε σε σοβαρές κινητοποιήσεις των αγροτών που έβλεπαν τα κτήματά τους και την παραγωγή τους να καταστρέφονται λόγω αδυναμίας άρδευσης,
Η παρέμβαση Σαμαρά που πληροφορήθηκε την καταστρεπτική εξέλιξη της εργολαβίας, ανέστρεψε την πορεία. Με εντολή του Πρωθυπουργού, οι υπηρεσίες προώθησαν ως εναλλακτική λύση την τροποποίηση της μελέτης. Η νέα μελέτη προβλέπει την ολοκλήρωση των διωρύγων μεταφοράς του νερού του Αναβάλου  και την  μείωση του φυσικού αντικειμένου της εργολαβίας Δουσεμετζή κατά 600.000 ευρώ περίπου, λόγω μη κατασκευής του 40% των προβλεπομένων να κατασκευασθούν αντλιοστασίων. Έτσι, η αδυναμία εκτέλεσης λόγω της  τερατώδους έκπτωσης  που είχε δώσει ο εργολάβος, και είχε κάνει αποδεκτή η αντιπεριφέρεια Αργολίδας, αντιμετωπίζεται και θα γίνει κατορθωτή η κατασκευή των διωρύγων μεταφοράς του νερού και των βασικών αντλιοστασίων που καθιστούν σημαντικά λειτουργικό το έργο.
Τα αφαιρούμενα αντλιοστάσια θα κατασκευασθούν στη συνέχεια με συμπληρωματική μελέτη και δημοπράτηση, με χρήματα από Εθνικούς πόρους, που υπολογίζονται στα 3.000.000 ευρώ περίπου..
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου και αμέσως θα γίνει η θριαμβευτική επανεκκίνηση των κατασκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: