Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η επιβολή εισφοράς ΟΑΕΕ θα ερημώσει τα χωριά της Αρκαδίας

Τάκης Θεοδωρόπουλος: Οι επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όριά τους
O κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας και πρώτος αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ, αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση που ενδέχεται να υπάρξει σχετικά με την άρση της απαλλαγής που έχουν τα καταστήματα στα χωριά με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, δήλωσε: «Σε μια εποχή που η κρίση μαστίζει τα αστικά κέντρα και τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, φανταστείτε τι άθλο κάνουν καθημερινά, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στα χωριά, προσπαθώντας να τα κρατήσουν ανοιχτά».
Τι ισχύει σήμερα και τι προτείνει η ΓΕΣΕΒΕ να γίνει από εδώ και πέρα.
Σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕ Αρκαδίας, «Όσοι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε χωριά τα οποία έχουν πληθυσμό κάτω των δυο χιλιάδων ατόμων, δικαιούνται να γραφτούν στο μητρώο αγροτών και να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Αυτό από το 2010 άλλαξε και μπήκε και ένα εισοδηματικό κριτήριο της τάξεως των δεκατριών χιλιάδων ευρώ. Όποιος δηλαδή έχει εισοδήματα άνω αυτού του ποσού πρέπει να αλλάξει αναγκαστικά ασφαλιστικό φορέα και να πάει σε αυτόν που του αναλογεί σύμφωνα με το επάγγελμα του. Αυτό που λέμε εμείς είναι πως αυτό που ψηφίστηκε είχε τα καλά του είχε όμως και τα άσχημα του. Είναι βέβαιο πως πάρα πολλοί επαγγελματίες στα χωριά κάνουν λειτούργημα με το να κρατάνε τα μαγαζιά τους ανοιχτά. Είναι λοιπόν θεμιτό να πληρώνουν λίγα για την ασφάλεια τους, γεγονός βέβαια που σημαίνει πως θα έχουν και μικρή σύνταξη.
Όμως υπήρξαν και βιομηχανίες στα χωρία, οι οποίες μπορεί να προμήθευαν και όλη την Ελλάδα. Αυτοί λοιπόν, έχοντας τις επιχειρήσεις τους σε χωριά με ελάχιστους κατοίκους, πλήρωναν μειωμένες εισφορές και γινόντουσαν αμέσως ανταγωνιστικότεροι αυτών που είναι στην πόλη. Αυτό το εκμεταλλευτήκανε λοιπόν πάρα πολλοί.
Γι΄ αυτό και εμείς προτείνουμε να γίνει μια προσπάθεια να εξορθολογήσουμε τα πράγματα. Ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να ασφαλίζεται στον φορέα του. Ο φορέας των επαγγελματιών είναι ο ΟΑΕΕ και εκεί πρέπει να ασφαλίζονται. Προτείνουμε λοιπόν να δημιουργηθεί μια κλάση στον ΟΑΕΕ, εφάμιλλη του ΟΓΑ, για να μπορέσουν όλοι οι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν εκεί να έρθουν στον φυσικό τους ασφαλιστικό φορέα και να ασφαλιστούν με τα ίδια χρήματα εκεί. Έτσι, δεν θα αλλάξει κάτι δηλαδή σε αυτούς. Συγχρόνως, θα πρέπει να υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια για να μην έχουμε τα φαινόμενα αυτά με τις βιομηχανίες στα χωριά που ανέφερα πριν.
Αυτό ζητά η Ομοσπονδία και θα επιμείνουμε σ’αυτό. Είναι απλά τα πράγματα. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαιθρο γιατί αλλιώς αργά ή γρήγορα τα χωριά θα ερημώσουν’’.


Δεν υπάρχουν σχόλια: