Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Το άγαλμα του Κολοκοτρώνη κατέβηκε ... Ο Γέρος του Μωριά παραμένει έφιππος και οδηγός του γένους!

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Συντήρηση αγάλματος Κολοκοτρώνη
Ο Δήμαρχος Δημ. Κωστούρος ήταν παρών
Μετά από αυτοψία κλιμακίου στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής την προϊσταμένη της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδος του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού Άννα Κωτσοβίλη, δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος του Κολοκοτρώνη, σε ειδικό χώρο στο Ναύπλιο.
Συνεργεία, αποκόλλησαν ήδη το άγαλμα του Κολοκοτρώνη από την μαρμάρινη βάση του και το κατέβασαν για συντήρηση, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της μαρμάρινης βάσης του θα διαρκέσουν συνολικά 4 μήνες.


Ο Πολ. Μηχανικός Γιώργος Μπινιάρης ηγήθηκε των εργασιών
Η αποκόλληση και το κατέβασμα από την μαρμάρινη βάση έγινε από ειδικό γερανοφόρο όχημα και εξειδικευμένους εργάτες υπό την επίβλεψη του Πολιτικού Μηχανικού Γεώργιου Μπινιάρη.
Την όλη διαδικασία παρακολούθησε από κοντά ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο οποίος και παρείχε στα συνεργεία κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του δήμου και των υπηρεσιών του, για την επιτυχία του έργου τους.


Οι εργασίες συντήρησης αποφασίσθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν προσωπικού ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πληροφορήθηκε το πρόβλημα, από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, κατά την διάρκεια της πρόσφατης ολιγοήμερης παραμονής του στο Ναύπλιον.

Δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν και απαθανάτισαν το γεγονός

Το γλυπτό είναι έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1884 όταν οι κάτοικοι του Ναυπλίου μετά από έρανο συγκέντρωσαν ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να φιλοτεχνηθεί ο ανδριάντας του στρατηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στο Ναύπλιο το 1901.

Δεν υπάρχουν σχόλια: