Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Κριτσωτάκης: «Η αποκατάσταση, της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής θα δώσει Πολιτιστική ώθηση στην Ερμιόνη»

Μαθητές δημοτικών σχολείων, σε εκπαιδευτική εκδρομή
στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ερμιόνης
Το 1955, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης ασχολούμενοι με τη διαρρύθμιση του  προαύλιου χώρου, ανακάλυψαν τυχαία, ένα ψηφιδωτό δάπεδο με επιγραφή. Η ανασκαφή που έγινε από τον αρχιτέκτονα της Αναστήλωσης Ευστάθιο Στίκα, έφερε στο φως, μια τεράστια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική.
Οι εργασίες συντήρησης σταμάτησαν το 2007, αφού πρώτα είχαν ανευρεθεί, τρεις χώροι με ψηφιδωτά, τα οποία μετά από ενέργειες του Δήμου Ερμιόνης, συντηρήθηκαν στα εργαστήρια, από φοιτητές αρχαιολογίας.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2013, μετά από έντονη βροχόπτωση, αποκαλύφθηκε από το συντηρητή αρχαιοτήτων κ. Καράμπαλη Γεώργιο, ένα ακόμη ψηφιδωτό 5ου αιώνα! 
Αναφερόμενος στην ανάγκη αποπεράτωσης των εργασιών και στο ιστορικό της προσπάθειας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννη Κρητσωτάκη είπε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»:
Θεωρούμε ότι το παρόν έργο, είναι το σημαντικότερο των τελευταίων χρόνων και η αποπεράτωσή του, θα προσδώσει στην πόλη μας, μεγάλη πολιτιστική και τουριστική αξία. Πιστεύουμε ότι σ` αυτή μας την προσπάθεια, θα έχουμε τη στήριξη όλων,

για να συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης, του αρχαιολογικού χώρου της Βασιλικής Παλαιοχριστιανικής Ερμιόνης, ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος, από τους συμπολίτες μας, αλλά και τους τουρίστες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία, να θαυμάσουν από κοντά  ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά, του 4ου και 5ου αιώνα».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας –Σπετσών
και Αιγίνης, κ.κ. Εφραίμ, εξέφρασε τον θαυμασμό του,
για την ιστορική αυτή ανακάλυψη, της
Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, στην Ερμιόνη
Η ανασκαφή που έγινε στο χώρο, από τον αρχιτέκτονα της Αναστήλωσης Ευστάθιο Στίκα, έφερε στο φως, τεράστια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική αποτελούμενη:
α) από μεγάλη υπαίθρια αυλή,
β) νάρθηκα
γ) κυρίως ναό με ημικυκλική κόγχη, ιερό,
δ) προκτίσματα που κοσμούνται από ωραιότατα και λαμπρά ψηφιδωτά.  Επίσης βρέθηκε χώρος διαστάσεων 9,75μ. Χ 3,25μ., ο οποίος πιθανότατα χρησιμοποιείτο ως κατοικία του επισκόπου. Το κεντρικό Κλείτος (κυρίως ναός) κοσμείται από φανταστικά θέματα ψηφιδωτών παραστάσεων, όπως φολίδες, ρόδακες, πλοχμοί και φυτικός διάκοσμος. Στο νάρθηκα, διαστάσεων 17μ. Χ 3μ., υπάρχουν ενδιαφέροντα γεωμετρικά σχήματα και ζωικός διάκοσμος (πάνθηρας, ερωδιοί, πτηνά), όπως και φυτικός διάκοσμος.
Το 2005, επιστημονικό προσωπικό από τη διεύθυνση Συντήρησης, Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων, επισκέφθηκε την Παλαιοχριστιανική Βασιλική, φωτογράφισε όλο το χώρο, αφού απομάκρυνε φερτά υλικά, πλαστικές διαφάνειες, χώματα κλπ. και συνέταξε μελέτη Κατάστασης Διατήρησης - Παθολογίας των ψηφιδωτών δαπέδων, η οποία εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ.
Οι εργασίες συντήρησης σταμάτησαν το 2007, αφού πρώτα είχαν ανευρεθεί, τρεις χώροι με ψηφιδωτά, τα οποία μετά από ενέργειες του Δήμου Ερμιόνης, συντηρήθηκαν στα εργαστήρια, από φοιτητές αρχαιολογίας. Το έργο με τίτλο: «Ανάδειξη Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Ερμιόνης» το 2005 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, αλλά το 2010 απεντάχθηκε όπως και δεκάδες άλλα έργα σ` όλη τη χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Ο Δήμος Ερμιονίδας μετά από πολλές οχλήσεις, στις αρμόδιες υπηρεσίες πέτυχε να πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις. Έτσι, πριν από τρεις μήνες, ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης, επανατοποθέτησης των ψηφιδωτών δαπέδων στο χώρο τους, από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που έδειξε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρία Ανδρεαδάκη -Βλαζάκη.
Αυτές τις ημέρες έχει επανατοποθετηθεί ένα ψηφιδωτό δάπεδο διαστάσεων 5,24μ. Χ 4,50μ., με παραστάσεις από ζωικό διάκοσμο (αετός που κρατάει στα νύχια του πέρδικα, αίγαγρος που τρώει κισσόφυλλα κ.ά.). Επίσης γεωμετρικά σχήματα (10 αποχρώσεων), ρόμβοι, τετράγωνα, πλοχμοί και μια θαυμάσια επιγραφή σωζόμενη, οποία αναγράφει: «ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ  ΗΜΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΥ ΑΝΕΝΕΩΘΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ». Δύο άλλα σημαντικά δάπεδα, που είναι έτοιμα (τεράστιοι κύκλοι τεμνόμενοι με ρόμβους και τετράγωνα ενδιάμεσα αυτών) θα ολοκληρώσουν το πρώτο στάδιο επανατοποθέτησης, των ψηφιδωτών, ώστε να αρχίσει σιγά – σιγά, η επισκεψιμότητα στο χώρο.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2013, μετά από έντονη βροχόπτωση, αποκαλύφθηκε από το συντηρητή αρχαιοτήτων κ. Καράμπαλη Γεώργιο, ένα ακόμη ψηφιδωτό 5ου αιώνα! 
Το ενδιαφέρον των πολιτών της Ερμιονίδας, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η ανακάλυψη, είναι πολύ μεγάλο κι αυτό φάνηκε από τις πρώτες ημέρες των εργασιών, αφενός από τις επισκέψεις σχολείων και δεκάδων μεμονωμένων πολιτών κι αφετέρου από τη συμμετοχή εθελοντών στις εργασίες συντήρησης, οι οποίοι με πολύ ζήλο και μεράκι προσπαθούν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο.
Την Παλαιοχριστιανική Βασιλική επισκέφτηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Υδρας Σπετσών, κ.κ.  Εφραίμ, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αργολίδας κ. Τάσος Χειβιδόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα πολιτισμού, κ. Ανδρέας Πουλάς. Έδωσαν δε την υπόσχεση, εκκλησία και πολιτεία, ότι θα βοηθήσουν για τη συνέχιση των εργασιών και την αποπεράτωση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: