Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Πως θα μάθετε τον σκύλο σας να περπατάει με το λουρί και το περιλαίμιο

1) Αρχίστε να περπατάτε μπροστά με το σκύλο στα αριστερά σας, το αριστερό σας χέρι στο λουρί κοντά στο περιλαίμιο του και το δεξί στην άκρη του λουριού. Μόλις ο σκύλος αρχίσει να τραβάει, σταματήστε να περπατάτε και γλιστρήστε αμέσως το χέρι σας στο περιλαίμιο του. Απαλά αλλά σταθερά τραβήξτε τον πάλι δίπλα σας. Προσπαθήστε να μην τραβήξετε πολλές φορές το λουρί. Καλό είναι στην πρώτη αυτή φάση να μην μιλάτε, ούτε να θυμώσετε.
2) Όταν ο σκύλος έρθει στη σωστή θέση, δώστε του την εντολή «κάτσε» και ανταμείψτε τον προφορικά όπως για παράδειγμα με τη λέξη «μπράβο» ή «καλό σκυλί» όταν την εκτελέσει. Με το σκύλο και πάλι κάτω από τον έλεγχο σας αρχίστε να περπατάτε δίνοντας την εντολή «κοντά». Μετά από μερικά βήματα σταματήστε και ξαναδώστε την εντολή «κάτσε». Επαναλάβετε την διαδικασία κάθε φορά που ο σκύλος τραβάει μπροστά. Η φωνή να είναι σταθερή δυνατή, χωρίς συναισθηματισμό.
3) Μόνο όταν μάθει να περπατάει υπάκουα κοντά σας χωρίς να τραβάει ανταμείψτε τον με λιχουδιά. Σταδιακά μεγαλώστε την απόσταση που κάνετε μαζί και όπως και στη βασική εκπαίδευση του «κοντά», αρχίστε να πηγαίνετε σε μέρη με περισσότερο κόσμο για να τσεκάρετε αν αντιλήφθηκε σωστά όσα του διδάξατε. Αν όχι αρχίστε πάλι από την αρχή.

[Το κείμενο είναι συνεισφορά του ζωοφιλικού σωματείου «Γνωρίζω, Αγαπώ, Φροντίζω -Γ.Α.Φ», τηλ. 6947984022].

Δεν υπάρχουν σχόλια: