Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΙΝΚΑ: Οι Τράπεζες παρανομούν όταν απαιτούν ΑΦΜ ή εκκαθαριστικό για τις συναλλαγές τους

Οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, για την υλοποίηση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, επιβάλλουν και  αναγκάζουν τους συναλλασσόμενους στην παραχώρηση του ΑΦΜ ή του εκκαθαριστικού της εφορίας προς  τις τράπεζες,.
Ο ίδιος, όμως, ο Κανονισμός δεν προβλέπει τέτοια υποχρέωση για τους καταναλωτές.
Το ΑΦΜ σε συνδυασμό με τα στοιχεία ταυτότητας αποτελούν μέσα πραγματοποίησης απάτης σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων των στοιχείων αυτών από τα πρόσωπα που πράγματι κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η μεγάλη φοροδιαφυγή.
Οι τελευταίοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ το έχουν αποδείξει. Διαπιστώθηκε η αποστολή μεγάλων χρηματικών ποσών κινήσεις προς Offshore, με κλεμμένα ΑΦΜ ανίδεων φυσικών προσώπων σε γνώση των τραπεζών.
Το ΙΝΚΑ ζητά να σταματήσουν οι τράπεζες να απαιτούν ΑΦΜ και εκκαθαριστικά σημειώματα και να βρουν διαύλους σωστής επικοινωνίας με τις αρμόδιες ΔΟΥ ή το ΣΔΟΕ, όταν έχουν στοιχεία ύποπτων ποσών.
Ο φορολογικός έλεγχος ανήκει στο κράτος και όχι στις τράπεζες. Τα φορολογικά στοιχεία είναι αυστηρά προσωπικό απόρρητο και από την στιγμή που τα παραχωρεί αυτοβούλως σπάει το απόρρητο.
Ο εκβιασμός των τραπεζών ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η αιτούμενη από τον πελάτη τραπεζική εργασία αν δεν προσκομίσει προηγουμένως εκκαθαριστικά της εφορίας (που είναι απόρρητα και δεν έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση ως ιδιωτική επιχείρηση η τράπεζα), αποτελεί παράνομη πράξη και παράνομο σπάσιμο του απορρήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: