Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας καταγγέλει: «Πληρώνουν εισφορές και δεν έχουν παροχές»

*Συνέντευξη του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας κ. Κων. Παναγιωτόπουλου στον Κώστα Πρώιμο
Η συνεχιζόμενη πανελλαδική απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι παρά μονάχα, η «κορυφή του παγόβουνου»… Διανύουμε ιστορικές στιγμές ως χώρα, οι οποίες επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές, και στο πολύπαθο σύστημα υγείας … Στο ίδιο έργο θεατές, ιατροί, ασφαλισμένοι και σκληρά δοκιμαζόμενοι ασθενείς…
Διαβάστε τι μας είπε, στο αποκαλυπτικό δεύτερο μέρος, της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», ο  γνωστός καρδιολόγος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας, κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο ΕΟΠΥΥ  τελικά εισήγαγε σκοπίμως, κάποιες στρεβλώσεις στο υπάρχον σύστημα υγείας;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η μισή Ελλάδα λέει, πως εισήχθησαν σκοπίμως… Πολλοί συνάδελφοι μου, επικεφαλής ιατρικών συλλόγων, συγκλίνουν  με τις τοποθετήσεις τους ,στην ύπαρξη σκοπιμοτήτων… Η πρώτη στρέβλωση, έχει να κάνει με τις πληρωμές των παροχών… Π.χ. μπορεί να κάνει μια  δύο, ή περισσότερες γενικές αίματος και ο ασφαλισμένος που καταβάλλει  τρεισήμισι χιλιάρικα το χρόνο, αλλά και αυτός του ΟΓΑ, που πληρώνει επτακόσια ευρώ το χρόνο… Πολύ απλά, μπορούν και οι δύο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, η διαφορά στο ύψος  του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών,  να μπουν στο σύστημα και να κάνουν εξετάσεις, όσες φορές θέλουν!  Αυτό τους λένε σήμερα… Αυτό δεν είναι υπέρ της οικονομίας… Δηλαδή  από την μια να βαδίζουμε αυστηρά, δήθεν στις πρακτικές λογιστηρίου και να μην παρατηρείται, η παραμικρή απόκλιση, για να γλιτώνει το Κράτος λεφτά και από την άλλη, να οδηγείς τον πληθυσμό να καταναλώσει το Προϋπολογισμό, μέσα σε ένα τετράμηνο! Και καταλήγει ο ΕΟΠΥΥ, να μην έχει πιστώσεις, για να πληρώσει τους ιατρούς, για τις εξετάσεις που έχουν κάνει… Και βγαίνουν και λένε, ότι φταίμε εμείς οι ιατροί, που υπερκαταναλώνουμε το σύστημα… Την πόρτα του ιατρείου, δεν την ανοίγει ο ιατρός, αλλά ο ασφαλισμένος»…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ως ευτράπελα περιγράφονται, τα όσα συμβαίνουν στα ιατρεία… θυμίζουν άλλες εποχές…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Μα, σας λέω, ότι με την υπάρχουσα κατάσταση, μπορεί ένας ασφαλισμένος, να πάει  όσες, μα όσες φορές θέλει , για π.χ ένα καρδιογράφημα...Και ας τον έχεις διαβεβαιώσει, ότι δεν έχει τίποτα…. Τι  θα κάνουμε όταν η είσοδος, είναι απεριόριστα ελεύθερη; Θα μπει! Δεν θα μπει; Αυτό το περί ελευθέρας, ήταν μια πτυχή της λαϊκίστικης πολιτικής, ότι παρέχουν δωρεάν υγεία, για όλο τον πληθυσμό. Και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, γράφουν στα παλιά τους τα υποδήματα, για να μην πω τίποτα χειρότερο, το εάν θα βγει ο λογαριασμός να πληρώσουν, αυτούς που έκαναν τις εξετάσεις… Με όλα αυτά, ειδικά τα εργαστήρια που έχουν αναλώσιμα, παρακαλάνε να πάρουν έστω το 30%,  από τα οφειλόμενα χρήματα…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Να επανέλθουμε στο θέμα των στρεβλώσεων ….Υποθέτουμε πως θα παρατηρούνται και άλλες…
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Ναι, πέρα από το «περάστε κόσμε»,  όπως προαναφέραμε και «όλα είναι τζάμπα», μια δεύτερη στρέβλωση, έχει να κάνει με την ανυπαρξία, της αξιολόγησης ως προς την επισκεψιμότητα… Δεν είναι δυνατόν ένας τριαντάρης, να έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται τους ιατρούς, στην ίδια συχνότητα, με έναν εβδομηντάχρονο, ή ένα νήπιο που λόγω ηλικίας, παθαίνει συχνά λοιμώξεις… Υπάρχουν στατιστικές μελέτες, για όλα αυτά… Δεν  μπορείς να λες, ότι δεν με ενδιαφέρει η ηλικία του ασθενούς -ασφαλισμένου… Επίσης ο ΕΟΠΥΥ, είτε ηθελημένα είτε από άγνοια, δεν συμπεριέλαβε, την κατηγορία ασθενών με χρόνιες νόσους… Ένα παιδάκι που έχει μόνιμη παραλυσία, (χτυπάω ξύλο) δεν είναι δυνατόν να έχει τις ίδιες παροχές και αντιμετώπιση, με κάποιον που πάει και παίζει ποδόσφαιρο! Ένας άνθρωπος που έχει καρκίνο, δεν χρειάζεται περισσότερες καλύψεις, από κάποιον που έχει απλή χοληστερίνη;…. Να μην υπάρχει μια στοιχειώδης πρόνοια, ένα προβάδισμα, για όσους πάσχουν, από χρόνια νοσήματα; Δεν διαχωρίζουν τίποτα! Στην συνέχεια ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα, όταν σε λαϊκίζουσα γλώσσα, ανακοινώθηκε, πως σε όλες τις εξετάσεις, θα καταβάλλεται το 15%! Ως συμμετοχή… Δηλαδή αν μια εξέταση κοστίζει, τριακόσια ευρώ θα πληρώνεις σαρανταπέντε… δηλαδή τίποτα… Εξ αρχής, δεν ακούγεται άσχημο… Είναι ωραίο για τον κόσμο… Όμως  τα υπόλοιπα διακόσια πενήντα, που θα πρέπει να τα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, στα εργαστήρια και τους ιατρούς, δεν τα πληρώνει ποτέ! Και είναι όλοι οι συμβαλλόμενοι, για τον ψυχίατρο! Ειδικά τα εργαστήρια… Σε ένα σπινθηρογράφημα που κοστίζει 250 ευρώ, το κοστολόγιο της εξέτασης, είναι τουλάχιστον εκατόν πενήντα… Ε, καταλαβαίνετε ότι τα μισά εργαστήρια της Ελλάδας, είναι στα πρόθυρα του λουκέτου…. Απλώς γιατί δεν λαμβάνουν, ούτε το κόστος… μπαίνουν «μέσα» οικονομικά, κάθε μέρα… Εξαναγκάζονται πολλοί  ιδιοκτήτες εργαστηρίων, να κάνουν προεξόφληση απαιτήσεων, εναντίον του δημοσίου, για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, ζωντανές… Με τόκο 8%...»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο στόχαστρο για τα καλά και τα εργαστήρια…  κε Παναγιωτόπουλε, διαφαίνεται, πως δεν θα  μείνει τίποτα όρθιο….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κάνοντας μια εικασία, φαίνεται πως  είναι επιθυμητό, από τον ξένο παράγοντα, να κλείσουν και να εξαφανιστούν, τα ιατρικά εργαστήρια στη Χώρα μας, γιατί και άκρως ειδικευμένο προσωπικό διαθέτουν και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου παρέχουν… Ο ξένος παράγοντας, θέλει να «αραιώσουν», ώστε να υπάρξει χώρος, για νέες ξενόφερτες εταιρείες, που τελικά θα προσλάβουν το ελληνικό επιστημονικό ιατρικό προσωπικό, ως υπαλλήλους»….

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Εσείς ως θεσμικοί, έχετε αντιπροτείνει κάποια ορθολογική πρόταση, προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του συστήματος και της θωράκισης ασθενών-ασφαλισμένων;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Προτείναμε, πως θα πρέπει να πουν την αλήθεια, στους ασφαλισμένους. Ότι …έχω για σένα που είσαι πενηντάρης ασφαλισμένος τετρακόσια ευρώ διαθέσιμα ανά έτος… Γιατί περί αυτού του ποσού πρόκειται! Πήγαινε πάρε τα και διαχειρίσου τα, κατά το δοκούν… Δηλαδή θα κάνω εγώ ως ΕΟΠΥΥ, μια σύμβαση με όλους τους ιατρούς της Ελλάδος, να σε δέχονται με πολύ χαμηλή τιμή… Όσοι θέλουν, όσοι δεν θέλουν, ας πάνε στις ψηλές τιμές… Ας καθιερωθεί στα δέκα ευρώ η επίσκεψη και ο ασφαλισμένος να ξέρει, ότι έχει τετρακόσια πενήντα ευρώ ετησίως για επισκέψεις, πράξεις, παρακλινικές, μικροβιολογικές… Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, χωρίς να κάνεις τους αναγκαίους διαχωρισμούς, για τους οποίους μιλήσαμε στην αρχή… Το σύστημα οφείλει, να συνυπολογίσει ότι, αλλιώς αντιμετωπίζεις ένα εβδομηντάχρονο και αλλιώς, ένα τριαντάχρονο… Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μπορεί να αποτελέσει, μια καλή εφαρμογή ώστε να εισάγουμε μέσα, τον ατομικό λογαριασμό του καθενός …Να ξέρουν όλοι τι κάνουν και που βρίσκονται… Είναι αδιανόητο να πληρώνεις σήμερα, τρεισήμισι χιλιάδες ετησίως, σε  ασφαλιστικές εισφορές και να μην έχεις τίποτα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: