Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Το Λιμεναρχείο του Ναυπλίου, θα μετατραπεί σε «Στρατηγείο» με χώρο ευθύνης από το Λεωνίδιο μέχρι το Θερμήσι

Σπύρος Μαρίνος
Συνέντευξη του Λιμενάρχη Ναυπλίου στον Κώστα Πρώιμο
Η  πρόσφατη απόφαση, της Κεντρικής Διοίκησης, να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των λιμενικών υπηρεσιών της χώρας, θα επιφέρει την υποβάθμιση των υπολιμεναρχείων της Ερμιόνης και του Πόρτο Χελίου, καθώς και την κατάργηση των λιμενικών σταθμών της Κοιλάδας και του Τολού. 
Εντός του νέου θεσμικού πλαισίου, οργάνωσης διοίκησης και εποπτείας, μιας τεράστιας περιοχής, που αρχίζει από το Λεωνίδιο, συμπεριλαμβάνει το Παράλιο «Άστρος» και εκτείνεται μέχρι την «Θερμησία» στην Ερμιονίδα, το Λιμεναρχείο του Ναυπλίου, θα μετατραπεί σε «Στρατηγείο». Επισκεφτήκαμε στο γραφείο του, τον λιμενάρχη της πρωτεύουσας της Αργολίδας, κ. Σπύρο Μαρίνο, οποίος μίλησε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», γι’ αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα, με τις αλλαγές που έπονται και θα επηρεάσουν στο εγγύς μέλλον, τη ζωή και τη λειτουργία των εχόντων σχέση με τη θάλασσα, τις ακτές και τα λιμάνια της Ανατολικής Πελοποννήσου.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναδιάρθρωση λοιπόν στις υπηρεσίες των λιμενικών αρχών… κε Μαρίνο, υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή, για να υποστηρίξει τις επικείμενες αλλαγές, ώστε να μην δημιουργηθούν φαινόμενα δυσλειτουργίας;
ΜΑΡΙΝΟΣ: «Απαραίτητη προϋπόθεση  λειτουργίας αυτού του νέου συστήματος, είναι η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων ή των υπουργικών αποφάσεων, ώστε να φανεί η δομή  του, πλέον. Γιατί μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε μόνο, τις λιμενικές αρχές, που θα προΐστανται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και ποιες θα αποτελούν  τα «παραρτήματα» τους. Εντούτοις όμως, θα δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα, άμεσα. Αυτά θεωρώ πως θα τα λύσει η Ηγεσία, μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Δεν θα είναι τόσο άμεσες και μαζικές οι αλλαγές, γιατί θα επιφέρουν δυσλειτουργία, σε όλες τις υπηρεσίες. Πρέπει να προϋπάρξει σχέδιο, ώστε να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, τον προσεχή Μάϊο…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θα μπορούσατε να εντοπίσετε, τα «συν και τα πλην», του νέου σχεδιασμού, που μεταξύ άλλων, προβλέπει καταργήσεις λιμενικών σταθμών και υποβαθμίσεις υπολιμεναρχείων, σε Ερμιονίδα και Τολό;
ΜΑΡΙΝΟΣ: «Όσον αφορά στα λιμενικά τμήματα, θα πρέπει να σας πω, ότι ως προς την λειτουργία τους,  δεν διαφέρουν  σχεδόν καθόλου, από την λειτουργία ενός λιμενικού σταθμού, που προϋπήρχε. Βεβαίως διαφέρει από την λειτουργία, ενός υπολιμεναρχείου. Φρονώ ότι η Κεντρική διοίκηση, έχει προνοήσει και θα μας διαβιβάσει οδηγίες, ώστε να εξυπηρετούνται ομαλά, οι συναλλασσόμενοι πολίτες. Το πρόβλημα εστιάζεται, στις υπηρεσίες που καταργούνται. Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι ή οι επαγγελματίες, στην περιοχή του Τολού, θα πρέπει να προσέρχονται στο Κεντρικό λιμεναρχείο του Ναυπλίου, για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, πως εάν  διαπιστώσουμε την ανάγκη της προσωρινής λειτουργίας, ενός καταργηθέντος λιμενικού σταθμού, κατά τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού, δεν θα κινηθούμε, προς αυτήν την κατεύθυνση… »

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τελικά αυτή η επικείμενη αλλαγή, σε τι αποσκοπεί; Πιστεύετε ότι  στην πράξη, το διαφαινόμενο ως Υπέρ-λιμεναρχείο, του Ναυπλίου, θα μπορέσει να εποπτεύσει, όλες αυτές τις ατελείωτες ακτογραμμές και τα θαλάσσια τμήματα, που αρχίζουν από το Λεωνίδιο και εκτείνονται μέχρι, την περιοχή της Θερμησίας, στην Ερμιονίδα;
ΜΑΡΙΝΟΣ: «Εκτιμώ  ως σίγουρο και το αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι αναβαθμίζονται κυρίως οι λιμενικές αρχές,  σε Πρωτεύουσες νομών. Το σκεπτικό της ηγεσίας ήταν, να υπάρχει ένα κεντρικό λιμεναρχείο, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Πιστεύω πως το Ναύπλιο, θα έπρεπε ήδη από τα προηγούμενα χρόνια, να είχε αναβαθμιστεί. Έτσι και αλλιώς, αυτό θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ, στα επόμενα δύο χρόνια, υπό τη προοπτική, όλων αυτών των έργων… Τώρα στον σχεδιασμό εναπόκειται, κατά πόσο θα μπορέσουμε, να ανταποκριθούμε στις νέες μας υποχρεώσεις, γιατί για να αστυνομεύσουμε υπεύθυνα, μια τεράστια περιοχή, δηλαδή να βρίσκεσαι στο Ναύπλιο και να έχεις το νου σου, στο Πόρτο Χέλι, είναι δύσκολο.  Αυτό σημαίνει σίγουρα, πως τα τμήματα εκεί, δεν θα αποδυναμωθούν, σε καμιά περίπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: