Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΥΑΝ: "Το νερό του Ναυπλίου είναι κατάλληλο προς κάθε χρήση"

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτριος Κωστούρος, με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. κ. Νικόλαο Αρματά και την Διευθύντρια της επιχείρησης κα. Άννα Μαντά, ανακοινώθηκε η επαναφορά σε φυσιολογικό επίπεδο, της θολερότητας του νερού που διοχετεύεται από τις πηγές της Λέρνας και της Αμυμώνης και διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΝ.
Η ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά από το επίσημο έγγραφο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (Ι.Γ.Μ.Ε.Μ.)  σχετικά με την θολότητα του νερού όπου διευκρινίζεται επιστημονικά το αίτιο του φυσικού  αυτού  φαινομένου και συγκεκριμένα αναφέρει ότι : «Το αιωρούμενο υλικό που  δημιουργεί τη θολότητα δεν είναι οργανικής προέλευσης, γεγονός που θα σχετιζόταν με ρύπανση από λύματα. Πρόκειται για ανόργανο λεπτομερές υλικό, το οποίο μεταφέρεται από το νερό κατά τη διάρκεια της πορείας του από την περιοχή τροφοδοσίας, δηλ. από το Αρκαδικό Οροπέδιο, μέχρι την ανάβλυσή του στις πηγές Λέρνης και Αμυμώνης και προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου αφού κατά τη διαδρομή αυτή τα λεπτομερέστερα υλικά απαιτούσαν μεγαλύτερο χρόνο για να καθιζήσουν και εφόσον δεν προλάβαιναν, ακολουθούσαν την ανάβλυση του νερού στις πηγές».
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. διαχειρίστηκε  το θέμα αυτό με αυξημένη ευαισθησία υπέρ της προστασίας των πολιτών γι’ αυτό και για μεγάλο χρονικό διάστημα διατήρησε την απαγόρευση της χρήσης του, παρ’ όλο που όλες οι αναλύσεις που καθημερινά έκανε έδειχναν σημαντικότατη βελτίωση, σήμερα δε η ελάχιστη θολότητα γίνεται αντιληπτή μόνο εργαστηριακά».
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων επανέλαβε την πρότασή του για κατασκευή διυλιστηρίου στις πηγές, από κοινού με τη Δ.Ε.Υ.Α. Αργους – Μυκηνών, ως μόνο προληπτικό μέτρο διότι το φαινόμενο της θολότητας είναι πιθανόν να επαναληφθεί χωρίς να υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης. Με την πρόταση αυτή συντάσσεται και το  Ι.Γ.Μ.Ε.Μ.    
Η διευθύντρια της ΔΕΥΑΝ, κα. Άννα Μαντά, αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής διαχείρισης του νερού από τις δύο Δ.Ε.Υ.Α., Αργους -Μυκηνών και Ναυπλίου, ως αρμόδιων φορέων.  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το πλυντηριο μου ποιος θα το πληρωσει;

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΤΙΠΟΤΑ Η ΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΣΟΥ ΜΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΣΑΙ.