Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων πρωτοπορεί στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Το Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζει και τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ- ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ- ΑΝΘΟΚΗΠΟΣ (ΤΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ).
Ο ενθουσιασμός των παιδιών και η μεγάλη συμμετοχή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις του προγράμματος γέννησαν ένα καινούριο πρόγραμμα με τίτλο “ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ”.
Στα πλαίσια αυτών των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που γίνονται  στο σχολείο, πραγματοποιήθηκε μια δράση 2 εκπαιδευτικών ωρών (την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013) με θέμα την ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Οι κυρίες Κώρου Δήμητρα και Μιχαήλ Αργυρώ, υπεύθυνη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας και Αριστέα Καλογεροπούλου στο Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων, εξήγησαν στις ομάδες τι σημαίνει κομποστοποίηση και ευαισθητοποίησαν τους μαθητές στις ευεργετικές συνέπειες της κομποστοποίησης τόσο για την φύση όσο και για τον άνθρωπο, αλλά και τους καθοδήγησαν προκειμένου να φτιάξουν τον δικό τους κομποστοποιητή. Η κα Καλογεροπούλου τους έκανε μια μικρή διάλεξη για την ανακύκλωση και ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές για τα οφέλη της ανακύκλωσης.
Η δράση είχε μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, συμμετείχαν με ζήλο και κατάφεραν να φτιάξουν με υλικά, που είχαν ήδη προμηθευτεί τον κομποστοποιητή τον οποίο θα ανατροφοδοτούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θα ανακατεύουν τα υλικά, προκειμένου την επόμενη σχολική χρονιά να χρησιμοποιηθεί το λίπασμα στο λαχανόκηπο και στον ανθόκηπο του Γυμνασίου.
Με την είσοδο του 2014 και την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο έγινε η πρώτη συγκομιδή από τον κήπο μας (μαρούλια, κουνουπίδια, μπρόκολα). Τα παιδιά αποφάσισαν να προσφέρουν την παραγωγή τους στη «ΧΡΙΣΤΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» που λειτουργεί στην ενορία και στηρίζει φτωχές οικογένειες. Η απόφαση τους αυτή είναι ένα μάθημα ζωής και η απόδειξη ότι τα περιβαλλοντικά προγράμματα θέτουν υψηλούς στόχους, εμπνέουν τους μαθητές και τους καλλιεργούν ιδανικά και αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: