Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Αρχαία Ελληνικά μουσικά όργανα

Ο πλούτος και η ποικιλία των μουσικών οργάνων της αρχαιότητας είναι χαρακτηριστικό στοιχείο που αποδεικνύει την ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής.Τα ελληνικά μουσικά όργανα παρ' όλα τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, συνδέονται εμφανώς με τα ανατολικά πρότυπα της αρχαιότητας. Με βάση τα ελάχιστα σωζόμενα αρχαιολογικά λείψανα, τα στοιχεία της αγγειογραφίας αλλά και τις πηγές είμαστε σε θέση σήμερα να γνωρίζουμε τα βασικότερα είδη των οργάνων των αρχαίων, καθώς και τη μορφή που είχαν τα κυριότερα από αυτά.
Τα αρχαία ελληνικά όργανα ήταν έγχορδα, πνευστά και κρουστά. Τα βασικά έγχορδα ήταν η τετράχορδη ομηρική φόρμιγξ, η βάρβιτος, η επτάχορδη απολλώνια λύρα, η πολύχορδη άρπα, οι δύο βασικοί τύποι της κιθάρας που καθιερώθηκαν μέσα στον 6ο αιώνα και η πανδούρα.

Από τα πνευστά τα πιο σημαντικά ήταν το κέρας, ο διπλός αυλός, η σάλπιγξ και η ποιμενική επτακάλαμος σύριγξ.

Τέλος, τα σημαντικότερα κρουστά ήταν τα μεταλλικά κύμβαλα, το σείστρο, οι δύο τύποι κωδώνων, ο απλός και ο σύνθετος, το τύμπανο που παίζονταν με τα δάκτυλα του δεξιού χεριού και η κρούπεζα που προσαρμόζονταν στο πόδι και συνόδευε με ρυθμικά κτυπήματα την αύληση ή τις χορευτικές κινήσεις. Τα κρόταλα ήταν από καλάμι, πηλό ή χαλκό και παίζονταν από γυναίκες που χόρευαν ή από τους Σατύρους του Διόνυσου.

www.tmth.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: