Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Εσείς επιβραβεύετε την γάτα σας;

Μπορεί οι γάτες να μην έχουν ταυτιστεί τόσο με την εκπαίδευση, τις εντολές και την υπακοή όσοι οι σκύλοι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πιάσουν μια καλή βαθμολογία στον πίνακα της υποδειγματικής συμπεριφοράς! Η αλήθεια είναι ότι οι σαγηνευτικές γάτες μαθαίνουν μέσω εμπειριών και όχι με βάση τις εντολές που τους δίνει το αφεντικό τους γιατί πολύ απλά δεν έχουν... αφεντικό! Για να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά θα πρέπει να επιβραβεύετε γενναιόδωρα. Δηλαδή, όταν κάνει το σωστό, θα πρέπει να την επιβραβεύουμε είτε με μία λιχουδιά, είτε με ένα χάδι, ενώ όταν κάνει του κεφαλιού της, δεν θα πρέπει να την επιβραβεύουμε καθόλου. 
Δεν είναι λίγες οι φορές που δίνουμε το πράσινο φως σε λάθος συμπεριφορές. Ένα κλασικό παράδειγμα; Όταν έρχεται η γατούλα μας στο κρεβάτι μας ή έξω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας πολύ νωρίς το πρωί και μας ξυπνάει.

Τότε εμείς σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και την ταϊζουμε ή παίζουμε μαζί της. Έτσι, το αγαπημένο μας κατοικίδιο ακολουθεί επί καθημερινής βάσεως την πρωινή της συνήθεια, αφού εμείς ουσιαστικά την προτρέπουμε μέσα από την αντίδρασή μας.
Ακόμη μία λάθος συμπεριφοράς της γάτας είναι ότι αντιμετωπίζει το γρατζούνισμα του καναπέ και του χαλιού ως διασκέδαση. Για να την αποτρέψετε από αυτή τη συμπεριφορά, πρώτα πόλλα δεν θα πρέπει να την χαϊδεύετε όταν βγάλει τα νύχια της στον αγαπημένο σας καναπέ! Επίσης, μπορείτε να της αλλάξετε την εικόνα που έχει για τα... ελκυστικά έπιπλά σας τοποθετώντας τους μια πλαστική μεμβράνη. Έτσι, γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν είναι διασκεδαστικό να τα γρατσουνάει και θα στραφεί στα δικά της παιχνίδια αλλά και στο ονυχοδρόμιό της! Ειδικά, αν το ψεκάσετε με catnip σπρέϊ, δεν θα ξεκολλήσει τα νύχια της από πάνω του! Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ένα κλασικό λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε την γάτα μας να χρησιμοποιεί σωστά την λεκάνη της. Πολλοί ιδιοκτήτες στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν την μοκέτα τους ή να αποφύγουν το περιττό σφουγγάρισμα, όταν η γάτα τους ουρήσει εκτός της πολυπόθητης λεκάνης, την σπρώχνουν με βία στο κουτί με την άμμο και την μαλώνουν. Έτσι, η γάτα μπερδεύεται και συνδυάζει την αμμολεκάνη της με την τιμωρία και την επίπληξη.  Δεν είναι λίγες οι φορές που η γάτα ηθελημένα συμπεριφέρεται λάθος, μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή μας επειδή πολύ απλά βαριέται! Με το παιχνίδι και την ενασχόλησή της μαζί της θα ηρεμήσει και θα αποτραπεί η καταστροφική της τάση! Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όταν η γάτα σας νιώθει παραμελημένη σταματάει να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της. Η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι να σταματήσετε κάθε είδος τιμωρίας και επίπληξης και να επιλέξετε την θετική εκπαίδευση. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά της γάτας σας είναι η τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος όσον αφορά στα γεύματά της. Έτσι, οι ώρες που θα κάνει χρήση την τουαλέτα της θα είναι πιο ελεγχόμενες και συγκεκριμένες. Λίγο πριν από την ώρα που θέλει να ανακουφιστεί, περίπου 10-15 λεπτά, μπορείτε να την οδηγήσετε στην αμμολεκάνη της και όταν την χρησιμοποιήσει να την επαινέσετε με μια λιχουδιά. Έτσι, θα συνδυάσει την χρήση της αμμολεκάνης της θετικά συναισθήματα και δεν θα την αποφεύγει!


Πάντοτε να θυμόσαστε ότι η εκπαίδευση γίνεται μέσω της επιβράβευσης, των χαδιών και των λιχουδιών και όχι μέσω της τιμωρίας, της αποδοκιμασίας και της επίπληξης! 

katoikidio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: