Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η Ευρώπη εγκρίνει αποζημιώσεις μόνο για το 10% των Ροδακίνων. Το υπουργείο παραμένει αδρανές για το πορτοκάλι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα τους κανονισμούς σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινών. Τα μέτρα δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:
- Η χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΕ θα πρέπει να καλύπτει έως και το 10% κατ' ανώτατο όριο του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.
- Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργάνωσης θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Η ΕΕ αναφέρει ότι αυτοί θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες που πληρούνται από τις οργανώσεις παραγωγών.
- Για δραστηριότητες προώθησης, τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) θα λάβουν 3 εκατομμύρια ευρώ, με την Ελλάδα να λαμβάνει στο πλαίσιο αυτό 317.215 ευρώ.


Συνολικά η χρηματοδότηση και για τις τέσσερις χώρες ανέρχεται σε 32,7 εκατ. ευρώ από τα οποία 29,7 αφορούν αποσύρσεις προϊόντων και τα 3 για την προώθηση. Πρόκειται για ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που ζητούσαν οι παραγωγοί, κυρίως οι Ελληνες οι οποίοι έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη ζημιά. Την επανεξέταση, μετά από αίτημα της Ελλάδας, του κανονισμού της ΕΕ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.
Η Επιτροπή, όπως αναφέρει το υπουργείο, τελικά ανακοίνωσε, ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού και ζήτησε από τα κράτη- μέλη την υποβολή παρατηρήσεων.
Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει τη δική της πρόταση τριών σημείων. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά ζητά:
Πρώτον, την επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.
Δεύτερον, τη στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Οργανώσεις Παραγωγών καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση).
Τρίτον, να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Οργανώσεων Παραγωγών και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το κράτος μέλος» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους και τέταρτον να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: