Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το καταφέραμε και αυτό. Εισάγουμε ελαιόλαδο από τη Γερμανία!

Το ελληνικό ελαιόλαδο σε ιταλικές συσκευασίες
Περίπου 180.000 τόνοι παρθένο ελαιόλαδο, ήταν οι εξαγωγές της χώρας μας προς όλο τον κόσμο, κατά το έτος 2013. Για το εκλεκτής ποιότητας ελαιόλαδό μας, εισπράξαμε περίπου 460.000.000 ευρώ.
Οι 140.000 τόνοι ελαιολάδου πήγαν, σε χύδην φορτία, στην Ιταλία, η οποία το επεξεργάσθηκε, το τυποποίησε και το εξήγαγε, ως Ιταλικό προϊόν, εισπράττοντας περίπου 700.000.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει το ειδικό περιοδικό «Τρόφιμα και Ποτά», σύμφωνα με στοιχεία της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, το 2012 η Ελλάδα εξήγαγε στην Βρετανία 1.262 τόνους ελαιολάδου, όταν η Γερμανία, με μηδενική παραγωγή, εξήγαγε περισσότερο από την διπλάσια ποσότητα, δηλαδή 2.557 τόνους (Μεταξύ των χωρών εισαγωγής ελαιολάδου από την Γερμανία είναι και η Ελλάδα).


Στην Γαλλία, η Ελλάδα εξήγαγε ελαιόλαδο αξίας 1.400.000 ευρώ, όταν το Βέλγιο, που επίσης δεν διαθέτει παραγωγή, τροφοδότησε τη Γαλλική αγορά με ελαιόλαδο αξίας 9.500.000 ευρώ.
Χωρίς ελληνικό ελαιόλαδο τα ράφια των ξένων S.M
Το μερίδιο του Ελληνικού ελαιολάδου είναι μόλις 8%, στις 15 σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης, με την Ιταλία και την Ισπανία να κατέχουν, αθροιστικά, πάνω από το 90%.
Στην αγορά των ΗΠΑ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς το μερίδιο του Ελληνικού ελαιολάδου δεν ξεπερνά το 3%.
Η απουσία τυποποίησης και η έλλειψη branding αποτελούν διαχρονικά την αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού ελαιολάδου, στην οποία έρχεται να προστεθεί και το κόστος της γραφειοκρατίας, που διαμορφώνει μία σχετικά υψηλή τιμή του προϊόντος, σε σχέση με τον ανταγωνισμό  του.

Το ελαιόλαδο, που προσφέρει στην οικονομία της Αργολίδας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν, δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο ποιοτικής στήριξης και συστηματικής προώθησης εκ μέρους των Τοπικών Αρχών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: