Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Σμύρνη: Άνοιξε για πρώτη φορά από την Μικρασιατική καταστροφή, αφού πρώτα ανακαινίσθηκε, ο Ιερός Ναός του Πολιούχου της πόλης

Ιστορικές και συγκινητικές στιγμές βίωσαν το πρωί της Κυριακής, όσοι παραβρέθηκαν στην πρώτη, με την Μικρασιατική Καταστροφή, λειτουργία εντός του ανακαινισμένου Ιερού Ναού του πολιούχου της Σμύρνης Αγίου Βουκόλου.
Από το 1922 είχε να γίνει λειτουργία στον συγκεκριμένο ναό και τώρα έπειτα από 92 χρόνια, παραδόθηκε στους Χριστιανούς, πλήρως ανακαινισμένος.


Η Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και μόνιμο Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή ο οποίος ανακοίνωσε και την έλευση του Πατριάρχη στη Σμύρνη προκειμένου να λειτουργήσει στον Άγιο Βουκόλο, την ημέρα εορτής του στις 6 Φεβρουαρίου 2015.
 Ο Ιερός Ναός που τιμάται στο όνομα του πολιούχου της Σμύρνης είναι ο μόνος Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που δεν κάηκε στην καταστροφή του 1922. Βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο της Σμύρνης.
Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνιση του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασσικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Μέχρι που ξεκίνησε το έργο της ανακαίνισής του.

Η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα της Σμύρνης ελπίζει να της παραχωρηθεί οριστικά ο ναός και να γίνει μόνιμη η χρήση του ως ελληνορθόδοξου ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: