Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώνει τους παραγωγούς "Φρούτων του Δάσους" και εξαιρεί τα πορτοκάλια, τα Μανταρίνια και Ροδάκινα

Κερδίζουν:
Φρούτα του Δάσους και Ακτινίδια
Χάνουν:
Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Ροδάκινα
Οι αγρότες των χωρών που εξάγουν στην Ρωσσία "Φρούτα του Δάσους", Καρότα, Μανιτάρια και Κουνουπίδια, θα πάρουν αποζημιώσεις. Όσοι εξάγουν Ροδάκινα, Πορτοκάλια και Μανταρίνια δεν θα πάρουν μία, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπογράψαντος το εμπάργκο κατά της Ρωσσίας, αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.


Τα 125 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν το πρώτο μέτρο της Κομισιόν θα πάνε για την απόσυρση προϊόντων όπως τα καρότα, τις ντομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ. Οι Έλληνες αγρότες εξάγουν ελάχιστα από τα παραπάνω στην Ρωσία, κυρίως επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια..
Καμία μέριμνα, όμως δεν έχει ανακοινωθεί και για τα Πορτοκάλια και τα Μανταρίνια, που εξαιρούνται και αυτά. Η εξαγωγική περίοδος των εσπεριδοειδών ξεκινά σε 2 μήνες (η Ρωσσία αποτελεί προνομιακό εισαγωγέα) και εμφανίζεται ως καταστροφική μια και οι αγορές της Ευρώπης έχουν ήδη κλείσει τα συμβόλαιά τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Η προβλεπόμενη κατάρρευση των τιμών, λόγω του εμπάργκο προς την Ρωσσία, μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει καμία αντίδραση της κυβέρνησης, όπως το ίδιο συμβαίνει και για τα ροδάκινα.

Οι αποζημιώσεις θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, όπως διευκρίνισε τεχνοκρατική ευρωπαϊκή πηγή.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: