Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Το Χάρβαρντ κι εμείς: Η ιστορία μιας δωρεάς 350.000.000

Συχνά πυκνά διαβάζουμε ότι το τάδε ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει οικονομικό πρόβλημα, το δείνα απειλεί να κλείσει διότι δεν επαρκούν τα χρήματα που του δίνει ο κρατικός Προϋπολογισμός. Και ακόμη συχνότερα ακούμε από διάφορους φοιτητο -συνδικαλιστές, φοιτητικές παρατάξεις και κόμματα της αριστεράς  ότι δεν πρέπει να έχουν τα Πανεπιστήμια σχέση  με τις επιχειρήσεις και την παραγωγή, για να διατηρηθεί αμόλυντος τη παρεχόμενη επιστημοσύνη.
Και να πορείες, και να καταλήψεις και να προπηλακισμοί καθηγητών που τολμούν να αρθρώσουν λέξη. Το αποτέλεσμα; Τα ελληνικά ΑΕΙ να ασφυκτιούν και να παλεύουν για μια θέση στο τέλος της λίστας  αξιολόγησης των διεθνών Πανεπιστημίων.
Γιατί αυτή η γκρίνια;
Διαβάστε την είδηση που ακολουθεί και θα καταλάβετε:


«Δισεκατομμυριούχος απόφοιτος του Χάρβαρντ, μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ, δείχνει την ευγνωμοσύνη του για το ίδρυμα με τον πιο θεαματικό τρόπο: δώρισε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου το ποσό-ρεκόρ των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
» Η δωρεά της οικογένειας του Δρ Τζέραλντ Τσαν, αναφέρουν οι Financial Times, είναι η μεγαλύτερη στα 378 χρόνια λειτουργίας του διάσημου πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Το ποσό καλύπτει μάλιστα το 75% των 450 εκατομμυρίων δολαρίων που επιδιώκει να εξασφαλίσει ως πρόσθετη χρηματοδότηση το Χάρβαρντ έως το 2018.
» Τα χρήματα της δωρεάς θα αξιοποιηθούν σε έρευνες για την προληπτική ιατρική, τα συστήματα υγείας αναπτυσσόμενων χωρών και την παχυσαρκία, μεταξύ άλλων.
» Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβολίου της πολιομυελίτιδας και την εξάλειψη της ευλογιάς, θα μετονομαστεί τώρα σε «Σχολή Τσανγκ Τσεν-Χσι» προς τιμήν του πατέρα του δωρητή.
» Χάρη στην κτηματομεσιτική εταιρεία που ίδρυσε ο Τσανγκ Τσεν-Χσι το 1960, ο γιος του Τζέραλντ Τσαν, διδάκτορας του Χάρβαρντ, έχει περιουσία 3 δισ. δολαρίων μαζί με τον αδελφό του Ρόνι, και κατατάσσεται στην 17η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ.
» To φιλανθρωπικό ίδρυμα Morningside Foundation της οικογένειας Τσαν, το οποίο κάνει τη δωρεά στο Χάρβαρντ, είχε επίσης χρηματοδοτήσει την ίδρυση του Morningside College, του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.»
Σημειωτέον: Το Χάρβαρντ επί δεκατετίες κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις της διεθνούς αξιολόγησης, δεν είναι κρατικό και στηρίζεται στην ενίσχυση από την ιδιωτική πρωτοβουλία!

ΠΗΓΗ: Κέρδος online   9/9/2014 18:03

Δεν υπάρχουν σχόλια: