Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Εγκαίνια του σύγχρονου μουσείου Τεγέας

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 
Γιώργος Διδασκάλου με τον Υπουργό Πολιτισμού 
και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα και την 
προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και 
Κλασικών Αρχαιοτήτων Άννα Καραπαναγιώτου.
Τα εγκαίνια της επανέκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Τεγέας, πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργου Διδασκάλου και του Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή.
Ιδιαίτερη έμφαση, στο στήσιμο του Μουσείου, δόθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού – ιστορικού περιεχομένου, των οποίων ο προγραμματισμός έγινε για πρώτη φορά σε εντελώς νέα πλατφόρμα. Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται από τα ψηφιακά μέσα του Μουσείου, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, που εισήχθησαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο για τις ανάγκες της επανέκθεσης.


Χαιρετίζοντας το άνοιγμα του μουσείου στη νέα του μορφή ο κ. Διδασκάλου ανέφερε: «Ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία της σύγχρονης Ελλάδας μετασχηματίζεται σε ένα πολυδύναμο τεχνολογικό θαύμα, που στόχο έχει να προσεγγίσει με εντελώς νέο τρόπο την επικοινωνία του κοινού με τις αρχαιότητες.
Στο σύγχρονο, πλέον, μουσείο της Τεγέας ο επισκέπτης μπορεί να «ταξιδέψει» στην εξέλιξη μιας σημαντικής πόλης – κράτους της αρχαίας Ελλάδας, από την εποχή του βασιλιά Έχεμου και του Τρωικού πολέμου μέχρι τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.
Μπορεί, ακόμη, να δει και να κατανοήσει, με άλλη ματιά, στα εκθέματα του ναού της Αλέας Αθηνάς, τα μοναδικά πρωτότυπα έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα και γλύπτη του 4ου π.Χ. αιώνα Σκόπα, του πρώτου που αποτύπωσε στις μορφές των αγαλμάτων του τα συναισθήματα, το πάθος, την κίνηση».
Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή
«Ένα από τα παλαιότερα, μικρότερα αλλά και ομορφότερα επαρχιακά αρχαιολογικά Μουσεία είναι αυτό το στολίδι της Τεγέας και του Δήμου μας, που σήμερα εγκαινιάζει την επανέκθεση του περιεχομένου του…
…Αυτό το μικρό Μουσείο που καταφέρνει να ενώσει την εποχή μας με την εποχή του κλέους της Αρχαίας Τεγέας, αποτελεί ένα από τα Ατού που θα στηρίξουν και την υποψηφιότητα ΤΡΙΠΟΛΗ-ΑΡΚΑΔΙΑ 2021, την υποψηφιότητά μας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Και ασφαλώς δεν είναι μόνο το Μουσείο αλλά ολόκληρη η Τεγέα με τους μύθους της, την ιστορία της, το Πάρκο της Επισκοπής, τη σύγχρονη πολιτιστική της ζωντάνια, τα προϊόντα της γης της και τους ανθρώπους της, που θα βάλει τις δικές της ψηφίδες στην ταυτότητα της υποψηφιότητάς μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: