Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Οι άδειες δόμησης εκδίδονται από το γραφείο του μηχανικού, χωρίς φυσική παρουσία στο γραφείο της πολεοδομίας

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συνεργασία Ταγαρά με τον πρωθυπουργό
Σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στις 13 Οκτωβρίου στην Κόρινθο, παρουσιάσθηκε η πιλοτική εφαρμογή για τον ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης που θα εφαρμοσθεί στο άμεσο μέλλον και στη χώρα μας. 
Διοργανωτές της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη και ο υπουργός κ. Νίκος Ταγαράς, ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Ταγαράς «Με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης μπορεί πλέον να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει ανάγκη προσωπικής επαφής του μηχανικού ή του πολίτη και των υπαλλήλων. Παράλληλα θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.


Αυτό σημαίνει λιγότερο κόστος για τον κάθε πολίτη, λιγότερο κόστος για το μηχανικό, μείωση της γραφειοκρατίας, εξοικονόμηση χρόνου και πόρων τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα».
Με το νέο σύστημα όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης, από τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο ΥΠΕΚΑ, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες και ελέγχους. Το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. Η αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Οι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, στον ιδιοκτήτη, στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης και στο ΥΠΕΚΑ.
ΛΕΖΑΝΤΑ

Νίκος Ταγαράς: Θα πετύχουμε μικρότερο κόστος για τον πολίτη και τον μηχανικό με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: