Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μιλτιάδης Κύρκος: Ο αιγιαλός και τα λιμάνια ως παραδείγματα των δυσμενών επιπτώσεων της γαλάζιας ανάπτυξης

Μιλτιάδης Κύρκος: Ευρωβουλευτής ΠΟΤΑΜΙ
Στην πρόσφατη ακρόαση του υποψήφιου Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Karmenu Vella στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, που μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, έθεσε τα κρίσιμα για την Ελλάδα θέματα των περιβαλλοντικών αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων της γαλάζιας ανάπτυξης.
Μ. Κύρκος: "Η ερώτησή μου αφορά τη γαλάζια ανάπτυξη. Πρόσφατα στην Ελλάδα συζητήθηκε σχέδιο νόμου  για την οριοθέτηση και "προστασία" του αιγιαλού.  Σε αντίθεση, όμως, με τον παραπλανητικό του τίτλο,


το σχέδιο προστάτευε στην ουσία κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, προωθώντας μια άναρχη, υποβαθμισμένη τουριστική ανάπτυξη  σε βάρος του περιβάλλοντος. Παρομοίως πολλοί γνωρίζουν πως οι πιεστικές ανάγκες για οικονομική ανάπτυξη στον τομέα των μεταφορών (π.χ. κινέζικες επενδύσεις στα ευρωπαϊκά λιμάνια) συνδέονται με εκπτώσεις σε θέματα συνθηκών εργασίας και ασφάλειας των εργαζομένων καθώς αυτά δεν είναι πάντα ψηλά στα ενδιαφέροντα  των επενδυτών. Θα ήθελα να μας πείτε πως θα εξασφαλίζατε, με αφετηρία τα παραδείγματά αυτά, την ισορροπία μεταξύ της οικονομικής ευρωστίας και της περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής βιωσιμότητας της γαλάζιας ανάπτυξης".


Δεν υπάρχουν σχόλια: