Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Να τελειώνουμε με το Κρανίδι …

Ένα, οργισμένης γραφής, άρθρο που δημοσιεύθηκε στο εξαιρετικό τοπικό ιστολόγιο villadiimo.brodimas.gr χθες, 1η Δεκεμβρίου 2014, έθεσε με τον δικό του τρόπο «ένα μεγάλο πρόβλημα όπου το πρόβλημα σκουπίδια είναι, συγκριτικά, το μικρό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Πρόκειται για την ιμπεριαλιστική συμπεριφορά και λειτουργία του μεγάλου δήμου, που συνενώθηκε με μικρότερους ή με κοινότητες, και φέρεται στην πράξη ως «κυρίαρχος» επί του νέου μεγάλου δημιουργηθέντος συνόλου.
Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους και


(κατά την γνώμη μου) οφείλεται στην έλλειψη Αυτοδιοικητικής Παιδείας των αιρετών αλλά και στην απουσία ενός αλγόριθμου που θα καθορίζει την κατανομή των δαπανών όχι με τα ξεπερασμένα πληθυσμιακά κριτήρια αλλά με ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο όπου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη, η έκταση, η παραγωγική φυσιογνωμία, η συνεισφορά στα έσοδα, η ιστορία, η ισόρροπη ανάπτυξη, κ.α.
Είναι ένα πρόβλημα ισορροπίας και αξιοκρατίας, η λύση του οποίου οδηγεί στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην καταπολέμηση των εκφυλιστικών τάσεων του τύπου «Δήμαρχος είμαι …ότι θέλω κάνω».
Είναι κρίμα που το άρθρο αυτό δεν έχει υπογραφή, υποθέτω όμως πως είναι γραμμένο από τον διαχειριστή του Ιστολογίου, Γιώργο Μπροδήμα. Το αναδημοσιεύω με την επισήμανση ότι, όπου διαβάζετε την λέξη Κρανίδι, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μια άλλη, όπως Ναύπλιον, Λυγουριό, Άργος, Κόρινθος, Τρίπολη. Τίποτε δεν θα αλλάξει ως προς την ουσία.
Διαβάστε το άρθρο, που φέρει ως τίτλο «Να τελειώνουμε με το Κρανίδι»  και … ο διάλογος είναι ανοικτός.
Π.Ι.Δ.
Να τελειώνουμε με το Κρανίδι
«… γιατί δεν θα δούμε άσπρη μέρα στον αιώνα των αιώνων.
Με το πρόγραμμα Καποδίστριας ο Δήμος που ιδρύθηκε ονομάστηκε Δήμος Κρανιδίου.
Εκ των πρωταγωνιστών της ίδρυσης ο απελθών, Κρανιδιώτης, και ας λέει ό,τι θέλει για Κοιλάδα και Κάμπο.
Δήμος Κρανιδίου ονομαζόταν και η σημερινή Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, πριν το πρόγραμμα Καποδίστριας.
Ετσι πέρασε η λάθος αντίληψη ότι οι τότε Κοινότητες Διδύμων, Φούρνων, Κοιλάδας και Πόρτο Χελιού υπαχθήκανε στο Κρανίδι και όχι η σωστή, ότι δηλαδή οι Κοινότητες αυτές μαζί με τον τότε Δήμο Κρανιδίου δημιούργησαν κάτι νέο το οποίο, κακώς, κάκιστα, ονομάστηκε Δήμος Κρανιδίου.

Κάτι που πέρασε απαρατήρητο.
Θα μπορούσε π.χ. να είχε ονομασθεί Δήμος Μάσσητος.
Γιατί άλλο Μάσσης άλλο Κρανίδι.
Ο Μάσσης ήταν Ομηρική Πόλη ενώ το Κρανίδι εμφανίστηκε κάπου στα 1500 μ.χ. ως Κατω Ναχαγιέ.
Ασχετο αν μερικοί προσπαθούν να τα ταυτίσουν επιδιώκοντας να “ μεταφέρουν” στην ιστορία του Κρανιδιού την ιστορία του Μάσση.
Επί πλέον ως έμβλημα του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου που παραμένει και ως σήμερα ως έμβλημα του Δήμου Ερμιονίδας επελέγη το έμβλημα του παλιού, προ Καποδίστρια, Δήμου Κρανιδίου, εδώ και εδώ.
Κατά την εκτίμησή μου όχι τυχαία.
Και είναι πλέον καιρός νομίζω ο Δήμος Ερμιονίδας να επιλέξει δικό του έμβλημα, νέο και ενωτικό, το δε σημερινό ας το κρατήσει η Δ.Κ. Κρανιδίου, αν το θέλει.
Το πρόγραμμα Καποδίστριας είχε και ένα άλλο μεγάλο, καταστροφικό λάθος.
Δεν προέβλεπε Κοινότητα και Τοπικό Συμβούλιο στην έδρα του Δήμου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τότε Δημοτικό Συμβούλιο να έχει και ρόλο Τοπικού Συμβουλίου, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Αυτό βέβαια “διορθώθηκε” με το πρόγραμμα Καλλικράτης αλλά, η εγκατάσ-ταση, από τότε μέχρι σήμερα, της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου στο ίδιο κτίριο με τον Δήμο δημιουργεί άλλη αίσθηση άλλη εντύπωση και άλλη πραγματικότητα.
Είναι ανάγκη επομένως, ως πρώτο βήμα για την επιβίωσή μας μέσα στο πλαίσιο του Δήμου Ερμιονίδας, η Δ.Κ. Κρανιδίου να φύγει από το Δημαρχείο και να εγκατασταθεί σε άλλο κτίριο όπως όλες οι άλλες και, ο Δήμος Ερμιονίδας να αποκτήσει δικό του έμβλημα.
Νέο και Ενωτικό.
Το πρόγραμμα Καλλικράτης δεν αναβάθμισε τον ρόλο των Τοπικών Κοινοτήτων. Τις κρατά ακόμη κάτω από ασφυκτικό έλεγχο του Δήμου Ερμιονίδας, έναν Δήμο που δεν έχει ακόμη απογαλακτισθεί από το Κρανίδι.
Έναν Δήμο που δεν έχει ρόλο συντονιστικό, όπως κατά την γνώμη μου θα έπρεπε, όπως π.χ. οι προ Καποδίστρια Σύνδεσμοι Κοινοτήτων, αλλά ρόλο καθοριστικό και αποφασιστικό για τις Κοινότητες σε απελπιστικά μεγάλο βαθμό.
Είναι στραβό, όπως και να το κάνουμε, να θέλει π.χ. ο Κ. Σπανός στα Δίδυμα τσιμεντοστρώσει ένα δρόμο ή να στρώσει 100 τ.μ. πλακάκια και να μην μπορεί αλλά να θέλει έγκριση από τον Δήμο και τα Δίδυμα, για αυτά τα θέματα να εξαρτώνται από τον κάθε Πουλή, τον κάθε Τόκα, τον κάθε Μπαλαμπάνη, τον κάθε Γανώση, … Φυσικά τα ονόματα είναι στην τύχη και, επίσης φυσικά, τα ίδια θα μπορούσε να πει π.χ. ένα Κοιλαδιώτης για τους Διδυμιώτες Αντωνόπουλο και Αποστόλου.
Αυτοί καλώς υπάρχουν, πρέπει να υπάρχουν, αλλά για άλλα θέματα, θέματα που έχουν ΔιαΚοινοτικό χαρακτήρα.
Για παράδειγμα ο Τουρισμός στον Τόπο μας, τα Απορρίμματα, η Υγεία, η Παιδεία, τα Χωροταξικά, οι Υδάτινοι Πόροι, η Κτηνοτροφία, η Γεωργία, …, γενικά θέματα που διαπερνούν και ξεπερνούν τις Κοινότητες.
Θέματα για τα οποία το ανώτερο όργανο του Δήμου μας, μας έχει προκόψει.
Ο Τ. Τόκας ζήτησε ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ και βρήκα αφορμή να ρωτήσω κάποια πράγματα.
Δεν πήρα απάντηση!
Ούτε από τον Τ. Τόκα ούτε από κανέναν άλλο!
Η σιωπή αυτή, η σιωπή όλων, σε συνδυασμό με τα γραφόμενα του Γ. Πουλή δίνει αλάνθαστη απάντηση σχετικά με το τι πιστεύει η Παράταξη αυτή, πρωτίστως, αλλά και οι άλλες, πάνω σε αυτό το θέμα.
Κανένας δεν θέλει να εκχωρήσει εξουσία στις Κοινότητες!
Το ιστολόγιο αυτό από την αρχή μιλάει για Βόρεια Ερμιονίδα και για τον Πλούτο της.
Πλούτο διαφορετικό από αυτόν της Νότιας Ερμιονίδας, διαφορετικό αλλά συμπληρωματικό.
Στην Νότια Ερμιονίδα κυριαρχούν ο Τουρισμός, η Διασκέδαση, η Οικοδομή, η Αγοραπωλησία Γης, …, ενώ στην Βόρεια η Γεωργία και η Κτηνοτροφία.
Επαναλαμβάνω κυριαρχούν, δεν είναι μαύρο άσπρο.
Και αυτόν τον Πλούτο, τον διαφορετικό αλλά συμπληρωματικό προσπαθεί να αναδείξει.
Και όταν λέμε να αναδείξει δεν εννοώ κάτι το γενικό και αόριστο αλλά πολύ συγκεκριμένα πράγματα, πράγματα στα οποία οδήγησε όλη η δουλειά όλων αυτών που ονομάζω, κυριολεκτώντας, Λεβεντόπαιδα του Διδύμου.
Θέλω να πω με άλλα λόγια ότι Πλούτος δεν υπάρχει μόνο στα Νότια. Εκεί υπάρχει ξόδεμα, σε μας, στα Βόρεια υπάρχει αειφορία.
Από την άλλη μεριά είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι το Κρανίδι δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να παίξει, με τις σημερινές συνθήκες, τον ρόλο που έπαιζε κάποτε.
Άλλαξαν τα πράγματα και θα αλλάξουν και άλλο.
Και είναι καιρός να αφεθεί στην ησυχία του, να περιοριστεί και αυτό στον εαυτό του όπως τα άλλα χωριά, να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο και να μην ταλαιπωρείτε από αυτόν. Και να μάθει και αυτό να διεκδικεί από τον Δήμο και όχι να ‘εκχωρεί’.
Και για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό.
Οι Ιταλοί, δάσκαλοι παγκοσμίως στο είδος, το έχουν κάνει.
Διατηρούν απείραχτο το Ιστορικό Κέντρο κάθε πόλης τους και μεταφέρουν πολλές δραστηριότητες, ιδιαίτερα αυτές που γεννούν το πρόβλημα, έξω από αυτό, δημιουργώντας ένα Νέο Κέντρο.
Και φυσικά να μην ξεχνάμε και τα όσα γράφει ο Μιχ. Χαραλαμπίδης, Ιταλοσπουδαγμένος, για τις Πόλεις.
Ο σημερινός Δήμαρχος, αρχιτέκτονας και Ιταλοσπουδαγμένος και αυτός, πρέπει να τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά.
Μια άποψη ακόμη.
Η θέση που θα δημιουργηθεί το Κέντρο αυτό δεν πρέπει να επιλεγεί με τα σημερινά δεδομένα.
Ήδη, η Νότια Ερμιονίδα , ακριβέστερα η οικοδομή, έχει πληγεί και θεωρείται πλέον ως μη παραγωγική επένδυση. Από την άλλη η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα είναι φανερή. Και αυτά θα αλλάξουν πολλά από τα σημερινά δεδομένα
Αυτό για μένα σημαίνει ότι το ό,τι νέο, π.χ. Διοικητήριο, που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες έτσι ώστε οι υπάλληλοι από τα χωριά να μην ενοχλούν με τα σκουπίδια τους το Κρανίδι, Δημαρχείο, έτσι ώστε ούτε οι εργαζόμενοι από τα χωριά να ενοχλούν αλλά ούτε και οι Δημότες που πάνε για εξυπηρέτηση, Εμπορικό Κέντρο, για να μην ενοχλούν ούτε οι πελάτες, …, πρέπει να δημιουργηθεί κάπου στην Αυλώνα, στον οδικό άξονα Ερμιόνη – Κρανίδι που είναι το Γεωγραφικό Κέντρο του Δήμου.
Να τελειώνουμε εμείς με το Κρανίδι και το Κρανίδι με εμάς του υπόλοιπους, τους ενοχλητικούς.
Το Κρανίδι, και μιλάω πολύ σοβαρά, έφτασε, αν δεν ξεπέρασε τα όριά του.
Υ.Γ.1: Το σχόλιο αυτό δεν είναι απάντηση στα όσα έγραψε ο δ.σ. Γ. Πουλής. Αποτελεί μια αναφορά σε ένα μεγάλο πρόβλημα όπου το πρόβλημα σκουπίδια είναι, συγκριτικά, το μικρό.
Υ.Γ.: 2. Γνωρίζω ότι τα προηγούμενα θα προκαλέσουν αντιδράσεις και συζητήσεις. Γνωρίζω επίσης ότι αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα. Ούτε να αποφασιστούν ούτε να υλοποιηθούν. Είμαι βέβαιος όμως ότι αυτό πρέπει να κάνουμε και όσο πιο γρήγορα ασχοληθούμε με αυτό τόσο καλλίτερα θα είναι.

Για ΟΛΟΥΣ μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: