Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΑΡΚΑΔΙΑ: Ο Τάφος του Επαμεινώνδα στο Γκορτσούλι

Η ανακάλυψη του Τάφου της Αμφίπολης στον λόφο Καστά γέννησε ελπίδες, σ’ εμάς τους Τριπολιτσιώτες-Μαντίνειους, περί ανάλογου Τάφου –αυτόν του Θηβαίου Στρατηγού, Επαμεινώνδα, ή και άλλων– στο δικό μας μικρόκαμπο της Μαντινείας…· της Μαντινείας η οποία, τόσο ως πόλη –Μαντίνεια– όσο και ως περιοχή έπαιξε σημαντικότατο ρόλο κατά την αρχαία εποχή αφού, εκεί, μεγαλούργησε η πόλη Μαντίνεια αλλά και στη μικρή πεδιάδα της έλαβαν χώρα πολλές και συγκλονιστικές μάχες με κορυφαία αυτή των «Θηβαίων – Σπαρτιατών» κατά την οποία φονεύθηκε ο Επαμεινώνδας, ο κορυφαίος Έλληνας Στρατηγός, ο επινοητής της «Λοξής φάλαγγας»!
Όμως, ποια είναι η Μαντινεία, ποιος ο Τάφος… και τι, εμείς, ζητάμε και προτείνουμε;


Πρώτος οικιστής της Μαντινείας, κατά τη Μυθολογία φέρεται ο Μαντινεύς, ένας από του γιους του βασιλιά Λυκάονα… ο οποίος έκτισε την πόλη επάνω στον γήλοφο, Γκορτσούλι. Η Αντινόη, και πάλι κατά τη Μυθολογία, έκτισε την Κάτω πόλη, εκεί που είναι τα ερείπιά της, σήμερα… Είχε τείχη μήκους 3.942 μ. και πάχους 4 μ. με πύργους… Πολύ γρήγορα, η «Πτόλις» αναπτύχθηκε εμπορικά και οικονομικά, ως σταυροδρόμι, των Κορινθίων και Αργείων προς Ήλιδα και Μεσσηνία…
Το 362 π.Χ. έγινε, εκεί, η μεγάλη μάχη «Θηβαίων – Σπαρτιατών»… Ο Στρατηγός των Θηβαίων, Επαμεινώνδας, ρίχτηκε πρώτος στη μάχη και είχε την ατυχία να τραυματιστεί, με δόρυ, στο στήθος, θανάσιμα… Εξέπνευσε, αφού πρώτα πληροφορήθηκε τη νίκη των Θηβαίων, οπότε έβγαλε μόνος του το δόρυ και εξέπνευσε… Πριν, είπε «αρκετά, αρκετά έζησα, διότι ανίκητος θα πεθάνω»…
Ο Παυσανίας αναφέρει, πως, ο Επαμεινώνδας τάφηκε στο πεδίο της μάχης και ο τάφος του είναι σε σημείο, που, καθόλη τη διάρκεια της μέρας τον λούζει ο ήλιος… Οι ανασκαφές του Γκυστάβ Φουζέερ δεν τον εντόπισαν (1887-88) ενώ, το 2002 ο Αρχαιολόγος, Θ. Σπυρόπουλος παρουσίασε «όρυγμα» που το ονομάτισε ως «Τάφο του Επαμεινώνδα»!
Η ένσταση, η δική μας, είναι ότι, Επαμεινώνδας ήταν αυτός, ο κορυφαίος Στρατηγός των Ελλήνων όλων των εποχών, δεν μπορεί να μην είναι σ’ έναν τάφο που ν’ ανταποκρίνεται στο αξίωμά του και την ακτινοβολία του…! Γι’ αυτό, και είμαστε της άποψης, πως ο Τάφος του Επαμεινώνδα, δεν είναι κατάλακκα, αλλά στα ριζά του γήλοφου, Γκορτσούλι… και, ασφαλώς, θα πρόκειται για μεγαλοπρεπή Τάφο, με μάρμαρα, χώρους… Μπορεί, προσωρινά, οι Θηβαίοι να τον τοποθέτησαν εντός του εδάφους αλλά πολύ γρήγορα θα επανήλθαν οπότε και του έφτιαξαν μεγαλοπρεπή Τάφο!
Δεν ισχυριζόμαστε, πως, ο γήλοφος, Γκορτσούλι, είναι τεχνητός… με επιχωματώσεις όπως στην Αμφίπολη “αν και μοιάζει”… διότι, πώς αυτός ο μικρός λόφος υψώθηκε σ’ ένα μικρό κάμπο-πεδιάδα…! Εννοείται, πως, γνωρίζουμε, ότι το Γκορτσούλι είναι διάσπαρτο από αρχαία… στην κορυφή, στα πλάγια… όπως έχουν αποδείξει οι ημιτελείς έρευνες των: Γκ. Φουζέερ, Δώρας Καράγιωργα (Έφορος Ακροπόλεως) και Θ. Σπυρόπουλου…

Επανερχόμενοι, έχουμε την άποψη, πως, με παράδειγμα την Αμφίπολη, οι Τατούλης – Παυλής, ας προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν κονδύλια… οπότε να συνεχίσουν τις ανασκαφές, και για να φέρουμε στην επιφάνεια την αρχαία πόλη Μαντίνεια, και για ν’ ανακαλύψουμε τον μεγαλοπρεπή Τάφο του Επαμεινώνδα… ικανοποιώντας το χρέος μας προς τους ένδοξους προγόνους μας αλλά και προς όφελος της σημερινής Τρίπολης-Μαντινείας υποδεχόμενοι, κάποια στιγμή, τα μεγάλα πλήθη των Τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: