Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Επιλέχθηκε το σήμα της υποψηφιότητας TRIPOLIS ARCADIA για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021


Η πρόταση του Ευάγγελου Κασσαβέτη αναδείχθηκε πρώτη, με την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού για το σήμα της υποψηφιότητας TRIPOLIS ARCADIA 2021. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 17 προτάσεις, ανάμεσα τους οι προτάσεις των Ηλία Καρύδη και Νικόλαου Παχή που αξιολογήθηκαν για την δεύτερη και τρίτη θέση, αντιστοίχως.
Σύμφωνα με την επιτροπή που επέλεξε το σήμα, το σχέδιο που επιλέχθηκε έχει προφανή αφετηρία τη σύριγγα, τον αρκαδικό αυλό του Πανός. Ωστόσο, κάποιος Τιρολέζος ίσως αναγνώριζε ένα ακορντεόν. Οι Κέλτες πιθανόν να άκουγαν μια άρπα, στη Φλάνδρα μπορεί να θυμούνταν τα αναγεννησιακά λαούτα και στο Αιγαίο θα έβλεπαν ένα σαντούρι. Επομένως, στο συμβολικό επίπεδο, το σήμα λειτουργεί με πολλαπλές αναγνώσεις. Αναφέρεται ισότιμα και στις δύο συστατικές πλευρές του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας: την οικοδέσποινα Αρκαδία και την προσκεκλημένη Ευρώπη.


Επικεφαλής της Επιτροπής που συγκροτούν την Επιτροπή Διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, για λογαρισμό της πρωτεύουσας της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας, έχει τεθεί ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και έντεκα προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στην Επιτροπή  συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Αγλαΐα Αρχοντίδου -Αργύρη, Διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών.
Θανάσης Βαλτινός, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών.
Κώστας Γαβράς, Σκηνοθέτης.
Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Άγγελος Δεληβορριάς, τ. Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
Χρήστος Ζερεφός, Άκαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας
Μίκης Θεοδωράκης, Μουσικοσυνθέτης.
Νίκος Μανωλόπουλος, τ. Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής.
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ηθοποιός
Παντελής Σκαγιάννης, Καθηγητής Πολιτικής Υποδομών.

Καίτη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco.

Δεν υπάρχουν σχόλια: