Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Όχι σκουπίδια στο Λεβίδι. Να αδειοδοτηθεί και να ανοίξει το «πλάτωμα» ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης

Γιώργος Πουλοκέφαλος
Το κείμενο που ακολουθεί, αποτελεί τμήμα (νοηματικά αυτοτελές) σχετικού άρθρου που έχει γράψει ο πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Γιώργος Πουλοκέφαλος.
Ολόκληρο το άρθρο θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της περιφέρειας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», την Παρασκευή 27η Φεβρουαρίου 2015.

Όχι σκουπίδια στο Λεβίδι.
Να αδειοδοτηθεί και να ανοίξει το «πλάτωμα» ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης
«Θεωρώ ότι και η λύση του Λεβιδίου δεν είναι η ενδεδειγμένη όσο και αν προβάλλεται σαν αναγκαία. Δεν μπορεί στην καρδιά του  Μαινάλου, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού  κάλους, σε διαπερατό  όμως ασβεστολιθικό υπέδαφος, να εναποτεθούν 5000 και πλέον τόνοι σκουπιδιών της Τρίπολης.

Άρα τι  κάνουμε; Είναι το ερώτημα που θα πρέπει ο κάθε υπεύθυνος πολίτης της ιστορικής πόλης να θέσει στον εαυτό του και μετά στους άλλους. Όπως επίσης οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο θα  πρέπει να βρουν άλλο πεδίο αντιπαράθεσης σε άλλα προσφερόμενα θέματα της επόμενης μέρας και όχι σε  αυτό το κρίσιμο της αποκομιδής των σκουπιδιών.
Για τον γράφοντα η λύση όσο παρακινδυνευμένη και αν είναι του  προσωρινού ανοίγματος στο «Πλάτωμα», είναι μία άποψη! Αν δεν  υπάρχει άλλη προσφορότερη από την σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης της κρίσης που προελέχθει. Άμεσα γιατί έχει χαθεί   πολύτιμος χρόνος, πατώντας στην κήρυξη της έκτακτης ανάγκης, με  τεχνολογία σύγχρονη να γίνει η απαραίτητη επένδυση με μεμβράνες στον αναγκαίο χώρο απόθεσης, για την συλλογή των  στραγγισμάτων, που θα οδηγούνται σε πλαστικές δεξαμενές και θα  απομακρύνονται στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
Ο χώρος στο «Πλάτωμα» είναι κλειστός με δικαστική απόφαση θα  υποστηριχθεί και σωστά. Όμως είναι κλειστός ως  ΧΑΔΑ σύμφωνοι. Δεν εμποδίζεται τυπικά και ουσιαστικά να επανακαθορισθεί ως  χώρος προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των ΑΣΑ του Δήμου Τρίπολης κατά τον ΠΕΣΔΑ και να αδειοδοτηθεί ως τέτοιος. Αυτό δεν απαγορεύεται από την δικαστική απόφαση! Αυτή η πρόταση μπορεί να δώσει ανάσα στη πόλη για τα ήδη συσσωρευμένα πάντα σκουπίδια.
Παράλληλα για τα σκουπίδια που παράγονται χρονικά από εδώ και  πέρα θα πρέπει να αναζητηθεί μόνιμος χώρος εκτός  Μαινάλου και  εκτός γης  υψηλής παραγωγικότητας άρα και εκτός λεκανοπεδίου  -βόρεια, νότια και ανατολικά υπάρχουν τέτοιες θέσεις -  που  πληρούν περιβαλλοντικά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης μικρής  μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης με κανόνες που προβλέπονται από την ΕΕ, με διαχωρισμό στην πηγή, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ κλπ  ώστε να λυθεί δια παντός αυτό το τεράστιο ζήτημα.
Είτε το θέλουμε είτε όχι στην διαχείριση των ΑΣΑ υπάρχουν κρίσιμοι μονόδρομοι, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα που πρέπει να κινηθεί αυτό το θέμα για να μην υπάρχει αβέβαιη έκβαση.
Κάποιοι δυστυχώς θα παραμείνουν κυνηγοί σε σχεδιασμούς  εντυπώσεων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης και  κάποιοι άλλοι θα κρύβονται  στα  λαγούμια τους αποποιούμενοι των  ευθυνών τους. Όμως ας γίνει κατανοητό ότι το ταξίδι στους δρόμους της αυτοδιοίκησης επιβάλλει όρους υπευθυνότητας και πολιτικής επάρκειας και δεν είναι σε καμία περίπτωση παίγνια εικονικής αναπαράστασης ……. στα «συγκρουόμενα» της εμποροπανήγυρης της Τεγέας»!
23.02.2015
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός
Πρώην Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου



Δεν υπάρχουν σχόλια: