Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Αλλάζει η ώρα. Την Κυριακή τα ξημερώματα 3.00, γυρίστε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Η αλλαγή της ώρας καθυστέρησε να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα. Η εφαρμογή της ξεκίνησε το 1973 και έκτοτε τηρείται παρά το γεγονός ότι, κατά καιρούς, ακούγονται πολλά επιχειρήματα εις βάρος της μεθόδου, λόγω δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι, την δεκαετία του ’90, είχε δημιουργηθεί στην Ευρωβουλή, διακομματική ομάδα ευρωβουλευτών που αγωνίσθηκαν με θέρμη για την κατάργηση του μέτρου. Στην ομάδα συμμετείχε και ο Έλληνας ευρωβουλευτής του κόμματος ΕΠΕΝ, Χρύσανθος Δημητριάδης.

Πότε και γιατί καθιερώθηκε στην Ελλάδα
Το 1973 ο πλανήτης έζησε μία από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις στην μέχρι τότε ιστορία του. Μία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της κρίσης ήταν και η μόνιμη καθιέρωση της αλλαγής ώρας.


Η χώρα μας εναρμονίστηκε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και δέχτηκε να εφαρμόζει το μέτρο το οποίο όμως για τα επόμενα 20 χρόνια ίσχυε σε διαφορετικούς μήνες για τα διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Ποια είναι η "κανονική ώρα"
"Κανονική" ώρα είναι αυτή την οποία εφαρμόζουμε κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή η χειμερινή. Η θερινή ώρα, που ισχύει από αύριο, τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, φέρνοντας τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, θεωρείται "ανθρώπινο κατασκεύασμα".


Δεν υπάρχουν σχόλια: