Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι καταστάσεις ξεπερνούν τη Δημοτική Αρχή

Βασίλης Νανόπουλος:
Επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης
Η διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου αποκάλυψε δομικά προβλήματα λειτουργίας του οργάνου και αδυναμίες της Δημοτικής Αρχής η οποία, για μία ακόμη φορά φάνηκε να καταλαμβάνεται απροετοίμαστη ή να δείχνει αδιάφορη σε θέματα προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου.
Δικαίως λοιπόν, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Νανόπουλος, τοποθετήθηκε λέγοντας "...ο δήμος Κορινθίων αντί να διαμορφώνει τις εξελίξεις, τις παρακολουθεί καθυστερημένα".
Σημαντικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης στερούντο εισηγήσεων. Για κάποια άλλα, οι εισηγήσεις "μπήκαν στο φάκελο" λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση.


Τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, η ελλιπής λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, η παραμονή και λειτουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, η δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης στην Κόρινθο και τα χρέη που άφησε στον Δήμο η Παναχαϊκή που είχε "προμοτάρει" ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Αναλυτικότερα, η "Συμμαχία Πολιτών" έθεσε προ ημερησίας διατάξεως για άλλη μια φορά το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων από το προεδρείο αναφέροντας ότι δεν δόθηκαν εισηγήσεις για 9 από τα 34 προς συζήτηση θέματα.
Αποκάλυψε ότι "το προς έγκριση κείμενο  που αφορούσε  τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ δεν υπήρχε στις εισηγήσεις  και δόθηκε μετά από επανειλημμένες οχλήσεις, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση αντί του 3μερου που προβλέπεται". Το Προεδρείο αποδέχθηκε την ορθότητα της καταγγελίας και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν του παραδόθηκαν έγκαιρα οι εισηγήσεις.
Η Δημοτική Αρχή δικαιολόγησε την προβληματική λειτουργία της αποκομιδής απορριμμάτων στην περιοχή Άσσου-Λεχαίου, ισχυριζόμενη ότι έφταιγε η έλλειψη καυσίμων στα οχήματα και κάποιο πρόβλημα με την ανακύκλωση. Η αιτιολόγηση δεν
έγινε αποδεκτή από την "Συμμαχία Πολιτών", η οποία επέμεινε ότι "το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν αναθεωρηθεί ριζικά το πρόγραμμα και τα μέσα αποκομιδής των σκουπιδιών".
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση για το Κέντρο Κράτησης Παρανόμων Μεταναστών. Στο ερώτημα "τι προτίθεται να πράξει η Δημοτική Αρχή, μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της αρμοδίας υπουργού για μεταφορά παράνομων
μεταναστών ξανά στα κέντρα κράτησης και την δημιουργία νέων κέντρων κράτησης", δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Η "Συμμαχία Πολιτών" πρότεινε να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες από το στρατόπεδο Κορίνθου στα νέα κέντρα κράτησης. Υπενθύμισε ότι έγκαιρα είχε προβλέψει αυτό το προφανές ενδεχόμενο, πριν λίγο καιρό, σε συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι ήταν η μόνη παράταξη που ψήφισε την απομάκρυνση όλων  των μεταναστών από το κέντρο κράτησης στην Κόρινθο. (Οι άλλες παρατάξεις ψήφισαν να μείνει η υπάρχουσα δομή ως Κέντρο
Κράτησης για ανηλίκους και ενηλίκους προς ταυτοποίηση).
Για το θέμα της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης για τη ναυτιλία, στην Κόρινθο, την οποία ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης (βασισμένη σε μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας), όπως φάνηκε, ο Δήμος Κορινθίων δεν είχε γνώση και ούτε είχε διαμορφωμένη πολιτική. Και γι' αυτό, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Νανόπουλος, του επέρριψε μομφή λέγοντας ότι "ο δήμος Κορινθίων αντί να διαμορφώνει τις εξελίξεις, τις παρακολουθεί καθυστερημένα".
Όπως προέκυψε μετά από ερώτηση συμβούλου της "Συμμαχίας Πολιτών" για το θέμα της Παναχαϊκής που -όπως ακούσθηκε- διέσυρε πανελλαδικά το Δήμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ένα παιχνίδι ποδοσφαιρικών παραγόντων, υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες που άφησε η ομάδα στο δήμο. Ο Δήμος διεκδικεί οφειλή 4.000 ευρώ για ρεύμα και ζημιές. Η εγγυητική επιστολή που έπρεπε σύμφωνα με τη σύμβαση να κατατεθεί από την πρώτη στιγμή δεν κατατέθηκε ποτέ και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα για τη διοίκηση του ΚΕΠΑΠ.
Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να επιτρέψει να γίνει διάλογος στα θέματα αυτά, για μια ακόμα φορά.
Στο θέμα του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της ΔΕΥΑΚ, η "Συμμαχία Πολιτών" καταψήφισε αιτιολογώντας την ψήφο της διότι "είναι εντελώς γραφειοκρατικός με 4 επίπεδα διοίκησης, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, δικηγόρο παρ’ εφέταις, 9 τμήματα, πολλούς αξιωματικούς και ελάχιστους φαντάρους, οι περισσότεροι των υπαλλήλων θα είναι ημιαπασχολούμενοι . Κυρίως όμως η ΔΕΥΑΚ δεν περιλαμβάνει στους σκοπούς της το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της κομποστοποίησης όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος".
Οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πλειοψηφία και υπερψήφισαν τον ΟΕΥ.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΚ δεν έχει αποσταλεί λογαριασμούς νερού για 18 μήνες στους παλιούς καποδιστριακούς δήμους και ότι, οι συντηρήσεις καθυστερούν από έλλειψη προσωπικού οχημάτων κλπ.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αδειοδότηση επιχείρησης ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΜΠΕ επιχείρησης ΛΑΡΣΙΝΟΣ, επέκταση η όχι της αστικής γραμμής, ομόφωνα ψηφίστηκαν οι εισηγήσεις της υπηρεσίας του Δήμου.
Στο θέμα των επιχορηγήσεων, όπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης ¨Συμμαχία Πολιτών" οι επιχορηγήσεις σε συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις "για το 2016 πρέπει να γίνει ετήσιος προγραμματισμός και κατανομή με κριτήρια των επιχορηγήσεων για όλους τους συλλόγους και για συγκεκριμένες δράσεις διαφορετικά δεν θα ψηφίσουμε καμία επιχορήγηση που σήμερα γίνεται επιλεκτικά και κατά περίπτωση την τελευταία στιγμή".

Τέλος, για το θέμα της αστικής συγκοινωνίας, που έχει ανάγκη ο Δήμος, η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε να γίνει συζήτηση στο επόμενο η μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με παρουσία του προέδρου του ΚΤΕΛ και με βάση την εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: