Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΣΧΟΛΙΑ: Ξύπνα Λαέέέ! (27-8-2015)

Γράφει ο Γιάννης Παμπόρης
Ο στρατηγός και η Τασία
 Κοίταγα την οθόνη της τηλεόρασης και έβλεπα το στρατηγό να δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Όποιος προσπαθεί να μπει στη χώρα μας με βάρκες ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο, να μην το επιχειρήσει.
Το Ναυτικό μας δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ζυγώσει τα όρια της πατρίδος μας. Είναι κρίμα, οι δουλέμποροι να σας στέλνουν στο θάνατο. Εμείς, δεν δεχόμαστε στην πατρίδα μας, ούτε τα παιδιά σας, ούτε τις οικογένειές σας, ούτε τους επιστήμονές σας. Σας δηλώνουμε ότι δεν θα γίνει κανένας κάτοικος της πατρίδας μας».
Η εικόνα και τα λόγια είναι αληθινά. Η διαφορά είναι ότι αυτός που τα έλεγε ήταν Αυστραλός. Οι δικοί μας έχουν μετατρέψει το ναυτικό μας σε ρυμουλκό φουσκωτών και σαπιοκάραβων και την αστυνομία, σε δουλικά των εισβολέων.

Έλγιν ο Τζιχαντιστής
Το Μοναστήρι που γκρέμισαν οι βάνδαλοι τζιχαντιστές, ήταν ένα από τα 1.000 που υπάρχουν στον κόσμο. Σωστά βγήκε στην τηλεόραση η Αγγλίδα αρχαιολόγος και είπε πως ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή πολιτιστικού μνημείου, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπάρχει όμως μια ακόμη καταστροφή που έγινε, αυτή τη φορά από εγγλέζους κλέφτες, που έκλεψαν τις Καρυάτιδες και έσπασαν τη μετώπη του Παρθενώνα καταστρέφοντας το ναό και το Ερέχθειο. Για το Έλγιν, το τζιχαντιστή του 18ου αιώνα, έχει να μας πει τίποτα;


Ο μαρμαράς του Ποταμιού
Άκουσα τον ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη, του Ποταμιού, να μιλάει για τα «Ελγίνεια Μάρμαρα». Δεν γνωρίζει ότι δεν είναι μάρμαρα και μάλιστα του Έλγιν αλλά, μοναδικού κάλους γλυπτά, έργα τέχνης, που αποτελούσαν δομικά στοιχεία ναών της αρχαιότητας; Τέτοιοι άνθρωποι γίνονται καθηγητές Πανεπιστημίου (που διδάσκουν τα παιδιά μας) και Ευρωβουλευτές (που υπερασπίζονται τον Ελληνισμό);

Είναι αχόρταγοι
Συνάδελφοι συνταξιούχοι, ετοιμαστείτε για τον τελευταίο ασπασμό. Δεν μπόρεσαν να μας δώσουν το χάπι ευθανασίας. Δοκίμασαν με τα γεννόσημα, μας έδωσαν ληγμένα φάρμακα, μας έκοψαν φάρμακα, αλλά δεν μας αποτέλειωσαν. Έχουν όμως και εφεδρικό σχέδιο.
Στο πρώτο μνημόνιο μας έκοψαν το 1/3 της σύνταξης. Χωρίς να το καταλάβουμε χάσαμε ακόμα 15% και τώρα ετοιμαστείτε να χάσουμε άλλο ένα 20%. Τελικά θα μας αφήσουν με 350 ευρώ και πάλι δε θα χορτάσουν.

Μας έμεινε πασατέμπος
Σε ένα παγκάκι, στο λιμάνι του Ναυπλίου, κοντά στον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων, κάθισε ένα ζευγαράκι για δύο ώρες περίπου και γέμισαν τον τόπο πασατέμπο.
Αυτή η εικόνα με γύρισε πίσω, στην δεκαετία του ’60. Νεαροί, 15ρηδες τότε, παίρναμε κάθε Κυριακή χαρτζιλίκι 1 δραχμή, αγοράζαμε πασατέμπο και βγάζαμε το κορίτσι μας βόλτα. Καθόμασταν στα κρυφά, τις αγκαλιάζαμε, τις φιλούσαμε και μέχρι εκεί. Γεμάτοι όνειρα για το αύριο, αισιόδοξοι για το μέλλον μας και κυρίως ανάμελοι.
Τώρα, μπορεί να έφτασαν να βγαίνουν ραντεβού με πασατέμπο αλλά τα όνειρά τους είναι σκοτεινά και τομέλλον αβέβαιο.
Που είναι εκείνα τα ωραία χρόνια…


Δεν υπάρχουν σχόλια: